Riscurile majore ale insolaţiei. Medic: „Dacă a ajuns să-i crească temperatura corpului din cauza caniculei, atunci te aştepţi la ce e mai rău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarele poate fi cel mai de temut duşman pe timpul verii FOTO: Shutterstock
Soarele poate fi cel mai de temut duşman pe timpul verii FOTO: Shutterstock

Expunerea la soare, fără minime elemente de protecţie, se poate transforma într-o urgenţă medicală atunci când se ajunge la edem cerebral şi hipertermie.

Ştim că este periculoasă insolaţia, dar poate nu ne-am întrebat niciodată ce se întâmplă, de fapt, în organism. Medicii vorbesc despre efecte dintre cele mai grave, care pot duce la comă şi chiar la deces într-un timp relativ scurt. Adesea se ajunge aici atunci când, fără să ne protejăm cu pălării, şepci şi haine adecvate, răcoroase, largi, din materiale organice, ne expunem direct razelor solare, astfel că protejarea capului este deosebit de importantă.

„Calota are o reţea bogată de vase de sânge. Ea are şi rol de calorifer, dar la căldură se depăşeşte „termocupla“ şi se umflă creierul. Asta este insolaţia, care este foarte periculoasă, se pot sparge vase de sânge“, a explicat dr. Adrian Popa.

El spune că pot interveni accidente vasculare, iar pericolul următor este deshidratarea. „Prin lipsa circulaţiei în organism se pot realiza decompensări, cu spasme şi lipotimii. O lipotimie, chiar şi o cădere de la propria înălţime, înseamnă traumatism cranian cu leziuni ale calotei craniene şi, Doamne-fereşte, de masă cerebrală. Pot să fie în cerc vicios vărsături, care şi acestea aduc diaree şi decompensează circulaţia generală a organismului“, a explicat medicul.

Potrivit medicului Ecaterina Buzău, care tratează astfel de cazuri în Unitatea de Primiri Urgenţe, simptomele insolaţiei sunt cefalee, ameţeli, vărsături, iar insolaţia poate duce până la edem cerebral, convulsii şi comă. „Nu vorbim însă doar de expunerea capului,  pentru că este expus la căldură mare întreg organismul. Organismul are mecanisme de autoreglare, dar când acestea sunt depăşite creşte temperatura corpului, până la hipertermie. Până ajungem la hipertermia care are efecte dezastruoase asupra întregului corp, când intră pacientul în comă, se produc nişte modificări – creşte tensiunea, ai tahicardie, transpiri mult, pentru că organismul încearcă să regleze temperatura corpului şi se declanşează termoliza, corpul transpiră mult şi pierde electroliţi, pierde apă. De aceea se recomandă hidratare cât timp stai în căldură şi purtarea de pălării, să nu fie capul expus la soare, atunci apar semnele insolaţiei – cefaleea, vărsăturile, se produce un edem cerebral şi îţi este rău“, a detaliat dr. Ecaterina Buzău, medic primar medicină de urgenţă.

Mediul supraîncălzit, un pericol la fel de mare

În pericol, în perioadele caniculare, nu sunt însă doar cei care se expun direct la soare, ci şi cei din mediile supraîncălzite, avertizează dr. Ecaterina Buzău.

„E vorba nu numai de cei care stau expuşi la soare, cu corpul expus la soare, ci şi de cei în mediile supraîncălzite, din fabrici, din uzine, pentru că e un lanţ întreg de efecte. Apa se pierde nu numai prin transpiraţie, noi pierdem prin plămâni, prin respiraţie, prin mucoase, de aceea se recomandă hidratarea corectă. Normal este să te hidratezi înainte să apară senzaţia de sete, atunci când apare deja ţi-a scăzut tensiunea, apare vasodilataţia“, explică dr. Buzău.

Cum acorzi primul ajutor

În cazul insolaţiei, când deja au apărut cefaleea, vărsăturile, primul lucru care trebuie făcut este să plasăm persoana afectată într-un loc umbros, dacă se poate şi răcoros şi să cerem ajutor specializat. Dacă temperatura corpului este deja crescută, vom face tot ce putem pentru a o scădea. La copii, pericolul de convulsii este şi mai mare în cazul hipertermiei, de aceea vom face tot ce ne stă în putinţă să aducem organismul la o temperatură normală. Dacă persoana este conştientă, îi vom administra lichide reci. Trebuie aplicate, de asemenea, comprese reci pe zone extinse ale corpului, începând cu zona capului şi continuând cu toracele, zona axilelor etc.

„Am avut cazuri de hipertermie, pacienţi cu hipertermie, care au venit în comă. Cu 41 grade Celsius, au fost intubaţi... Temperatura produce dereglări mari în organism, inclusiv coagularea sângelui în vase. Dacă a ajuns să-i crească temperatura corpului din cauza caniculei, din cauza expunerii prelungite la soare, atunci e chiar grav, te aştepţi la ce e mai rău “, a mai spus dr. Buzău.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite