Mituri despre lapte: îi ajută pe copii să crească, dar alungă calciul din oase şi produce Parkinson. Explicaţiile specialiştilor
0Laptele este unul dintre cele mai vechi alimente folosite de om. Practic, bem lapte din momentul în care ne naştem. În timp, fiecare dintre noi dezvoltă sau nu o apetenţă pentru lapte: unii nu mai consumă deloc, alţii – chiar foarte des, pentru ca, cei mai mulţi, să o facă doar ocazional. De-a lungul timpului, despre lapte au apărut tot felul de teorii controversate.
Studiile despre faptul că laptele este recomandat pentru consum deoarece are efecte benefice asupra organismului merg “umăr la umăr” cu cele care spun exact contrariul. Se pare că laptele a fost consumat mai întâi în nordul Europei, abia după secole şi în ţările mediteranene - în Asia, laptele ca şi aliment a pătruns mult mai târziu.
Printre miturile care circulă despre lapte se află la loc de frunte cel conform căruia laptele crud sau fiert ar fi mai sanatos decât varianta pasteurizată. Medicul Ruxandra Popa din Slatina afirmă că adevărul este undeva pe la mijloc: “Prin fierbere, laptelele îşi pierde o mare parte din vitamine şi proteine. Laptele pasteurizat şi UHT păstrează proprietăţile laptelui, fiind mult mai bogat în vitamina B-12. În plus, aceste tipuri de lapte nu necesită fierbere”.
Unul dintre miturile vechi despre lapte este că acesta ar ajuta la dezvoltarea unui sistem osos puternic. Unii specialişti susţin însă că laptele şi celelalte produse lactate slăbesc rezistenţa oaselor şi accelerează osteoporoza - boală cauzată de pierderea de calciu, nu din cauza dozei zilnice insuficiente. Produsele lactate ar încuraja eliminarea calciului din cauza densităţii mari de proteine de origine animală. “Care este mecanismul prin care laptele cauzează pierderea calciului din oase? Ei bine, ca toate proteinele animale, proteinele din lapte acidifică pH-ul organismului care, la rândul său, presupune eliberarea depozitelor de calciu, un neutralizator de acid excelent. Există multe studii care spun că un consum prea mare de produse lactate este asociat cu incidente mărite ale osteoporozei”, afirmă dr. Popa.
Conform unui alt mit, laptele ar creşte aciditatea gastrică, iar organismul, pentru a o contracara, consumă calciul din oase. Specialiştii spun că organismul neutralizează acidul rezultat din reacţiile metabolice folosind doza zilnică de calciu, care poate fi luată din produsele lactate. E bine de ştiut că organismul uman conţine 1 kilogram de calciu, din care foloseşte zilnic 1 gram pentru a asigura buna funcţionare a organismului.
Legături între lapte şi boli grave
Un studiu realizat de americani a arătat că bărbaţii care consumă cantităţi ridicate de lapte şi lactate prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson, efectul fiind mai scăzut în cazul femeilor, motivul nefiind încă cunoscut. Alte surse sugerează o corelaţie între consumul ridicat de calciu (2.000 de mg/zi, echivalentul a circa şase pahare de lapte) şi cancerul la prostată. Totodată, un studiu publicat în 2006 în revista “Human Reproduction” a observat că fertilitatea creşte uşor în cazul femeilor care consumă produse lactate bogate în grăsimi şi, totodată, scade la cele care din consumă mai sărace în grăsimi. În plus, numeroase studii au observat că acidul linoleic conjugat, găsit în mare parte în lapte, carne şi produse lactate, are o serie de beneficii pentru sănătate, care includ prevenirea aterosclerozei, a unor tipuri de cancer şi a hipertensiunii sau îmbunătăţirea sistemului imunitar.
În cartea bestseller a lui Thomas Campbell şi T. Colin Campbell numită “Studiul China – cel mai complet studiu despre nutriţie făcut vreodată”, indică, cu date ştiinţifice, studii independente, citate şi statistici, faptul că produsele lactate nu ar fi chiar atât de sănătoase cum par la prima vedere. Împotriva impresiei comune potrivit căreia laptele ar fixa calciul în oase, de fapt, se pare că se întâmplă opusul – consumul de lapte duce la scoaterea calciului din oase. Această situaţie apare deoarece, pentru a digera şi metaboliza laptele, organismul are nevoie de calciul din oase care este o bază puternică excelentă pentru acest scop. Este mult mai bine sa-ti iei calciul din produse vegetale integrale pe baza soia, migdale etc.
Pe lână mituri există numeroase studii ştiinţifice care au demonstrat că lactatele au efecte benefice asupra organismului. Potrivit acestor studii, lactatele stimulează sistemul imunitar, fortifică oasele, previn obezitatea şi tensiunea arterială, hidratează pielea, ajută la coagularea sângelui şi la reglarea enzimelor. Cei care au cercetat efectele consumului de lapte asupra organismului uman arată că acesta este într-adevăr o sursă importantă de calciu, că are în componenţă substanţe cu importanţă deosebită pentru organism. Multă lume ştie că în lapte găsim calciu şi aminoacizi. Întrebarea pe care ne-o putem pune este dacă acest calciu este într-adevăr bun pentru oameni. Se pare că nu şi aceasta deoarece consumul de lapte în exces ar interveni în absorbţia calciului în oase. Pe de altă parte, excesul de proteină pe care îl are laptele ar fi o cauză majoră în instalarea osteoporozei.
Conform standardelor internaţionale, laptele crud – “de la ţară” - nu este recomandat din cauza încărcăturii microbiene. Calitatea acestui lapte poate varia extrem de mult în funcţie de hrana animalelor, metoda de creştere sau condiţiile de igienă. Pe lângă recomandările agenţiilor de sănătate din toată lumea există şi diferite studii care ne arată că laptele crud, neprocesat, nu este pe atât de sănătos precum se crede, ba dimpotrivă. O cercetare a Colegiului de Medicină Veterinară din Columbus - SUA a relevat că laptele şi produsele din lapte nepasteurizat nu ar aduce niciun beneficiu sănătăţii. Acelaşi studiu afirmă că, din cauza încărcăturii bacteriene, acest tip de lapte poate chiar să ne pună în pericol viaţa.
Despre mitul intoleranţei la lactoză
Un alt mit despre lapte se referă la faptul că lactatele, în general, nu ar trebui consumate de către adulţi din cauza riscului de intoleranţă la lactoză. Se ştie că că o mică parte dintre consumatorii de lapte suferă de intoleranţă la lactoză, o afecţiune care dăinuie din timpuri străvechi. În cazul acestei afecţiuni, enzima necesară pentru digerearea lactozei - lactaza, atinge cele mai ridicate niveluri în intestinul mic după naştere, şi apoi cunoaşte un declin gradual în lipsa unui consum regulat de lapte. De ce unii adulţi nu tolerează laptele? Pentru că beau rar şi puţin. Adevărul este că intoleranţa la lactoză depinde de buna funcţionare a fiecărui organism în parte.
“Lactoza este un glucid, adică un element zaharos pe care îl conţine laptele şi care este procesat de o anumită enzimă din corpul nostru. Atunci când laptele este tranformat în produse derivate – iaurt, brânză, sana etc. -, lactoza nu mai poate produce această intoleranţă deoarece este redusă cu până la 0%. Un alt aspect destul de frecvent întâlnit este cel al inflamaţiilor intestinale. Dacă ai o viroză, o infecţie digestivă oarecare, atunci ai intoleranţă - dar temporar şi aceasta pentru că intestinul se reface ulterior fără probleme. Se pare că, în plus, uneori este vorba şi despre ceva genetic pentru că, în zonele în care nu au fost crescute animale de lapte în mod tradiţional, adulţii nu au băut lapte în mod constant, iar organismul s-a dezvăţat să îl mai digere”, spune dr. Luxandra Popa.
Specialiştii precizează că intolereanţa la lactoză la este gravă, afecţiunea manifestându-se strict prin diaree generată de consumul de lapte. Mai grav este că oamenii nu mai beau lapte din acest motiv în lipsa informaţiilor de specialitate, renunţând, din păcate, la un aliment foarte valoros şi accesibil oricui. În aceste situaţii, rezolvări ar fi mai multe, în cele din urmă putându-se apela şi la lapte fără lactoză. Mai simplu este însă ca să se reia consumul de lapte treptat şi, dacă nici aşa nu merge, să se încerce cu lapte bătut sau brânzeturi care au lactoză predigerată. Intoleranţa la lapte apare. de regulă, la vârsta maturităţii, cu manifestări de balonare, aciditate sau o senzaţie de plin. Ca să se evite aceste manifestări laptele se vinde acum şi fără lactoză.
Una peste alta, laptele - ca produs alimentar - rămâne unul dintre cele mai importante alimente pentru om. Şi aici nu re referim strict la lapte în sine, pe care fiecare decide dacă vrea să îl bea sau nu, ci ne referim la produsele lactate în general, de care niciun organism sănătos nu se poate şi nu ar trebui să se lipsească. Este vorba despre calciu, grăsimi uşor prelucrate de ficat, iaurturi care ajută funcţia acestuia la degresare, este vorba despre brânză, toate fiind alimente fără de care sistemul uman osos ar arăta ca un lemn mâncat de carii.
Vă mai recomandăm:
Ponturi pentru creşterea imunităţii organismului. Cum să te fereşti de boli cu tratamente naturiste
Legumele şi fructele care previn cancerul. Top zece alimente care nu trebuie să lipsească din meniu