FOTO-VIDEO  La Slatina, martirii Evenimentelor din Decembrie 1989 au fost comemoraţi doar de oficialităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroii martiri ai Evenimentelor din Decembrie 1989 au fost comemorati, vineri – 20 decembrie, în municipiul Slatina. Manifestările s-au desfăşurat la Troiţa Eroilor Revoluţiei de pe platoul Casei de Cultură a Tineretului şi la ele au participat, din păcate, doar oficialităţile oraşului şi ale judeţului. Comemorarea martirilor a avut loc printr-o ceremonie militară şi religioasă.

Programate iniţial a începe la ora 09.30, manifestările de la Slatina pentru comemorarea celor căzuţi în timpul Evenimentelor din Decembrie 1989 au început mai târziu cu peste o jumătate de oră. Pe o temperatură cu câteva cifre sub 0 grade Celsius de-ţi îngheţa şi sufletul, directori de instituţii mai mult sau mai puţin descentralizate, consilieri judeţeni şi locali, în frunte cu oficialităţile cele mai înalte ale judeţului – respectiv conducerile Prefecturii şi ale Consiliului Judeţean Olt – au îndurat gerul pătrunzător timp de circa o oră cât au durat ceremoniile religioase şi militare.

Manifestările au debutat cu prezentarea Gărzii de Onoare şi a fanfarei “Lyra” la locul de desfăşurare a ceremoniei, după care a urmat prezentarea personalului participant: soborul de preoţi de la Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, oficialităţile de la faţa locului, prezentarea onorului de către comandantul Gărzii de Onoare, oficierea serviciului religios, respectiv rostirea a două alocuţiuni privind semnificaţia evenimentului (unde au vorbit prefectul Cătălin Rotea şi episcopul Sebastian al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, n.a.).

Numele eroilor autohtoni căzuţi în Decembrie 1989, rememorate

Numele eroilor originari din judeţul Olt care au căzut în timpul Evenimentelor din Decembrie 1989 în mai multe oraşe ale ţării au fost menţionaţi de către PS Sebastian al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor în discursul său. Astfel, numele lui Ion Arghile, Andrei Burcea, Nicolae Ciobanu, Silviu Motohan, Victor Olaru, Daniel Popa, Ioan Radu şi Iancu Sârbulescu, s-au auzit în centrul oraşului Slatina din boxele de mari dimensiuni amplasate lângă Troiţa Eroilor Revoluţiei de pe platoul Casei de Cultură a Tineretului.

“Noi, cei care am trăit regimul comunist, avem datoria şi obligaţia sfântă de a nu-l regreta, de a comemora pe cei care au avut curaj şi demnitate să-şi verse sângele pentru neamul lor şi pentru libertate, şi mai avem datoria sfântă de a veghea ca niciodată în ţara aceasta să nu mai ajungă la conducere un regim care să mai poată repeta, într-un fel sau altul, greşelile regimului de tristă amintire. Am înălţat astăzi o rugăciune pentru cei curajoşi şi demni, să le luăm şi exemplul jertfei lor, al demnităţii lor, să fim şi noi gata, dacă viaţa ne-o va cere, gata de jertfă şi gata de a iubi libertatea mai mult decât funcţiile, de a iubi mai mult demnitatea noastră decât orice alte momente ni s-ar putea pune înainte şi ne-ar putea momi demnitatea şi spiritul nostru de oameni verticali”, a declarat, în discursul său, PS părintele episcop Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor (v. VIDEO min. 05.40)

La Slatina s-a strigat iarăşi: “Victorie!... Victorie!...”

Momentul depunerii de jerbe şi coroane de flori la Troiţa Eroilor Revoluţiei de pe platoul Casei de Cultură a Tineretului a fost cel mai aşteptat deoarece a prilejuit, ca de fiecare dată, un pelerinaj al majorităţii instituţiilor “descentralizate” care, fie prin şefii direcţi, fie prin diverşi “emisari” sau alţi angajaţi, au depus coroane de flori la troiţa martirilor. Între aceştia s-a aflat şi o delegaţie a revoluţionarilor olteni care au participat activ la Evenimentele din Decembrie în mai multe oraşe ale ţării. Dealtfel, unul dintre aceştia chiar i-a surprins pe toţi cei prezenţi când a strigat (v. VIDEO min. 09.14) de mai multe ori, în timp ce se deplasa cu grupul către troiţă pentru a depune o coroană de flori, celebrul cuvânt devenit simbolul Revoluţiei din Decembrie 1989: “Victorie!”.

Finalul manifestărilor a fost marcat de defilarea Gărzii de Onoare, după care, în jurul orelor 10.50, fiecare s-a îndreptat spre locul de muncă de unde venise.

Drapele coborâte în semn de respect pentru martirii din Decembrie 1989

În semn de respect pentru cei căzuţi în timpul evenimentelor sângeroase de acum 24 de ani, unele instituţii au înţeles să coboare drapelele în bernă – cum este Prefectura Olt , care va onora sacrificiul martirilor din Decembrie 1989 pe tot parcursul acestei luni, dar alte instituţii au tratat cu totală indiferenţă acest aspect, printre care Consiliul Judeţean Olt sau Tribunalul Olt.

De asemenea, merită menţionat faptul că, şi în acest an, în afară de oficialităţi, la manifestări nu au mai fost prezenţi locuitorii Slatinei care, altădată, onorau cu prezenţa asemenea momente, chiar dacă erau foarte puţini. Ca un amănunt, trebuie precizat că nici măcar unul dintre cei 13 parlamentari ai judeţului nu a fost prezent la comemorarea eroilor autohtoni din Decembrie 1989.

Nu ştim dacă absenţa slătinenilor de la manifestarea de vineri s-a petrecut din cauza temperaturilor extrem de mici sau a problemelor de rezolvat cu prilejul apropierii Crăciunului, dar poate că cei cărora le datorăm astăzi ceea ce avem mai de preţ – libertatea – ar fi meritat o atenţie mai mare din partea locuitorilor urbei.
 

Mai puteţi citi:

FOTO  Târgul de Crăciun de la Slatina: ocolit şi de locuitori, şi de comercianţi

La Slatina se vor amenaja locuri de parcare sub terenurile de sport ale şcolilor

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite