VIDEO De Ziua Unirii Principatelor, cu gânduri paşnice: „Să fie bine-n ţară, să ne mărească pensiile şi copiii noştri să nu mai fie slugă la străini!“
0Deşi zi liberă, la manifestările organizate în Slatina de 24 ianuarie au venit preponderent bunicii cu nepoţii şi funcţionarii cu sarcini de la instituţie. Hora Unirii de anul acesta n-a atins nici pe departe amploarea de anul trecut, dar cei prezenţi s-au bucurat.
Nici cald, dar nici ger năprasnic, zi liberă de la lucru, şi totuşi slătinenii au găsit altceva de făcut, astăzi, decât să vină, la ora 10,00, în zona Union din Slatina unde, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-au desfăşurat, ca de obicei, manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor. Au ieşit la plimbare, însă, sute de bunici însoţiţi de nepoţi, cei care s-au şi prins la final, cu mare bucurie, în Hora Unirii.
Evenimentele au început, tradiţional, la 10,00, cu onorul prezentat prefectului judeţului, Silviu Neacşu, urmat de scurta slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Sebastian Paşcanu. Cu o mică întârziere a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, la timp însă pentru depunerea de coroane.
Primăria Slatina a fost reprezentată de viceprimarii Gigi Vâlceleanu şi Claudiu Stăncioiu, de la CJ Olt n-a lipsit nimeni din conducere, nici de la Prefectura Olt. Din rândul parlamentarilor n-au venit, însă, decât senatorul Renică Diaconescu şi deputatul Marius Iancu (PSD), partidele politice fiind, de altfel, toate mai slab reprezentate decât anul trecut.
Nici Hora Unirii n-a mai avut amploarea din 2016, an cu alegeri locale, mai mult, cei mai mulţi şefi de instituţii au ales să observe de pe trotuar „spectacolul“.
S-au bucurat de momente, în schimb, copiii, care i-au tras pe bunici sau pe părinţi, fiecare de cine a venit însoţit, de mânecă pentru o poză alături de „domnitorul Alexandru Ioan Cuza“, actorul şi regizorul local Remus Iordache. Au fluturat steguleţele împărţite de reprezentanţii Primăriei Slatina şi şi-au pus mândri cocarda tricoloră.
„Ne bucurăm, ne ce să nu ne bucurăm. Venim şi noi în astfel de momente să le spunem politicienilor că vrem pensii mai mari, o viaţă mai bună, pentru noi şi pentru nepoţii noştri, să nu ne mai plece copiii slugă la străini...“, au explicat participanţii motivul pentru care se află la manifestări. „Aha, să fie slugă în ţara lor!“, a concluzionat altcineva, sub privirile nedumerite ale celor mici, care deja doreau să ştie cum decurge programul în continuare, prea puţin dornici să se întoarcă acasă.