FOTO  Muzeul Judeţean Olt, poleit cu aur. Uşile, oglinzile şi pereţii muzeului au fost îmbrăcaţi în foiţe de aur de 24k

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De doi ani de zile, sediul Muzeului Judeţean Olt din Slatina, monument istoric distinctiv în Slatina ridicat la 1887 ce a adăpostit Prefectura Olt, se află în plin proces de modernizare după cele mai înalte standarde în domeniu. Procesul anevoios costă peste 4,5 milioane lei şi vizează lucrări de restaurare a secţiilor expoziţionale, amenajări peisagistice şi decorative, dotări tehnice etc. Prima secţie va fi deschisă în decembrie a.c.

Conducerea Muzeului Judeţean Olt apasă „pedala de acceleraţie” în ce priveşte amplul proiect de reabilitare şi modernizare a clădirii în valoare de 4,5 milioane lei, proiect derulat pe fonduri europene. Astfel, după ce, luna trecută, a făcut recepţia lucrărilor executate în interiorul imobilului inaugurat în anul 1897 şi care a adăpostit sediul Prefecturii Olt ani la rândul, iată că, acum, lucrurile se îndreaptă către renovarea exterioară a imobilului, operaţiune ce nu a fost inclusă în proiectul iniţial.

Lucrările de reabilitare-modernizare a Muzeului Judeţean Olt din Slatina au demarat în luna iulie 2013 şi sunt programate a fi oficial terminate în 2017. Acestea au vizat: lucrări de restaurare a secţiilor expoziţionale, amenajărilor peisagistice şi decorative pentru evidenţierea clădirii şi a exponatelor, achiziţionarea de instalaţii de climatizare, sistem de avertizare şi stingere a incendiilor, sistem avertizare antiefracţie şi supraveghere video, proiector multicolor circular, boiler, chiller, centrală control acces, umidificatoare, dezumidificatoare, termohidrometre, dotarea cu instalaţii de iluminat arhitectural. Derulat prin intermediul Consiliului Judeţean Olt şi a Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, proiectul presupune modernizarea întregii clădiri la interior astfel încât, pentru următorii zeci de ani, clădirea şi Muzeul în sine să nu mai necesite niciun fel de lucrări.

“Lucrările se află în ritmul dorit de noi la acest moment, adică suntem în grafic. În urmă cu o lună am avut recepţia lucrărilor executate la interiorul imobilului - în secţiile şi pavilioanele expoziţionale, iar, în această perioadă, lucrăm la montarea şi amplasarea vitrinelor de expoziţii. În paralele cu acest lucru vrem ca, anul acesta, cel târziu până în toamnă, să terminăm şi o serie de lucrări ce nu au fost incluse în proiectul iniţial, şi aici mă refer la renovarea exteriorului clădirii Muzeului Judeţean Olt pentru ca totul să fie cu adevărat uniform”, a afirmat directorul instituţiei, prof.univ.dr. Laurenţiu Guţică-Florescu.

image

Practic, faza în care se află în prezent conducerea Muzeului privind derularea proiectului este aceea de „carantină”, care trebuie să  dureze minimum şase luni, aceasta în scopul stabilizării condiţiilor de microclimat propice expunerii obiectelor istorice. Normele internaţionale impun aceste condiţii speciale în cazul efectuării unor lucrări de reabilitare sau modernizare a unui muzeu. Perioada de carantină menţionată are ca scop stabilizarea parametrilor de umiditate, uscăciune etc. având în vedere caracterul special al obiectelor ce vor fi expuse în acest mediu.

image

Efectul lucrărilor deja executate la interior este copleşitor pentru cineva care a vizitat muzeul şi anterior demarării lucrărilor: vechiul hol mare de la intrare are o nouă faţă, este mult mai primitor şi mai luminos, vechea mochetă dispărând din peisaj după ce a fost înlocuită cu marmură albă. În acest spaţiu generos vor fi găzduite vernisaje, expoziţii, lansări de carte şi alte evenimente mondene culturale. Vechile secţii expoziţionale au fost total reabilitate prin schimbarea tocăriei ferestre + uşi, montarea de sisteme anti-efracţie şi anti-incendiu, recondiţionarea pereţilor etc. Tot ca un fapt nou trebuie spus că, în interiorul clădirii, a fost achiziţionată şi montată deja la intrarea în podul din lemn o uşă specială ignifugă (împotriva incendiilor), fabricată din oţel folosit la seifuri, uşa cu pricina având ca trăsătură definitorie rezistarea la un incendiu minimum 45 de minute. O atenţie deosebită a fost acordată persoanelor cu dizabilităţi, pentru care a fost amenajat un grup sanitar special. În total, reabilitarea interioară a muzeului a presupus amenajări peisagistice pe 970 mp suprafaţă construită şi, respectiv, 2.062 mp suprafaţă desfăşurată.

image

Marea aşteptare se îndreaptă către Sala de festivităţi de la etajul 1, reabilitată şi ea prin împrumutarea unor elemente după modelul “Sălii Oglinzilor” de la Muzeul de Artă din Craiova. Aici au fost montate patru oglinzi speciale de mari dimensiuni. Ca un fapt inedit trebuie menţionat că au fost aplicate foiţe de aur de 24k pe tocurile uşilor şi pe încadraturile şi marginile oglinzilor. De acelaşi tratament special au avut parte şi toate aplicele şi candelabrele lucrate pe comandă, care oferă acum o imagine cu adevărat regească datorită foiţei de aur anterior amintită.

image

De menţionat că, în paralel cu proiectul derulat cu fonduri europene, în curtea interioară a Muzeului Judeţean din Slatina a fost ridicată de la zero o clădire destinată birourilor personalului instituţiei - din fondurile Consiliului Judeţean Olt, valoarea lucrărilor ridicându-se la puţin peste 1 milion de lei.

“Dacă lucrurile decurg după cum ne-am planificat noi, adică fără probleme, vrem să deschidem accesul publicului în incinta Muzeului Judeţean Olt începând cu 1 Decembrie, de Ziua Naţională, când vrem să inaugurăm secţia de Artă Plastică. Apoi, în primavara lui 2016, va urma secţia Istoria şi cultura oraşului Slatina, pentru ca, la final - în 2017, să inaugurăm şi secţiile Istoria şi cultura judeţului Olt, respectiv secţia de Civilizaţie şi Artă populară. În total, Muzeul Judeţean Olt va pune la dispoziţie vizitatorilor nu mai puţin de 30 de săli expoziţionale moderne, dotate cu tehnică nouă”, a precizat directorul Laurenţiu Guţică-Florescu.

Ca o noutate trebuie menţionat că în circuitul de vizitare va fi inclus şi orologiul din turnul central al clădirii, reparat şi pus în funcţiune în anul 2012, după ce a fost amplasat în primăvara anului 1897 – la zece ani de la inaugurarea clădirii, când, la iniţiativa prefectului dr. Stăncescu şi cu concursul directorului instituţiei Ghirgiu şi sprijinul dat de toţi cetăţenii judeţului Olt, clădirea Prefecturii Olt a fost înzestrată cu orologiul monumental respectiv. Ceasul a fost furnizat şi montat de către M. Carniol fiul din Bucureşti.

Reamintim că edificiul de adăposteşte acum Muzeul Judeţean Olt a fost ridicat în anul 1887 şi a costat 150.000 lei aur. După inaugurarea sa, aici au funcţionat, din lipsă de spaţiu, şi alte instituţii proprii unei capitale de judeţ: Tribunalul, Revizoratul şcolar şi Protoieria.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

FOTO  Au început lucrările de modernizare a Muzeului Judeţean Olt

FOTO  Începerea lucrărilor de modernizare a Muzeului Judeţean Olt a intrat în linie dreaptă

FOTO  Muzeul Judeţean Olt, renovat pe bani europeni

FOTO  Muzeul Judeţean Olt se modernizează pe 40 de miliarde lei vechi

VIDEO  La Slatina a fost repus în funcţiune un orologiu vechi de 115 ani

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite