Pacienţii celui mai mare spital din Olt vor purta brăţări de identificare. Manager: „Sistemul poate genera economii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem nou de identificare a pacienţilor va fi implementat de la 1 ianuarie 2018 în cel mai mare spital din Olt, fiecare pacient urmând să primească, la internare, o brăţară.

De la începutul anului viitor, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va fi implementat un nou sistem de identificare a pacienţilor. Fiecărui pacient care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgenţe  sau la biroul de Internări i se va aplica o brăţară care va conţine un cod de bare, pe baza acestei brăţări urmărindu-se ulterior întregul parcurs al bolnavului. Sistemul a costat 70.000 lei, bani asiguraţi din fondurile administratorului spitalului, Consiliului Judeţean, iar în funcţie de cum îşi va dovedi eficienţa, sistemul va putea fi îmbunătăţit.

„Hotărârea de a implementa sistemul nu a fost  generată neapărat de o situaţie cu care ne-am confruntat, dar e important  să uşurărm fluxurile şi să uşurăm din munca personalului sanitar: acces mai uşor la foaia de observaţie prin scanarea codului de bare, şi de asemenea poate genera economii, însemnând să nu mai existe pierderi pe consumul de medicamente, pentru că medicamentele vin strict alocate pe pacient, din farmacie pleacă cu un bon alocat pe cod de bare, gestiunea se face computerizat şi nu mai trebuie introduse manual medicamentele  pe fiecare foaie.  Se elimină şi riscul de a confunda pacientul, de a-i administra alt tratament“, a declarat managerul spitalului, Cătălin Rotea.

S-a gândit deja extinderea acestui sistem, în cursul anului 2019, astfel încât să se uşureze şi situaţia aparţinătorilor care aşteaptă în UPU informaţii despre pacient. Vor fi angajaţi noi registratori medicali şi va fi montat un panou pe care să poată fi urmărit traseul pacientului. Acesta va primi un ID pentru identificare, iar cei care aşteaptă veşti vor putea vedea în orice moment unde se află bolnavul: la Urgenţe Majore sau Minore, dacă a trecut pe la Radiologie, pe la Explorări Funcţionale, dacă a fost consultat în cadrul altor secţii etc. 

bratara sju slatina

Sistemul ar putea permite chiar calcularea timpilor de aşteptare, un aspect care îi nemulţumeşte, astăzi, mult pe pacienţi şi pe aparţinători fiind faptul că se aşteaptă mult până ca pacientul să fie văzut de medic, fără ca cineva să ofere un orizond de timp, având în vedere codul de urgenţă.

Cititoare în fiecare secţie

La momentul intrării în spital, primele date care se completează şi la care va avea acces personalul medical prin scanarea codului de bare conţinut pe brăţară sunt cele privitoare la numele pacientului, numele medicului care l-a internat, grupa de sânge (dacă pacientul o ştie), eventualele alergii. Pe măsură ce pacientul este consultat şi de alţi specialişti, informaţiile care se introduc în sistemul informatic se adună, fiecare specialist având acces la ceea ce s-a întâmplat cu pacientul în spital până în acel moment.

Câte un cititor de coduri de bare a ajuns în fiecare secţie a spitalului, iar personalul sanitar mediu este instruit în această perioadă astfel încât noul sistem de identificare să poată fi operaţional de la 1 ianuarie 2018.
„Nu suntem singurul spital din ţară care are un astfel de sistem, mai sunt câteva spitale judeţene“, a mai menţionat managerul.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite