„Prinţesa de gheaţă“: o elevă din Caracal este scriitoare de succes în Spania. Următorul scop: să vadă un film inspirat de trilogia ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Buşoiu este extrem de mândră de realizarea sa  (FOTO: arhivă personală Elena Buşoiu)
Elena Buşoiu este extrem de mândră de realizarea sa  (FOTO: arhivă personală Elena Buşoiu)

Elena Nicoleta Buşoiu (17 ani) s-a născut în Caracal (Olt). Fata a plecat în Spania, în 2009, împreună cu părinţii ei. În doi ani, Elena a învăţat altă limbă, s-a acomodat cu noul sistem educaţional şi a scris şi o carte în spaniolă, primul volum al unei trilogii, publicat deja la o editură din SUA în limbile spaniolă şi engleză.

Elena Buşoiu (17 ani) a terminat ciclul gimnazial la Şcoala generală numărul 2 din Caracal, iar din 2009 locuieşte în Pobla de Farnals, un sătuc spaniol idilic din apropierea Valenciei, la malul Mării Mediterane. S-a mutat aici cu părinţii ei, veniţi pentru un loc de muncă. Învaţă la liceul din localitate „I.E.S. Gullem D’Alcala“, şi mărturiseşte că i-a fost foarte greu ca, la nici 12 ani, să se acomodeze cu o lume nouă şi o limbă nouă. Totuşi, între timp, s-a dovedit că sistemul educaţional spaniol i s-a potrivit oltencei ca o mănuşă, iar limba spaniolă a fost mai uşoară decât părea.

După doi ani de la sosirea în Spania, fata a început să scrie o carte pentru adolescenţi căreia i-a pus numele „La princesa de hielo y el ángel caído: Rapsodia I“ (n.r.– „Prinţesa de gheaţă şi îngerul căzut: Rapsodia I“). Deoarece urmează să facă parte dintr-o trilogie, acest prim volum mai are un nume: „Cartea blestemată“.

„Nimeni nu voia povestea unei necunoscute“

În  anul 2012, Elena Buşoiu a reuşit nu doar să termine de scris cartea, dar a şi găsit o editură, iar urmarea a fost chiar publicarea volumului.

„Când mi-am văzut cartea tipărită pe hârtie, în anul 2013, a fost una dintre cele mai mari bucurii pe care le-am simţit vreodată. A fost ca un vis devenit realitate. Dar, până să ajung aici, nu a fost uşor: după ce am terminat de scris, am căutat un timp o editură, dar nu am avut prea mare succes pentru că nimeni nu voia să publice povestea unei fete necunoscute. Toată lumea era amabilă cu mine la telefon, mă întrebau despre ce este vorba în carte şi, apoi, îmi ziceau să le trimit manuscrisul pe e-mail. După care nu mai primeam răspuns“, îşi începe Elena povestea.

Pentru că şi-a dat seama cât de greu este să pătrundă în sistem, tânăra a încercat o altă variantă.

„Mi-am «publicat» manuscriul în 2013 pe Lulu.com, un site de auto-publicare. După câteva luni, în timp ce citeam un articol, am văzut că apărea menţionată şi cartea mea, despre care se spunea că este foarte citită şi apreciată. Am rămas uimită, nu-mi venea să cred! Am luat imediat legătura cu cei care se îngrijeau de acel site din Statele Unite ale Americii şi i-am întrebat dacă ar fi interesaţi să îmi publice cartea pe hârtie – visul meu, iar ei au fost de acord. Astfel am început colaborarea şi dezvoltarea cu cei din State a acestui proiect la care lucrez şi acum“, spune Elena.

A ales creionul

Elena mărturiseşte că şi-a descoperit pasiunea pentru scris pe meleagurile spaniole. Dragostea pentru citit o are însă din ţară. Eleva nu uită să adauge că, fără ajutorul părinţilor, nu ar fi reuşit să-şi realizeze visul de a publica. Ea crede că nu este o întâmplare ceea ce i se întâmplă.

"Când eram mică, mama şi tata au pus în practică obiceiul nostru tradiţional, «ruperea turtei», când am fost pusă să aleg nişte obiecte de pe o tavă unde erau o pâine, bani, jucării şi alte lucruri, pentru a presupune ce voi deveni când voi fi mare. Părinţii mi-au spus că eu am ales prima dată un creion, apoi un ruj şi, abia apoi, o bancnotă. Toată familia a fost bucuroasă, dar nimeni nu cred că s-a gândit vreodată că voi ajunge scriitoare. Acum, când mama îmi povesteşte, mi se pare că acesta a fost şi este destinul meu“, îşi continuă Elena istoria.

Adolescenta mărturiseşte că cei doi poeţi care au inspirat-o sunt Mihai Eminescu şi spaniolul Francisco de Quevedo.

"De mică, am avut un frumos sentiment al romanticului şi, în povestea mea, am vrut să creez ceva special care să atragă atenţia publicului, să impresioneze şi să-i fascineze pe toţi cei ce îmi citesc povestea. Combinarea fanteziei, romanticului şi supranaturalului în domeniul scrisului este ceva extrem de ispititor pentru mine“, afirmă Elena.

Eleva de 17 ani precizează că scrie doar atunci când are timp şi că nu şi-a impus un program strict în acest sens.

Despre ce este vorba în roman

Cartea publicată de Elena este doar primul volum care vede lumina tiparului, parte a unei trilogii. Acest prim volum se cheamă „Cartea blestemată“, iar volumul al doilea, pe care Elena speră să-l trimită editurii chiar luna aceasta, va purta numele „Săbiile destinului“, după care va începe munca de revizuire a celui de-al treilea volum, căruia i-a găsit deja un titlu, „Lupta finală“. Elena îşi doreşte să termine acest al treilea volum în vacanţa de vară.

Subiectul trilogiei „Prinţesa de gheaţă şi îngerul căzut“ este povestea de dragoste dintre doi adolescenţi, colegi de şcoală. Eroina, Layla Bordeanu, de 18 ani, originară din România, se află în Londra, unde studiază la o şcoală de prestigiu. Frumoasă, inteligentă şi cu un caracter puternic, Layla are anumite puteri supranaturale care o ajută să-şi rezolve multe probleme. Dar fata are parte şi de necazuri serioase: familia ei, membră a unui clan misterios şi care îi cunoaşte puterile speciale, i-a promis mâna unui băiat pe nume Javier, arătos, dar foarte orgolios şi crud, ce provine dintr-o familie extrem de puternică, membră şi ea a aceluiaşi clan secret.

Într-o zi, Layla îşi salvează un coleg de şcoală orfan, Adrian Murray, din mâinile lui Javier şi ale amicilor săi care-l băteau şi, de aici, încep o serie de aventuri în care cei doi eroi pozitivi ai trilogiei, Layla şi Adrian, sunt implicaţi. Eroina de origine română află, pe parcurs, că cel pe care-l salvase deţinea şi el puteri speciale şi că relaţia dintre ei este mai strânsă decât ar fi crezut. Evenimente supranaturale, dragoste, personaje cu puteri misterioase, inocenţă, secrete ce depăşesc graniţele umane, toate întregesc o trilogie pe care tânăra autoare din Caracal o caracterizează într-o singură frază: „Viaţa poate fi grea, dar acolo va fi mereu cineva special pentru noi care să ne fie alături în vremuri tulburi“.

Volumul, prezentat la târguri internaţionale

Primul volum al trilogiei caracalencei se bucură deja de succes. Cartea a fost prezentată, anul trecut, la două târguri internaţionale: în Nevada (SUA), între 27 şi 31 iunie 2014, şi în Guadalajara (Mexic), între 29 noiembrie şi 3 decembrie 2014.

"Cartea a fost publicată pe hârtie şi se poate cumpăra de pe mai multe site-uri de profil, în limbile engleză şi spaniolă. Cu alte cuvinte, cartea este disponibilă online în toată lumea. Reprezentanţii editurii care se ocupă de publicitatea acestei cărţi mi-au spus că volumul este un succes în devenire, dar eu consider că succesul îl vor decide publicul larg şi timpul“, mai spune Elena, care afirmă că nu s-a inspirat din romanele fantasy la modă, dar că le respectă.

Următorul pas: publicarea în România

Eleva din Caracal ţine legătura cu prietenii şi rudele din oraşul natal, dar mărturiseşte că se simte şi în Spania ca la ea acasă. Colegii şi prietenii din Spania se poartă cu ea normal, ca înainte să afle că a scris o carte. Profesorii îi sunt şi ei alături şi o încurajează să-şi continue aventura în universul cărţilor.

Elena intenţionează să urmeze facultatea de Filosofie şi spune că, abia după aceea, va decide ce va face pe viitor: dacă va activa în domeniul pentru care se va pregăti ori se va axa pe scris. Mărturiseşte că îşi doreşte ca trilogia să fie publicată şi în România şi că este deschisă oricărei colaborări cu o editură din ţara ei natală. Elena mai are un ţel: să vadă un film inspirat de trilogia ei.

Primul volum al trilogiei are 200 de pagini şi costă 33,99 dolari în format tipărit (hardcover), respectiv 11,22 dolari în format eBook. Despre banii pe care i-a câştigat până acum din vânzări nu vrea să dea prea multe detalii, dar spune că ea şi familia ei sunt mulţumiţi de acest aspect.

Vă mai recomandăm:

Cine l-a cuminţit pe Iancu Jianu, haiducul de viţă nobilă căruia îi plăcea să-i jupoaie pe boieri şi pe ciocoi - neadevărurile din filmele româneşti

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite