Nemţii se oferă să ne înveţe meserie pe banii lor prin programul “The Job of my life”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii din judeţul Olt, dar nu doar ei, au o şansă importantă de a munci în Germania... (FOTO: Adevărul)
Şomerii din judeţul Olt, dar nu doar ei, au o şansă importantă de a munci în Germania... (FOTO: Adevărul)

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt anunţă demararea şi în judeţul Olt a unui nou proiect menit să ajute persoanelor până în 35 de ani să-şi găsească un loc de muncă sau să se specializeze într-o meserie. Demn de menţionat este că proiectul este finanţat integral de guvernul german, iar joburile pot fi ocupate atât în Germania, dar şi în ţara noastră.

Iniţiativa reprezintă o premieră deoarece persoanele interesate au posibilitatea ca, pe banii iniţiatorilor proiectului, să se specializeze într-o meserie căutată sau să îşi caute o slujbă în Germania. În fapt, programul în cauză, denumit “MobiProEU”, dar promovat mai intens de instituţiile germane sub numele de “The job of my life”, se va desfăşura până la sfârşitul anului 2017 şi se adresează tinerilor din U.E. cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani (sau 40 de ani, în cazul sistemului medical) care nu au un loc de muncă şi doresc să beneficieze de sistemul german de formare profesională.

„Vorbim despre un proiect foarte interesant şi atractiv, deopotrivă, pentru persoanele care sunt interesate să-şi găsească un loc de muncă în Germania. Un alt avantaj al acestui program este că persoanele interesate au şansa să lucreze într-unul dintre sectoarele care se confruntă cu cea mai mare lipsă de personal în Germania, cum ar fi cel hotelier şi catering, medical şi informatic”, a declarat Elena Ţane, coordonatul biroului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt.

Beneficiile care se acordă persoanelor interesate de acest proiect nu sunt deloc de ignorat şi constă în:
-- finanţarea unui curs de limba germană în ţara de origine (curs -  8 săptămâni);
-- alocaţie de călătorie în Germania pentru interviu în vederea găsirii unui loc de muncă;
-- alocaţie de călătorie pentru stagiul de pregătire a cursului de formare profesională;
-- alocaţie de călătorie înapoi în ţara de origine după încheierea stagiului de formare profesională;
-- alocaţie de călătorie pentru a urma curs de ucenicie în cadrul unei firme din Germania;
-- alocaţie de călătorie înapoi în ţara de origine în cazul în care aplicantul abandonează cursul de ucenicie;
-- finanţarea pentru un curs complet de limba germană în Germania ca pregătire pentru ucenicie la o firmă germană (curs de până la patru săptămâni);
-- finanţarea sau furnizarea unui curs de limba germană, în acelaşi timp cu derularea cursului de ucenicie;
-- finanţarea sau furnizarea de asistenţă pentru formare profesională (asistenţă în ceea ce priveşte cursul de limba germană şi urmarea unui curs de ucenicie – abH-EU);
-- asistenţă financiară în vederea asigurării mijloacelor de trai pe perioada uceniciei, în care este inclus şi cursul pregătitor de limba germană;
-- asistenţă financiară în vederea asigurării mijloacelor de trai în perioada de derulare a cursurilor de formare profesională în cadrul firmelor;
-- finanţarea sau acordarea de asistenţă socio-pedagogică în vederea participării la cursurile de formare profesională.

Termen limită de înscriere: 15 februarie

Pentru lucrătorii deja calificaţi în anumite domenii în care Germania se confruntă cu lipsă de personal, programul „MobiProEU” prevede anumite etape de finanţare, cum ar fi: suportarea costurilor unui curs de limba germană în ţara de origine a aplicantului, alocaţie pentru călătoria în Germania în vederea susţinerii unui interviu, cheltuieli cu schimbarea domiciliului în Germania în situaţia în care solicitantul a fost angajat, acoperirea costurilor privind procedurile de acceptare pentru meseriile în care se înregistrează lipsa de personal, şi, resctiv, finanţarea sau furnizarea unui curs complet de limba germană - în special în cazul ocupaţiilor din domeniul sănătăţii.

Ofertele de cursuri de formare profesională şi contracte de ucenicie valabile în cadrul programului menţionat sunt următoarele: Bucătar: (curs de ucenicie de 3 ani ) – 3 posturi: în situaţia în care un tânăr nu reuşeşte să obţină un contract de ucenicie pentru ocupaţia de bucătar, el poate să aplice pentru o meserie similară, cum ar fi: patiser, brutar, specialist în industria alimentară sau măcelar.  Specialist în domeniul hotelier (curs de ucenicie de 3 ani) – 4 posturi: în situaţia în care un tânăr nu reuşeşte să obţină un contract de ucenicie pentru ocupaţia de specialist în domeniul hotelier, el poate să aplice pentru o meserie similară, cum ar fi cea de: specialist în restaurant, specialist în activităţi de catering sau asistent în management hotelier.  Specialist restaurant (curs de ucenicie de 3 ani) – 4 posturi: în situaţia în care un tânăr nu reuşeşte să obţină un contract de ucenicie pentru ocupaţia de specialist în restaurant, el poate aplica pentru o meserie similară, precum: specialist în business hotelier, specialist în activităţi de catering sau asistent în management hotelier.

Pentru informaţii suplimentare şi transmiterea CV-ului în limba germană, dar şi a solicitării de aplicaţie (scrisoare de intenţie în limba germană), ce interesaţi pot utiliza adresa de e-mail:
zav-stuttgart-auslandsvermittlung@arbeitsagentur.de, în atenţia d-nei Tanja Vodopic, consilier EURES Stuttgart, responsabil proiect. Pentru monitorizare, cele două documente trebuie transmise şi lui Ileana Drăghici, responsabil proiect pentru ţara noastră, la adresa de e-mail Ileana.draghici@s4.anofm.ro. Termenul limită de transmitere a documentelor anterior menţionate este 15 februarie a.c.

Reamintim că, la începutul acestui an, numărul oficial al şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt era de 14.438 persoane.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite