UPDATE Subiecte Română BAC 2018. „Eu am avut norocul să citesc Blaga cu 10 minute înainte să ne ia manualele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţii mai mari în rândul părinţilor, la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2018, primii candidaţi care au părăsit sala de examen fiind de părere că subiectele le vor aduce note suficient de mari.

La Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina, primii au încheiat proba elevii de la profilul Uman. Deşi subiectele lor au avut un grad mai mare de dificultate, aproape toţi cred că notele de la Limba română vor fi în măsură să le crească media.

„A fost Ok, eu am avut norocul să citesc Blaga cu 10 minute înainte să ne ia manualele, aşa că...“, a spus o absolventă din rândul primilor care au părăsit sala de examen. „Poezie, frumos, uşor, textul argumentativ şi el Ok....“, a fost o altă părere.

„Eu le-am spus să nu se grăbească, să citească atent cerinţa, să respire adânc şi să înceapă cu ce ştiu mai bine“, i-a liniştit o doamnă dirigintă pe părinţii mai stăpâniţi de emoţie decât tinerii. „Tremur toată, deşi fata a plecat foarte liniştită“, a explicat un părinte.

Chiar la ieşire, pe tineri i-a întâmpinat reprezentanta unei şcoli postliceale sanitare, cu fly-erele pregătite.

Imagine indisponibilă

„La noi a picat Lucian Blaga sau Ion Barbu. Bine că n-a picat realismul, n-a picat neomodernismul, astea erau puţin mai urâte, dar modernism, simbolism, realism, astea erau curente care..., trăsăturile le ştiam din viaţa de zi cu zi. M-aşteptam la ceva mai greu, la un roman... A fost un text argumentativ, de realizat şi pe baza textului făcut, dar şi pe baza experienţei culturale. Era despre dacă oamenii, în general, ştiu să aprecieze farmecul unui loc în care au trăit. Şi aici, dacă sunt oameni care nu apreciază atât de mult şi nu pun preţ pe locul în care trăiesc, şi nu sunt ei mai sentimentali, unii nu prea au aici, din cultura lor, ce să scrie. Sunt oameni mai reci. Au fost şi subiecte care să facă diferenţa. Sinceră să fiu, eu sunt mai negatisvistă de felul meu, şi în general nu cred până când nu văd nota, dar de data aceasta eu cred că iau o notă între 8,50 şi 9,50“, a declarat Raluca, o absolventă care se îndreaptă după BAC spre Academia de Poliţie.

„Ne aşteptăm la note mari“

Şi profesorii  de specialitate spun că subiectele au fost accesibile. „Subiectele au fost medii, nu grele, nu foarte uşoare, în sensul că mulţi nu se aşteptau la poezie, unii n-au învăţat poezia deloc. Subiectul I a fost un text la prima vedere despre călătorie, întrebările erau pe baza textului, dacă erai atent nu avei cum să nu iei cele 30 de puncte, la B au avut un eseu argumentativ despre locurile natale şi ce influenţă au asupra ta peste timp, vorbeau de nostalgie, de melancolie, de întoarcerea spre rădăcini, şi a fost uşor şi acesta, relativ uşor. La subiectul al II-lea au avut un text dramatic în care li se cerea să vorbească despre rolul didactaliilor, rolul indicaţiilor scenice, de regie ale autorului, şi aici puteau să pornească de la definiţia genului dramatic, apoi despre faptul că sunt singrele intervenţii directe ale autorului în text, să le scoată din text şi să le comenteze. Şi era simplu, exprimă aşezarea elementelor în scenă sau acţiuni şi trăiri ale personajelor.  Era uşor subiectul. Iar la III, la fel, tema şi viziunea într-o poezie studiată la clasă, aparţinând lui Lucian Blaga sau Ion Barbu la Uman, iar la Real lui Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi. Cine a învăţat poezia, nu avea cum să nu se descurce, pentru că asta era problema, subiectul al III-lea. Ce li se poate scădea, la redactare. Dacă au mai avut tăieturi, au voie să taie cu linie orizontală, dar unii profesori îi taxează. Sunt 14 sutimi pentru redactare, şi patru sutimi le pierd pentru tăieturi, sau pentru aşezarea în pagină, dacă alineatele nu sunt făcute cum trebuie, sau conţinutul nu e adecvat cerinţei. (...) Sunt subiecte accesibile“, a spus prof. Felicia Alexandru.

UPDATE La Real, principalul subiect este Eminescu, cerinţa fiind „Tema si viziunea intr-o operă literară aparţinând lui Eminescu“. La Uman a picat Blaga sau Barbu, la alegere.

În judeţul Olt examenul se susţine în 10 centre, cinci în Slatina, câte două în Caracal şi Corabia şi un centru în oraşul Balş. Iniţial s-au înscris pentru a susţine Bacalaureatul 2018 3.042 candidaţi, însă la încheierea anului şcolar au mai rămas 2.911. Dintre aceştia, 430 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Pentru susţinerea probei la limba şi literatura română sunt înscrişi, în judeţul Olt, 2.656 candidaţi. Sunt două tipuri de subiecte, pentru Real şi Uman. 

În perioada 25-30 iunie 2018 se desfăşoară probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat naţional, sesiunea iunie-iulie 2018, conform calendarului Bacalaureat 2018, prima sesiune:

Luni, 25 iunie – Proba scrisă la Limba si literatura română - Ea)

Marţi, 26 iunie - Proba la Limba si literatura maternă - Eb)

Miercuri, 27 iunie – Proba obligatorie a profilului - Ec)

Vineri, 29 iunie - Probă scrisă - la alegere a profilului şi specializării - Ed)

Miercuri, 4 iulie – Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00)

Miercuri, 4 iulie – Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)

5-8 iulie – Soluţionarea contestaţiilor

Luni, 9 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Proba scrisă din cadrul examenului începe la ora 9.00, iar accesul candidaţilor în centrul de examen este permis în intervalul orar 7.30-8.30, pe baza actului de identitate. Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. 

Rezultatele vor fi afişate miercuri, 4 iulie 2018, până la ora 12.00, urmând ca în intervalul orar 12.00-16.00 să fie depuse contestaţiile. 

Sunt 10 centre de examen in Olt, dintre care cinci in Slatina, câte două in Caracal şi în Corabia şi unul în Balş, în care sunt aşteptaţi 3.042 candidaţi. Promovabilitatea la Olt a depăşit, anul trecut, 63%.

Pe aceeaşi temă: 

Bacalaureatul 2018. Liceenii din clasa a XII-a intră în probele de competenţe

Revolta elevilor testaţi pe caniculă: „Dotaţi sălile de examen cu aer condiţionat sau devansaţi Bacalaureatul“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite