Tinerii au preluat comanda. Primul marş pe străzile Slatinei
0În cea de-a treia seară de proteste, a doua pentru slătineni, tinerii au preluat comanda. Aproape 150 de persoane au venit în faţa Prefecturii Olt, după o mobilizare pe reţelele de socializare, fiind de trei ori mai mulţi protestatari decât miercuri-seară.
La ora programată, 18,00, părea că aceeaşi oameni vor rosti acelaşi discurs prea puţin mobilizator de cu o seară înainte. Pentru o bună bucată de vreme chiar s-a întâmplat aşa, până când unul dintre tineri, cunoscut mai mult pentru interesele fotbalistice pe care le reprezintă (este administratorul clubului de fotbal Inter Oltul), a preluat portavocea şi a început prin a li se adresa tinerilor pe limba lor. Zecile de elevi din mai toate liceele slătinene au readus discuţia în punctul Colectiv, amintind că tineri asemeni lor au pierit într-un incendiu imputabil autorităţilor, tineri al căror mesaj a fost constant ignorat şi că această stare de fapt trebuie să se schimbe.
„PSD, PNL, aceeaşi corupţie!“ a fost un prim mesaj prin care tinerii au simţit nevoia să se delimiteze de întreaga clasă politică, deşi printre „spectatori“ s-au numărat şi membri tineri de partid. „Plecaţi cu toţii, lăsaţi-ne, România nu-i afacere!“, „Indignaţi, nu manipulaţi!“, „România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea!“, „Cine nu sare, nu vrea schimbare!“, „Tineretu’ n-a murit, a fost numai umilit!“ sunt doar câteva dintre scandările tinerilor.
După o oră şi jumătate de scandări şi rare luări de poziţie, şi după ce au concluzionat că „trebuie să punem Slatina pe harta protestelor“, tinerii au hotărât că altceva trebuie să se întâmple. Au cântat imnul de stat „Deşteaptă-te, române!“, au ascultat „Imnul golanilor“, „şlagărul“ Pieţei Universităţii cântat, poate, de unii dintre părinţii lor în ’90, dar şi „Vino Doamne“, „strigătul“ lui Valeriu Sterian. În cele din urmă s-au hotărât s-o pornească pe străzile Slatinei, acesta fiind, de altfel, momentul în care „spectatorii“ au părăsit scena.
„Cinste lor, cinste lor, cinste salvatorilor!“
N-a fost foarte clar din primul moment nici spre ce îndreaptă, nici ce rută vor urma. Deşi conduşi de un personaj înarmat cu portavoce şi, poate, şi cu un scenariu al întregii manifestaţii, tinerii n-au părut deranjaţi. Au pornit dinspre Prefectură către zona Vâlcea, îndemnându-i permanent pe slătinenii ieşiţi în balcoane să-i urmeze. „Nu staţi în casă, dacă vă pasă!“ s-a scandat constant. Din intersecţia de la Vâlcea, coloana, supravegheată atent de jandarmi, s-a îndreptat către zona Zahana. De la Poliţia municipală tinerii au ştiut clar că vor să ajungă la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab“ Olt. Şi au ajuns, scandând „Cinste lor, cinste lor, cinste pompierilor!“ şi „Pentru noi, voi sunteţi eroi!“. De aici s-au întors pe ruta Zahana, urmând apoi strada Crişan, către Spitalul Judeţean de Urgenţă. Au traversat, s-au oprit în faţa spitalului, scandând „Cinste lor, cinste lor, cinste salvatorilor!“. Punctul final al marşului s-a dorit să fie Esplanada. Au ajuns pe platoul din faţa Casei Sindicatelor, şi-au mulţumit reciproc şi părea că totul se termină. În cele din urmă au hotărât că e cazul, însă, să traverseze din nou oraşul, de data aceasta către cartierul Steaua.
„Ne vedem din nou mâine seară!“
Pentru cei care n-au mai rezistat unui nou drum, mesajul a fost foarte clar: „Ne vedem din nou mâine seară, la 20,00! Venim să aprindem candele, venim să facem un marş al tăcerii!“. Acelaşi mesaj a fost transmis şi mai devreme, înainte ca tinerii s-o pornească în marş din faţa Prefecturii. La acel moment, în plus, se făcea apel să fie convins un preot care să oficieze, vineri-seară, o slujbă în memoria tinerilor pierduţi în incendiu.