Viaţă petrecută printre documente vechi şi cărţi: un profesor de biologie din Slatina s-a făcut cercetător după ce a ieşit la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Manolescu, la un birou de la Serviciul Judeţean Olt al Arhivelor Naţionale   (FOTO: Mugurel Manea)
Cornel Manolescu, la un birou de la Serviciul Judeţean Olt al Arhivelor Naţionale   (FOTO: Mugurel Manea)

Profesorul Cornel Manolescu a predat Biologia până să se pensioneze. Acum, stă cufundat între cărţi şi documente vechi, studiind istoria judeţului şi a ţării, dar nu numai. El este deja autor sau colaborator a câteva cărţi de specialitate unice în ţară. Alte lucrări le are în lucru, printre acestea numărându-se cărţi despre primarii din oraşele importante ale judeţului Olt.

La cei 72 de ani, fostul profesor de biologie, originar din comuna Morunglav, judeţul Olt, se poate ridica oricând la nivelul celui mai apreciat cercetător ştiinţific. Fără să aibă studii de specialitate în afară de facultatea care l-a pregătit ca şi profesor, Cornel Manolescu pare a nu-şi pierde niciodată interesul pentru redactarea unei cărţi ce necesită chiar ani de pregătire, adunare şi clasificare de informaţii. Pasiunea pentru tot ce înseamnă carte i-a fost inoculată de părinţi. Mama, învăţătoare, nu îi aducea dulciuri din deplasările sale în alte localităţi, ci cărţi. Iar viitorul profesor de biologie lua fiecare carte, în îndosaria cu număr şi dată într-un registru aşa cum văzuse că se procedează la bibliotecă, apoi o citea.

Cărţile i-au rămas “prietene” şi acum, la pensionare. După anii 1990 a reuşit să plece pentru doi ani în Maroc, unde a predat la un liceu din oraşul Tiznit. A revenit apoi în ţară unde a continua să predea la licee din judeţul Olt. În anul 2006 s-a pensionat, dar nu înainte de a-şi face debutul în domeniul cercetării ştiinţifice prin intermediul a două lucrări unde a fost colaborator alături de cel care l-a îndrumat în acest domeniu select, prof. Nicolae Gonţ Topor. Cărţile respective unde dl. Manolescu este colaborator îmbină istoria cu administraţia publică sunt: “Miniştrii învăţământului de la Cuza până astăzi – 2003”, “Primarii României de la Cuza până azi” (2004).

“De când am învăţat că citesc mi-a plăcut să aprofundez, să cercetez. Mi-a plăcut literatura de mic şi asta m-a ajutat mai târziu să-mi fac ordine în planuri, să ştiu ce am de făcut. Culmea este că, acum, nu mai am timp să citesc ce îmi place pentru că trebuie să citesc ceea ce îmi trebuie în pregătirea cărţilor la care am ajuns să lucrez pentru mine însumi. Iar acest lucru necesită timp, foarte mult timp. Nu am studii de specialitate cum am văzut că au unii cercetători, dar fac aceeaşi muncă precum ei deoarece am învăţat cum să o fac serios”, spune prof. Manolescu.

“Stau printre documente şi cărţi aproape toată ziua”

“Cercetătorul fără diplomă de la Olt” spune că o cercetare ştiinţifică pentru o lucrare nu se face de la birou, ci trebuie mers pe urmele oricărei informaţii despre care crezi că îţi este utilă în ceea ce faci. Iar faptul că, zilnic, petrece ore în şir “îngropat” între cărţi, dosare şi catastife cu tot felul de documente oficiale mai mult sau mai puţin vechi, de dimineaţă până la închiderea programului, fie la sediul Serviciului Judeţean al Arhivelor Olt din Slatina, fie la Biblioteca Judeţeană “Ion Minulescu” din aceeaşi localitate, ne determină să-l credem.

“Eu am câteva luni bune în fiecare an, adică de prin noiembrie şi până în luna martie a anului următor, în care merg zilnic la Serviciul Judeţean al Arhivelor Olt din Slatina – în prima jumătate a săptămânii, apoi, în a doua jumătate a săptămânii, merg la Biblioteca Judeţeană <Ion Minulescu>. Aici stau printre documente şi cărţi aproape toată ziua - de dimineaţă şi până la închidere: îmi caut informaţiile care îmi trebuie şi mi le notez pe o foaie, acesta este programul meu în aceste aproape cinci luni de zile pe an deoarece, în restul timpului, mă reîntorc acasă (în comuna Morunglav, n.r.), unde am alte preocupări, sunt munci etc.”, declară Cornel Manolescu.

image

“Deocamdată nici nu se pune problema să renunţ”

Rezultatul muncii asidue a profesorului de la Morunglav şi-a arătat deja roadele. El a reuşit să publice deja o carte intitulată “Fotbalişti care au evoluat în Naţionala României (1922 – 2006)”, unde, de data aceasta, deţine “rolul principal”. În prezent, Cornel Manolescu are deja o altă carte în curs de apariţie numită “Conducătorii oraşului Slatina – de la Vintilă Vodă (1530) şi până în zilele noastre”, prima lucrare de acest gen din judeţ şi, crede domnia sa, din ţară.

Lucrează, de asemenea, simultan, la alte trei titluri pe acelaşi subiect, respectiv despre primarii din principalele oraşe ale judeţului Olt – Caracal, Corabia şi Balş. Prima dintre ele care este aproape de final este cea despre edilii din Caracal, pentru care este optimist că va reuşi să finalizeze cercetarea până în martie a.c.

Fire perseverentă, Cornel Manolescu nu s-a lăsat niciodată influenţat de sfaturile prietenilor, care i-au recomandat, mai în glumă, mai în serios, să-şi vadă mai bine de pensionare sau de celelalte două mari pasiuni ale sale – filatelia şi numismatica - şi să nu îşi mai consume viaţa şi sănătatea printre stive de documente vechi.

“Am prieteni care m-au sfătuit de nenumărate ori să-mi văd de viaţă liniştit, dar le-am spus şi le repet mereu că nu pot să fac asta, este o pasiune prea mare pentru mine. Nu ştiu cât o să mai fac cercetare dar, cel puţin deocamdată, nici nu se pune problema să renunţ. Mai am treabă”, spune, convins, Cornel Manolescu.


Vă mai recomandăm:

FOTO  Misterele unor catacombe descoperite în 2007 care au pus pe jar un oraş întreg din Oltenia

FOTO  Ziua lui Ceauşescu, pretext de linguşire a dictatorului. Cum erau îndoctrinaţi oltenii cu mitul ctitorului „Epocii de aur“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite