FOTOGALERIE  Cel mai aglomerat şi mai hidos bloc-turn din Slatina a intrat în renovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul-turn GA 15 din Slatina este cel mai mare şi mai hidos din municipiu... (Foto: Adevărul)
Blocul-turn GA 15 din Slatina este cel mai mare şi mai hidos din municipiu... (Foto: Adevărul)

După ce, ani la rândul, a reprezentat una dintre cele mai urâte “pete” de pe imaginea municipiului Slatina, capitală a judeţului Olt, hidosul bloc-turn cu zece etaje GA 15 de pe strada Primăverii, amplasat chiar vizavi de cea mai mare piaţă agroalimentară din oraş, a intrat, în sfârşit, în renovare. Este vorba, în fapt, despre o reabilitare termică, acţiune suportată în cea mai mare parte din fonduri guvernamentale.

Locatarii celor aproximativ 200 de apartamente din cadrul celor trei scări ale turnului GA-15 de pe strada Primăverii au aşteptat mulţi ani în speranţa că imobilul în care locuiesc îşi va schimba imaginea hidoasă şi că nu vor mai fi arătaţi cu degetul dacă spun în ce bloc locuiesc. Petele mari de igrasie se întind la vedere şi şerpuiesc ameninţător pe faţada întregului bloc menţionat, dând întregii clădiri aspectul unui imobil de ghetou, care trebuie ocolit şi de care trebuie să te fereşti. Aşteptarea locatarilor se apropie, însă, în acest an, de final. Primăria a reuşit introducerea celor trei scări ale imobilului pe lista Guvernului privind reabilitarea prin termoizolare.

“Blocul GA 15 de pe strada Primăverii la care faceţi referire va fi renovat în acest an prin termoizolare cu fonduri guvernamentale. Din păcate, a durat cam mult până ce lucrurile să înceapă să se mişte deoarece nu au fost fonduri suficiente, dar este bine că proiectul a demarat în acest an. Noi - Primăria, nu am mai aşteptat însă îmbunătăţirea condiţiilor meteo şi am început deja lucrarea în sensul că suntem în plin proces de înlocuire a tâmplăriei exterioare vechi existente la blocul în cauză, adică ferestre şi balcoane, cu tâmplărie termopan. Imediat ce vom termina această primă etapă va fi demarată şi lucrarea propriu-zisă de termoizolare a întregului bloc, cu toate cele trei scări aferente. Estimăm că, în maximum două luni, vom termina toată lucrarea, iar imaginea întregii zone se va schimba radical”, a declarat Minel Prina, edilul Slatinei.

“Nici nu mai ştii care a fost culoarea iniţială a blocului”

Locatarii celor trei scări ale celui mai hidos turn din Slatina aşteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor. Aproape că nici nu îi mai interesează faptul că, timp de aproape două luni, vor avea o stare de disconfort maxim cauzată de derularea lucrărilor de termoizolare. Ceea ce contează pentru ei acum este că, în fine, vor scăpa de imaginea urâtă a blocului.

“Locuiesc în blocul ăsta din 1987 şi de la un al la altul a arătat tot mai rău. Toate cele trei scări sunt la fel după cum poate vedea oricine. Igrasia o vezi din avion, peste tot sun numai pete-pete în toate culorile universului, nici nu mai ştii care a fost culoarea iniţială a blocului! Arată foarte urât şi cu toţii am încercat să facem ceva să schimbăm asta. Ne-am înscris pe un program cu bani de la Guvern, dar nu s-a dovedit a fi cea mai bună idee, ba din contră pentru că a trebuit să aşteptăm câţiva ani buni până ce să vină fondurile. Alte blocuri turn din oraş care s-au înscris pe alte programe au fost renovate în câteva luni, dar noi am avut ghinion că nu au fost fonduri, cel puţin aşa ni s-a spus. Bine măcar că ce a fost mai greu s-a dus, mai e puţin şi scăpăm”, a spus Ileana Dobre, locatară a uneia dintre scările blocului GA 15.

Termoizolarea Slatinei de la bugetul local, reorientată spre alte proiecte

Lucrarea în cauză presupune schimbarea tâmplăriei, montarea de termosistem, precum şi asigurarea terasei şi a subsolului. Programul prevăzut de OUG 18/2009, unde este prins hidosul bloc GA 15, menţionează că Guvernul asigură 50% din valoarea totală a lucrărilor de anvelopare, primăria locală - 30%, iar locatarii – restul de 20%, bani ce vor fi plătiţi în rate pe o perioadă de până la zece ani. Până anul trecut, în municipiu au fost termoizolate în baza OUG 18/2009 un număr de 41 de scări de bloc.

Autorităţile locale din Slatina vor să continue în acest an procesul de termoizolare a blocurilor nemodernizate în acest mod, chiar dacă unul dintre cele două programe ale primăriei, „Slatina – oraş verde, oraş curat”, a fost total blocat pentru 2013. Scopul sistării acestui proiectului a fost explicat de reprezentanţii municipalităţii prin faptul că se doreşte termoizolarea blocurilor pe fonduri europene, sens în care a fost deja găsit şi accesat un proiect nou finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Cota de participare europeană pe noul proiect este de 60%, urmând ca restul să vină de la bugetul naţional şi beneficiari, adică consiliile locale şi locatarii blocurilor în cauză. Respectiva cotă de 40% ce va reveni consiliilor locale şi locatarilor blocurilor reabilitate va fi defalcată după criterii clare. Astfel, dacă pe scara de bloc ce se doreşte a fi reabilitată, venitul pe membru de familie este sub echivalentul a 150 de euro, atunci cota de participare a locatarilor în cauză va fi de numai 10%, primăria urmând să adauge restul de 30%. Dacă venitul pe membru de familie este sub 350 de euro, atunci cota locatarilor de pe scara în cauză creşte la 20%, iar primăria va plăti restul de 20%. Ultima variantă presupune o cotă de 30% pentru locatari dacă venitul anterior menţionat este sub 500 de euro, municipalitatea contribuind doar cu 10%.

Reamintim că, anul trecut, primăria a cheltuit 12 milioane lei pentru schimbarea imaginii exterioare prin termoizolare a 197 de scări de bloc din oraş prin intermediul celor două proiecte proprii: “Slatina – oraş verde, oraş curat” şi „Slatina în haină nouă”.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite