Unde se găseşte singura casă a lui Nicolae Titulescu. „Mare parte a vieţii a locuit în chirie şi în marile hoteluri europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa care i-a aparţinut lui Nicolae Titulescu se află acum în proprietatea Academiei Române
Casa care i-a aparţinut lui Nicolae Titulescu se află acum în proprietatea Academiei Române

Singura casă de care marele diplomat Nicolae Titulescu a fost legat, deşi de-a lungul vieţii a mai deţinut pentru scurte perioade de timp şi alte imobile, este în proprietatea Academiei Române şi poate fi vizitată.

Marele diplomat Nicolae Titulescu a donat Academiei Române singura casă de care a fost cu adevărat legat, după cum apreciază istoricul Aurelia Grosu. Imobilul, situat în localitatea din judeţul Olt care astăzi poartă numele Nicolae Titulescu, a avut o istorie zbuciumată, în comunism fiind transformat, printre altele, în depozit de îngrăşăminte chimice, ceea ce a dus la afectarea gravă a pereţilor. Pentru ca frumosul conac să devină în sfârşit casă memorială a avut nevoie de soluţii tehnice de restaurare, găsite, din fericire, de specialişti. Parcul realizat din grija diplomatului a fost însă distrus.

Imobilul a fost o bună bucată de vreme secţie externă a Muzeului Judeţean Olt, pentru ca aproape de mijlocul anilor 2000 să revină în proprietatea Academiei Române, alături de o importantă suprafaţă de teren. Astăzi, deşi proprietar este Academia, imobilul este întreţinut şi deschis vizitatorilor tot prin intermediul Muzeului Judeţean Olt.

„Maria Titulescu rămâne singură cu trei copii: Paula, Cornelia şi Nicolae, de numai doi ani“

Despre rădăcinile din Tituleşti ale marelui diplomat, locuri de la care familia şi-a şi luat numele, istoricul Aurelia Grosu a vorbit într-o postare pe Facebook - „Nicolae Titulescu. Notite genealogice“.

„Pe linie paterna, Nicolae Titulescu îşi are originea în satul Tituleşti, desprins din satul Ungurei.
O parte din moşia Ungurei este cumparată, în prima jumătate a sec.XIX, de protopopul Nicolae Iconomu, preot paroh la bisericuţa din valea pârâului Dorofei (azi în ruină). Protopopul Nicolae Iconomu are doi copii: Ion Titulescu (nume preluat de la moşia familiei) şi Maria, căsătorită Băluţescu.

După ce urmeaza studii juridice la Paris, Ion Titulescu intră în politică. Debutează în 1871 ca deputat în Colegiul III Olt şi apoi parcurge o frumoasă carieră politică şi profesională la Craiova. Să amintim că a fost prefect al judetului Dolj în anii grei ai războiului de independenţă (1877-1878).

familia titulescu - foto arhiva aurelia grosu

„Maria Titulescu şi cei trei copii: Cornelia, căsătorită Nenişor, Paula, căsătorită Cristu şi Nicolae Titulescu, viitorul diplomat de anvergură europeană“ FOTO: arhiva Aurelia Grosu

Ion Titulescu se căsătoreşte cu Maria Urdăreanu, al doilea copil al lui Ghiţă Urdăreanu şi al Luxandrei, născută Aman (sora pictorului Theodor Aman).
Ion Titulescu se stinge din viaţă la numai 45 de ani, în anul 1883. Maria Titulescu rămâne singură cu trei copii: Paula, Cornelia şi Nicolae, de numai doi ani. Se vor muta de la Craiova la Tituleşti pentru a administra moşia, principala sursă de venit a familiei“, notează istoricul.

Maria este ajutată de cumnată, Maria Băluţescu, cea care îl tratează pe Nicolae ca pe un adevărat fiu, lăsându-i, de altfel, întreaga avere.
Nicolae primeşte o educaţie aleasă, ca şi tatăl său, însă rădăcinile îl cheamă, iar în 1907 se căsătoreşte cu fiica unui moşier din Tituleşti.

„Nicolae Titulescu urmează ca şi tatăl său studii juridice la Paris, intră în diplomaţie, devenind o voce de mare rezonanţă a Europei interbelice. În anul 1907 se căsătoreste cu Ecaterina, fiica moşierului Gheorghe Burcă, ce deţinea o bună parte din moşia Titulesti. Legat de satul copilariei şi al primei iubiri, împlinită prin căsătorie, Nicolae Titulescu construieşte pe moşia familiei un conac superb, de inspiraţie neoromânească. A fost singura casă pe care a avut-o. Mare parte a vieţii a locuit în case închiriate şi în marile hoteluri europene. La Tituleşti era acasă!“, mai notează istoricul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite