Metodele „auxiliare“ de igienă dentară. Cine ar trebui să le folosească neapărat. „Scobitoarea n-are ce să caute în casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălatul pe dinţi dimineaţa şi seara trebuie să devină rutină, spun stomatologii FOTO: arhivă
Spălatul pe dinţi dimineaţa şi seara trebuie să devină rutină, spun stomatologii FOTO: arhivă

Igiena dentară, un capitol la care românii sunt deficitari, conform statisticilor internaţionale, înseamnă în primul rând periajul clasic, dar metodele s-au perfecţionat iar pe piaţă au apărut şi se folosesc pe scară largă şi alte „accesorii“.

Statisticile, şi nu e nevoie neapărat de statistici pentru a observa care este nivelul sănătăţii orale, indică faptul că suntem printre codaşii Europei când vine vorba de igiena orală. Medicii stomatologi insistă să apelăm cel puţin de două ori pe zi la periuţă şi pasta de dinţi şi să învăţăm corect tehnica periajului. Acest lucru este „predat“, de altfel, în cadrul vizitelor la stomatolog, doar că, mulţi dintre noi, ajungem la specialist foarte târziu, când lucrurile s-au complicat.

Pe lângă periuţă şi pasta de dinţi există, însă, şi alte metode, auxiliare, folosite deja pe scară largă.
„Ce înseamnă metode auxiliare – apă de gură, aţă dentară, periuţe interdentare, pentru că scobitoarea nu are ce să caute în casă, din punctul meu de vedere, şi mai există un accesoriu, mai nou apărut, pe care eu îl recomand – duşul bucal. Arată ca o periuţă electrică, cu un rezorvor cu apă şi care practic pulverizează un jet, ajută la tot ce înseamnă depozite alimentare interdentare. Tot ce înseamnă purtători de lucrări dentare, indiferent că sunt de acum 20 de ani (deşi ele nu mai au ce să caute, după atâta vreme, trebuie schimbate periodic), toţi purtătorii de coroană dentară, punte dentară, ar trebui să utilizeze această metodă auxiliară. Am foarte mulţi pacienţi care folosesc . O găsim peste tot, există de la firmele mari, care produc şi periuţe electrice, fac şi pentru pacienţii purtători de implanturi... Pacienţii care folosesc această metodă îşi vor da seama cât de mult contează şi vor vedea diferenţa, pentru că nu se mai depune la fel tartrul, vor vedea câte resturi se elimină astfel, pe care noi nu le vedem şi spunem că ne-am periat suficient de bine“, spune medicul stomatolog Andreea Dumitrescu.

Apa de gură şi aţa dentară vor fi folosite după periajul dinţilor. Importantă este şi alegerea periuţei de dinţi, spun şi alţi specialişti, cele cu peri naturali fiind mai blânde cu gingiile, dar este necesar să fie înlocuite mai des, pentru că acumulează mai repede bacterii.

Un alt lucru important este pasta de dinţi, pe care ar trebui să o alegem la sfatul medicului, în funcţie de problemele specific, de zona în care locuim etc, şi care ar trebui, şi aceasta, periodic schimbată, pentru a evita „adaptarea“ bacteriilor şi scăderea eficienţei acesteia.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite