Simulare 2017. Ce note au obţinut elevii la probele de la Evaluarea Naţională şi BAC. Promovabilitate mai mare la liceu decât la gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În funcţie de rezultatele, în fiecare şcoală se vor întocmi planuri de pregătire  FOTO: Alina Mitran
În funcţie de rezultatele, în fiecare şcoală se vor întocmi planuri de pregătire  FOTO: Alina Mitran

Rezultatele obţinute de mii de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a în urma simulării probelor examenelor naţionale au fost publicate vineri, 31 martie, iar IŞJ Olt a întocmit şi primele rapoarte statistice.

Surprizele sunt şi nu prea surprize, spun oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, cert este că la începutul săptămânii viitoare vor începe analize detaliate pe fiecare şcoală în parte şi se va trece la măsuri menite să îmbunătăţească rezultatele de la examenele reale din vară.

Matematica, din nou probă de foc

Deşi la Evaluarea Naţională nu se poate vorbi de promovabilitate în adevăratul sens al cuvântului (elevii sunt înscrişi la liceu indiferent de notele obţinute), simularea a scos la iveală unde mai e mult de lucrat. Din acest punct de vedere n-a fost o surpriză, matematica dovedindu-se, din nou, probă de foc.
În judeţul Olt au fost 3.519 elevi înscrişi pentru susţinerea probelor şi din start câteva sute s-au pierdut (peste 300), absentând. La final s-a constatat că nici 60% (59,45%) nu au obţinut, la disciplina matematică, note peste 5. Procentul este însă mult mai mare la limba şi literatura română, unde 94,52% au reuşit să facă o lucrare cel puţin de nota 5. S-au înregistrat chiar şi 19 note de 10, culmea, mai multe la matematică (12).
Din cei 1.902 elevi de clasa a VIII-a care au obţinut notă peste 5 la matematică, 12 au obţinut nota 10, 148 au avut note între 9,00-9,99, 255 au avut note între 8,00-8,99, 256 – între 7,00-7,99, 257 – note între 6,00-6,99 etc. 

La limba şi literatura română lucrurile au stat mult mai bine, cele mai multe note, 521, fiind între 8,00-8,99. 490 au fost între 7,00-7,99, 419 – între 6,00 - 6,99, iar 367 – între 9,00-9,99. Din calculele realizate la nivelul IŞJ Olt, 50,1% dintre elevi au obţinut note peste 5 la ambele materii, situaţie care nu bucură pe nimeni, din contra, pune în gardă, chiar dacă rezultatele de la simularea din acest an sunt peste cele obţinute anul trecut la simulare.

Cum s-au descurcat liceenii

Pe baza rezultatelor obţinute la cel trei probe susţinute (elevii de clasa a XII-a), respectiv două (clasa a XI-a) - limba şi literatura română, proba obligatorie a profilului şi proba la alegere a profilului (această probă n-au mai susţinut-o elevii de clasa a XI-a), IŞJ Olt a stabilit o promovabilitate de 52,47% la clasa a XI-a şi de 59,58 % la clasa a XII-a. Liceenii mai susţin, însă, la examenul real de Bacalaureat, şi probele de competenţe care influenţează rezultatul final.

Liceenii de la clasa a XI-a s-au descurcat cel mai bine la prima probă – 38,48% au reuşit note peste 6, la fel şi colegii lor mai mari – 42,99%. La cea de-a doua, cea obligatorie a profilului, au obţinut note peste 6 doar 27,18% dintre elevii de clasa a XI-a şi 34,32% - cei de clasa a XII-a. Proba la alegere a profilului, pe care au susţinut-o doar liceenii care termină acest ciclul de învăţământ în vară, a adus note peste 6 pentru 42,56% dintre cei care au susţinut-o. Printre liceeni şi absenteimul a fost, însă, foarte mare, depăşind o treime la anumite probe.

Pentru a fi declaraţi promovaţi la examenul real, licenii trebuie să obţină note de cel puţin 5 la fiecare dintre probe, iar media acestora să fie cel puţin 6.

„Începem analiza pe şcoli, fiecare va face propriul plan de măsuri“

Chiar dacă rezultatele nu sunt foarte bune, inspectorul şcolar general al IŞJ Olt, Felicia Man, spune că cel mai important dintre scopuri, anume acela de a se constata cât de pregătiţi sunt, în mod real, elevii, s-a atins. Faptul că viitorii absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut rezultate mai slabe decât ale colegilor lor mai mari este îngrijorător. „Va urma o evaluare pe unităţi, iar fiecare şcoală va face propria evaluare, pe fiecare elev în parte, pentru a vedea ce este de făcut în continuare, unde mai putem lucra pentru a îmbunătăţi situaţia. Cât despre rezultatele de la clasa a VIII-a, nu vreau să fac acum o astfel analiză, dar nu este firesc să fie sub cele obţinute la liceu. Cert este că rezultatele sunt mai bune decât cele de la simularea de anul trecut, însă urmează o perioadă de pregătire intensă, inclusiv pregătirea suplimentară din şcoli“, a declarat inspectorul şcolar general al IŞJ Olt, prof. Felicia Man.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite