Percheziţii pe bandă rulantă în rândul afaceriştilor de carton ajutaţi de finanţiştii de la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au continuat, marţi, seria acţiunilor pentru scoaterea la suprafaţă a afacerilor ilegale derulate de mai mulţi aşa-zişi oameni de afaceri din judeţul Olt, dar nu numai, care au primit sume imense drept rambursări ilegale de TVA sau subvenţii datorită ajutorului neprecupeţit al unor angajaţi ai statului. Marţi au avut loc percheziţii la Olt ce au legătură cu dosarul în care mai sunt implicaţi poliţişti şi angajaţi ai Fiscului oltean.

Acţiunile de marţi - 12 martie, au fost organizate de poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova (BCCO) – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, precum şi procurori ai DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Razia a fost derulată şi cu importante efective ale Jandarmeriei nu doar în judeţul Olt, ci şi pe raza judeţelor Dolj, Ilfov şi în Capitală. Scopul operaţiunii a constat în destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală, membrii grupării fiind suspectaţi de producerea unui prejudiciu de peste cinci milioane de lei prin rambursare ilegală de TVA.

Mai exact, în cursul zilei de marţi au fost efectuate simultan şase percheziţii domicilare la locuinţele membrilor bandei în cauză. Potrivit unui comunicat al IGPR, din cercetările întreprinse până în prezent a reieşit faptul că, în perioada 2009 – 2011, membrii grupului infracţional organizat, în calitate de administratori/directori ai mai multor firme din judeţul Olt, au beneficiat, cu ajutorul unor funcţionari publici din judeţ (Direcţia Finanţelor, n.a.), de rambursări şi compensări ilegale de TVA pentru o serie de activităţi economice desfăşurate a căror valoare cumulată se ridică la 5.276.924 lei.

“De asemenea, aceştia (membrii reţelei, n.a.) sunt suspectaţi că au creat un circuit financiar în care au introdus mai multe societăţi comerciale de tip << fantomă >> şi, sub aparenţa desfăşurării unor relaţii comerciale între societăţile comerciale participante, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive, în baza cărora au compensat şi rambursat TVA, aferentă operaţiunilor consemnate în documente. Totodată, s-a mai stabilit faptul că, în perioada 2009 – 2010, unul dintre membrii grupului infracţional organizat, în baza aceloraşi operaţiuni comerciale fictive, a obţinut subvenţii din partea Ministerului Agriculturii reprezentând aproape 9.000.000 lei, cu destinaţia repunerii în funcţiune a sistemului de irigaţii de pe raza unei localităţi din judeţul Olt. Sumele de bani obţinute au fost retrase de către membrii grupării din conturile bancare aparţinând societăţilor comerciale introduse în circuitul financiar fictiv sub diverse justificări”, se precizează în comunicatul IGPR.

Poliţişti şi finanţişti părtaşi în afaceri

Anchetatorii îi cercetează acum pe membrii grupului infracţional în cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 7 din Legea 39/2003 privind combaterea criminalităţii organizate, art. 8 din Legea 241/2005 privind evaziunea fiscală, respectiv art. 29 alin. 1, lit. a din Legea 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, respectiv art. 290 Cod Penal.

La finalul raziilor de marţi, opt persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT din Craiova. De menţionat că la acţiune au participat şi poliţişti de la BCCO Bucureşti şi Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul IPJ Olt, în cauză beneficiindu-se şi de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din IGPR.

Surse apropiate anchetei au arătat că raziile de marţi au legătură cu ancheta demarată în decembrie anul trecut, când au fost “săltaţi” şi reţinuţi mai mulţi poliţişti de la IPJ Olt, respectiv aproape întreg efectivul Serviciului de Investigare a Fraudelor, precum şi angajaţi de la Direcţia Finanţelor Publice Olt, printre care Florin Bîlteanu, şeful Inspecţiei Fiscale şi director adjunct al instituţiei. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională a celor anterior menţionaţi era evaluată de autorităţile centrale la acea vreme la suma de peste un milion de euro.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite