Disperarea mamei al cărei copil trebuie operat, pentru a doua oară, la inimă. „Îmi spune: «Mami, ştiu că am să fac infarct şi am să mor!»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama unui băiat de 9 ani, din Slatina, se vede nevoită, după ani de luptă în care familia a vândut tot, să ceară ajutorul semenilor pentru a-l opera pentru a doua oară pe Rafael, la Timişoara, la o clinică privată. Au nevoie de aproximativ 20.000 lei, operaţia fiind programată pe 20 octombrie.

O sumă care la prima vedere nu pare greu de strâns poate face diferenţa între viaţă şi moarte pentru un copil de 9 ani, din Slatina, judeţul Olt. Băiatul, elev în clasa a II-a, operat pe cord deschis pe când încă nu împlinise jumătate de an, are nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală, care nu se poate realiza în sistemul de stat.

Ablaţia, procedura pe care medicii de la clinica de cardiologie din Târgu-Mureş i-au indicat-o iniţial, iar alţi specialişti pe care părinţii i-au consultat au confirmat-o, se va realiza la o clinică privată din Timişoara, pentru că în sistemul de stat nu se operează copiii, din lipsa aparaturii, spune mama băiatului, Clarisa Dina, că i-au transmis  specialiştii clinicii din Târgu-Mureş.

Timpul scurt rămas la dispoziţie, intervenţia fiind programată pentru 20 octombrie, i-a făcut pe părinţi să se gândească în cele din urmă să accepte ajutorul celor din jur, după 9 ani în care au vândut tot ce deţineau mai de preţ şi au muncit uneori peste puteri pentru a putea să-i asigure băiatului tratamentul indicat încă de la prima intervenţie.

„Ar fi trebuit să-l operăm în martie, dar n-am putut strânge 300 de milioane de lei vechi“

„N-am fost o dată într-un concediu, orice ban l-am pus deoparte, cu gândul că-i trebuie lui“, îşi începe Clarisa Dina povestea. În prezent se află cu băiatul cel mic în spital (familia Dina are doi băieţi, cel mare elev în clasa a IX-a) şi se pregătesc pentru o nouă intervenţie chirurgicală. Rafael, un băiat care nu trădează o asemenea suferinţă, a fost pentru prima dată operat la inimă pe când avea cinci luni şi jumătate. În timpul operaţiei au intervenit ceva complicaţii, astfel că ani de zile băiatul a primit atât tratament pentru inimă, cât şi tratament pentru afecţiunile neurologice suferite. Tratament foarte scump, dar cel mai bun recomandat şi neasigurat, evident, de statul obligat să ofere copiilor gratuit tratamentul medical adecvat.

image

Copilul a fost operat prima dată la nici şase luni de viaţă

„Vă rog să mă credeţi că am sperat până în ultimul moment că ne vom descurca singuri. Soţul este, de altfel, puţin împotrivă, nu-i e uşor că cerem ajutorul, însă nu mai facem faţă, efectiv, iar situaţia s-a complicat mult, au apărut fibrilaţiile, valorile urmărite de medici au devenit foarte mari, această intervenţie este inevitabilă. Am vrut să o facem iniţial în martie, la un alt spital privat, unde ni s-a transmis că ne costă 300 de milioane de lei vechi. N-am putut să-i strângem. Acum, medicii de la Târgu Mureş ne-au spus de această clinică din Timişoara, am făcut demersurile şi avem programată operaţia. Ne costă 150 de milioane lei vechi operaţia (15.000 lei – n.r.), separat anestezia, cateterul, o zi de spitalizare este 10 milioane (1.000 lei – n.r.), iar noi nu mai facem faţă. Am vândut un apartament, am vândut o casă la ţară, am muncit atât cât am putut, n-am refuzat nimic, am spălat, am călcat, am făcut curat, totul cu gândul că îi trebuie cel mai bun tratament. În străinătate nu-l putem opera în baza fomularului, pentru că procedura nu se decontează, ni s-a transmis de la Casa de Asigurări. Nu ştiu dacă mai aveam şi altă variantă, cert este că timp nu ştiu cât mai avem şi  nu vrem să riscăm“, a spus Clarisa Dina.

„N-a trecut o zi fără tratament“

Rafael urmează scheme stricte de tratament încă de la naştere, de când medicii au observat că inimioara lui nu este tocmai în regulă. „N-a trecut o zi fără tratament. Am făcut controale periodic, evaluări. L-am tratat şi la Viena, şi la alte spitale de stat şi private, tot sperând că nu se va ajunge din nou la operaţie. Nu vă pot spune ce este în sufletul meu când îmi spune: «Mami, nu pot să respir, respir greu!». Mi-e frică să mai stau cu copilul în starea asta. Şi e deja mare, ştie că ceva se întâmplă, chiar dacă noi nu i-am spus tot, evităm şi să vorbim la telefon în prezenţa lui. Ne-am trezit însă că ne spune: «Ştiu că am să fac infarct şi am să mor!»“, povesteşte mama, izbucnind în lacrimi.

„Am cumpărat heparină pentru toţi copiii...“

Familia Dina, care de nouă ani a bătut o grămadă de spitale şi cabinete medicale din ţară şi străinătate, deşi de condiţie medie, a ajutat în stânga şi-n dreapta, atât cât a putut, dar chiar şi în aceste condiţii acceptă cu greu faptul că a venit vremea să primească la rându-i ajutorul semenilor.

image

Diagnosticul stabilit la ultima vizită la medic

„Şapte ani am crescut copiii singură, soţul a muncit în Spania, tot să ne putem descurca şi să putem susţine tratamentul. Ştiu ce înseamnă suferinţa şi niciodată n-am încetat să ajut atât cât am putut. Când l-am operat pe băiat am cumpărat heparină pentru toţi copiii, pentru că nu era, am plătit biletul de avion unei familii care trebuia să plece la operaţie în Germania, am cumpărat hăinuţe, am ajutat cât am putut, pentru că ne aflam în aceeaşi suferinţă. Totul costă, nimic nu e gratis, din păcate acesta e adevărul! Acum, o doamnă profesoară de la Colegiul „Nicolae Titulescu“ s-a oferit să ne ajute, organizând un spectacol caritabil. S-a implicat şi în cauza Laurei, fata operată pe creier pentru care şi noi am făcut donaţii, iar acum vrea să ne ajute şi pe noi. Nu ştiu cum va reuşi să organizeze spectacolul pentru că sala este deocamdată ocupată, dar am înţeles că se va întâmpla în curând. Noi mulţumim pentru fiecare gest şi vreau să asigur pe toată lumea că dacă se va întâmpla să se strângă mai mulţi bani decât ne sunt nouă acum necesari îi vom dona pe toţi altor copii care au nevoie. Nu am nimic, oricine merită o şansă, însă în aceşti ani am devenit extrem de sensibilă la soarta acestor copii care au şanse reale să se recupereze. Tot pentru a putea să-l ajut am făcut între timp postliceala sanitară. Niciun efort nu e prea mare, asta cred că înţelege orice părinte“, a încheiat Clarisa.

rafael dina

Rafael Dina suferă, au stabilit specialiştii, de: tahicardie paroxistică supraventriculară, canal atrioventricular comun Rastelli tip A – stare după corecţie chirurgicală, canal arterial ligaturat, insuficienţă mitrală moderată reziduală, stenoză mitrală largă în observaţie, sindrom laringian postintubaţie, enurezis diurn. Dacă părinţii s-au obişnuit cu formulările medicilor, pot suporta însă, din ce în ce mai greu, semnele de suferinţă ale băiatului lor, care se trezeşte noaptea acuzâd dificultăţi în respiraţie, intră în panică. Singura dorinţă este ca operaţia să reuşească, iar pentru acest moment  se luptă cu toate resursele care le-au mai rămas. „Nu accept decât varianta unei operaţii reuşite!“, mai spune mama.

Pentru cei care cred că pot întinde o mână de ajutor familiei Dina, numărul de cont este:
RO 05RZBR 0000 06 0009957353, deschis la Raifeissen Bank pe numele Dina Elena Clarisa.

Voluntarii de la „Nicolae Titulescu“ se pregătesc să ajute

Pe de altă parte, profesoara Ortansa Franţescu de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina a început deja pregătirile pentru spectacol. Acţiunea caritabilă pe care o va desfăşura alături de elevii liceului nu este nici pe departe prima şi, cu siguranţă, nici ultima. „Nu le-am ţinut şirul şi nu asta este important. Tot facem asta de vreo 10 ani şi nu e bucurie mai mare decât să vedem că ajutorul nostru contează. Atât cât pot ajuta, am s-o fac din suflet. Nu cunosc personal familia, însă am intrat în posesia documentelor doveditoare, pentru că niciodată nu accept să fac ceva fără să fiu sigură despre ce este vorba, şi am stat de vorbă telefonic“, a spus Franţescu, menţionând că spectacolul la care sunt invitaţi oamenii cu suflet va avea loc, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare, în sala Centrului Cultural „Eugen Ionescu“.

Se vor pune în vânzare bilete pentru spectacolul oferit de elevii talentaţi ai şcolii, iar în foaier va fi pusă la dispoziţie o urnă pentru eventuale donaţii.

image

Contul în care se pot face donaţii 

CITIŢI ŞI: Drama mamei care luptă să-şi salveze fetiţa de 13 ani bolnavă de cancer: „N-am lacrimi să mai plâng!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite