Frica de spital poate lăsa pacienţii cu sechele pe viaţă. „O amorţeală poate să devină paralizie sau comă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pacient care tratat la timp se poate recupera complet îşi periclitează, în schimb, viaţa dacă întârzie prezentarea la medic FOTO: Pixabay
Un pacient care tratat la timp se poate recupera complet îşi periclitează, în schimb, viaţa dacă întârzie prezentarea la medic FOTO: Pixabay

Numărul pacienţilor cu afecţiuni neurologice care se adresează spitalului s-a diminuat dramatic. Bolnavii  cu accidente vasculare, de pildă, fie nu mai ajung, fie ajung târziu, când recuperarea este parţială.

Pandemia a îngroşat dramatic rândul bolnavilor cu diverse afecţiuni care stau acasă până când aproape că nu mai rămâne nimic de făcut. Din teama de a nu se infecta cu SARS-CoV-2 în spital, sau, şi mai grav, de a nu fi, cum cred mulţi, „raportaţi fictiv cu COVID“, pacienţii amână prezentarea la medic până când intervenţia specialiştilor devine aproape inutilă.

Este şi cazul pacienţilor care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC), spune medicul primar neurolog Renică Diaconescu, şeful Secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Spitalul din Slatina este în programul naţional de tromboliză, dr. Diaconescu fiind iniţiatorul, cu puţini ani în urmă, extinderii programului în toate spitalele judeţene (tromboliza se putea realiza anterior doar în şase centre universitare). 

Condiţia ca un pacient care a suferit un accident vascular cerebral să se recupereze, de cele mai multe ori complet, este prezentarea bolnavului la spital în cel mult patru ore de la instalarea accidentului vascular. Din păcate, spune medicul, numărul celor care fac asta este de cel puţin două ori mai mic decât în anii anteriori, iar consecinţele sunt dezastruoase.

„Din păcate, chiar acum două zile am internat un pacient cu accident vascular care a stat vreo trei zile acasă, până când accidentul s-a completat de tot, deficitul motor, spunând că nu vine la spital pentru că-i este frică să nu moară de COVID sau să nu ajungă la ATI... S-a răspândit chestia asta negativă cu viteza luminii, nedându-şi seama că-şi agravează boala şi că e mai grav să stea acasă. Trebuie să ajungă în primele patru ore, dar dacă vine după 3-4 zile, ce să-i mai faci?! Leziunea cerebrală e instalată şi tragi ca să supravieţuiască şi să poţi să-l recuperezi în 2-3 luni. Sau poate nu se recuperează niciodată“, a declarat medicul, pentru „Adevărul“.

„Supărarea mea este că şi acolo unde sunt medici nu-i îndeamnă să vină repede la spital“

Accidentele vasculare cerebrale, care afectează, în ultimii ani, şi foarte mulţi oameni tineri, sunt în continuare tratate cu superficialitate de pacienţi, iar pe lângă teama de spital pe care pacienţii au dezvoltat-o în această perioadă, spune dr. Diaconescu, încă se mai întâlneşte şi o mai veche concepţie a anumitor medici din reţeaua primară care consideră că AVC-ul poate fi tratat acasă.

„Supărarea mea este că şi acolo unde sunt medici aceştia nu-i îndeamnă să vină repede la spital şi încearcă să-i trateze acolo, le spune să nu se deplaseze. Au mai rămas nişte mentalităţi vechi, pe care trebuie să le retuşăm. Cred că accidentul vascular îl pot trata şi acasă, mai ales formele uşoare, neştiind că o formă uşoară în 4 ore poate să devină o formă gravă. O amorţeală, de pildă, a mâinii şi piciorului în două ore poate să devină paralizie sau chiar comă şi moarte“, atrage atenţia neurologul.

Pacienţii ar trebui să ştie, a mai spus medicul, că personalul medical este vaccinat şi că astăzi pericolul de a contracta COVID-19 în spital s-a diminuat foarte mult. Pacienţii noi ajung mai întâi într-un salon-tampon, până când se stabileşte, în urma testării, dacă aceştia au sau nu infecţia cu SARS-CoV-2, de-abia după primirea rezultatului fiind mutaţi în salon alături de alţi pacienţi.  

În cifre, teama pacienţilor de spital s-ar traduce astfel: de la 10-15 pacienţi care beneficiau lunar de tromboliză, în anii trecuţi, la SJU Slatina, s-a ajuns la doar 3-4 în prezent. Tromboliza este terapia eficientă care poate salva complet pacientul de la sechele neurologice. Este realizată printr-un program naţional, care are însă, şi acesta, limitele lui, în anii trecuţi fiind probleme de finanţare, astfel că spitalele au fost puse şi în situaţia de a continua programul cu fonduri proprii.

Vă recomandăm şi: 

Cum pot fi reduse efectele accidentului vascular cerebral. Neurolog: „Să se prezinte în acea fereastră de patru ore“. Condiţiile uluitoare din alte ţări

Când durerea de cap nu e efectul mahmurelii sau al mesei copioase. „Avem accidente vasculare şi la persoane sub 40 de ani“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite