La Olt, proiecte pe fonduri europene pentru creşterea promovării la BAC şi Capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele slabe obţinute anii trecuţi de elevii de la Olt şa BAC şi Capacitate au ajuns oficial o problemă
Rezultatele slabe obţinute anii trecuţi de elevii de la Olt şa BAC şi Capacitate au ajuns oficial o problemă

Şefii învăţământului de la Olt recunosc, în sfârşit, că judeţul are o mare problemă cu elevii de liceu şi gimnaziu care nu sunt în stare să promoveze examenele de Bacalaureat sau Capacitate. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt au obţinut aprobarea pentru a demara nu mai puţin de cinci proiecte pe fonduri europene, majoritatea acestora având ca unic scop creşterea procentului de promovare la examenele anterior menţionate.

Reprezentanţii instituţiei au recunoscut fără prea multă tragere de inimă care a fost scopul oficial al proiectelor pentru care s-a obţinut finanţare europeană, dar spun că acesta ar putea fi singura metodă de a mări procentajul elevilor din judeţ la cele două examene menţionate, dat fiind că, în ultimii ani, cifra de promovare a clasat Oltul pe unul dintre ultimele locuri la nivel naţional. Proiectele respective, având nume lungi şi pompoase, dar şi o valoare cumulată de circa 28 milioane lei, presupun activităţi de pregătire suplimentară (meditaţii), dar nu numai, şi vor începe a fi implementate până-n vară.

Dintre cele cinci proiecte pentru care IŞJ Olt a primit “undă verde” din partea forurilor europene, două au instituţia menţionat ca principal beneficiar, în celelalte IŞJ Olt fiind partener. Primul proiect cu Oltul beneficiar se cheamă “EduBAC – Educaţie europeană pentru un bacalaureat de succes”, fiind depus pe “Axa Prioritară Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, şi are ca parteneri IŞJ Bacău şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar, având o valoare de 4,8 milioane lei. Scopul urmărit de proiect: “creşterea gradului de promovabilitate la examenul de bacalaureat în rândul elevilor din ciclul liceal din cele două regiuni de dezvoltare partenere în cadrul proiectului (Sud-Vest şi Nord-est) prin sprijinirea sistematică a dezvoltării şi evaluării procesului de formare a competenţelor-cheie pentru un acces ridicat la nivele superioare de educaţie şi o mai bună adaptabilitate la cerinţele unei pieţe a muncii flexibilă şi incluzivă”.

Al doilea proiect cu IŞJ Olt beneficiar are o valoare de 4,2 milioane lei, şi ţinteşte îmbunătăţirea rezultatelor şcolare ale elevilor din învăţământul gimnazial. Parteneri sunt aceiaşi ca la primul proiect amintit mai sus. Obiectivul său general îl constituie “susţinerea formării sistematice a competenţelor-cheie,  a procesului de evaluare, monitorizare sistematică şi stimulare a progresului şcolar pentru un număr de 3.200 de elevi din învăţământul gimnazial în sprijinul unei educaţii de calitate prin dezvoltarea de intervenţii nonformale extracurriculare inovatoare, cu accent pe dezvoltarea abilităţilor personale ale elevilor din clasele a V-a şi a VI-a, în cadrul programului multiregional <Formarea de competenţe-cheie la elevii din învăţământul gimnazial prin implicarea activă şi conştientizarea părinţilor”.

Al treilea proiect, unde IŞJ Olt este calitatea de partener - principal beneficiar fiind IŞJ Bacău -, are o valoare de 4,3 milioane lei şi se numeşte “Evaluarea Naţională la standarde europene”. El urmăreşte “constituirea unui cadru eficient şi durabil de dezvoltare şi evaluare sistematică a procesului de formare a competenţelor-cheie la elevii din ciclul gimnazial în vederea pregătirii susţinerii cu succes a examinărilor naţionale de la finalul clasei a VIII-a prin intermediul unui program educaţional desfăşurat la nivel multiregional”.

Abandonul şcolar este, oficial, o problemă

Cel de-al patrulea proiect are ca ţintă elevii care sunt nevoiţi să renunţe la şcoala primară sau gimnazială. IŞJ Olt este tot partener, beneficiar oficial al proiectului fiind IŞJ Bacău. Acest proiect, evaluat la 7,3 milioane lei, a fost depus pe Axa peioritară 2 – Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, respectiv Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii. Oficial, obiectivul proiectului constă în “diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii din judeţele Bacău şi Olt prin elaborarea şi aplicarea de metode şi instrumente de educaţie remedială de a doua şansă pentru 300 de persoane (care au părăsit timpuriu şcoala ori nu au absolvit învăţământul obligatoriu, reintegrate în educaţia obligatorie de 8 clase) şi măsuri de educaţie preventivă adresate unui număr de 210 elevi aflaţi în situaţie de risc de părăsire timpurie a şcolii primare sau gimnaziale. Astfel, elevii care vor fi integraţi în acest program vor primi o subvenţie cuprinsă între 100-150 lei pentru continuarea studiilor.

Ultimul proiect ce va fi implementat în judeţul Olt vizează acelaşi obiectiv ca şi proiectul menţionat anterior: prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. Valoarea proiectului se ridică la 7,8 milioane lei. “Aceste proiecte presupun meditaţii cu elevii, dotări ale unităţilor de învăţământ cu tehnică şcolară – de la calculatoare, la tablete Smart ş.a. Am identificat care sunt priorităţile IŞJ Olt şi, implicit, ale şcolilor din învăţământul preuniversitar din judeţ, iar aceste proiecte pe fonduri europene urmăresc eliminarea, pe cât posibil, a punctelor slabe, a vulnerabilităţilor identificate în urma analizei pe care am realizat-o. Sunt vizate de aceste proiecte toate liceele din judeţ – în program EduBAC -, precum şi multe şcoli generale în celelalte proiecte”, a declarat şefa IŞJ Olt, Felicia Man.

Oficialul citat a mai precizat că semnarea contractelor de finanţare va avea loc în cursul lunii martie, după care va urma implementarea propriu-zisă a proiectelor, care au o durată de 18 luni.

Mai puteţi citi:

VIDEO  Cea mai bună elevă traducătoare din România ar pleca din ţară, dar nu poate

Mai bine de jumătate dintre liceenii din Olt ar pica mâine BAC-ul

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite