Cum explică reprezentanţii fermei din Scorniceşti sutele de mii de ouă contaminate cu Fipronil deja distribuite
0Sutele de mii de ouă cu fipronil, cu o concentraţie de peste 10 ori mai mare decât cea admisă, descoperite la o fermă „pui“ a celei din Teleorman, nu ar fi apărut din vina reprezentanţilor fermei, se apără aceştia. Cu ce explicaţii oferite celor care i-au controlat încearcă să scape.
DSVSA Olt a dispus, după ce în urma controalelor de rutină a descoperit la o fermă din Olt ouă contaminate cu fipronil, retragerea de la comercializare, respectiv sechestrarea a peste 1 milion ouă contaminate sau pentru care nu se poate stabili trasabilitatea, sute de mii de ouă fiind deja livrate în cinci judeţe şi în Bucureşti. Ferma, un punct de lucru al fermei din Drăgăneşti-Vlaşca, din Teleorman (în care a apărut o problemă similară), care este în Scorniceşti de aproape 20 de ani, funcţionând în fostul spaţiu al AVICOLA Scorniceşti, o unitate etalon cândva, a primit amendă şi i s-a interzis să mai facă operaţiunile DDD cu divizia proprie.
Reprezentanţii fermei nu au putut fi contactaţi pentru a explica direct cele întâmplate, cei care au grijă de ferma din Scorniceşti transmiţând că nu sunt mandataţi de şefii de la Drăgăneşti-Vlaşca să ofere informaţii (iar pe numărul de contact din Teleorman nu a răspuns nimeni). Anumite surse spun însă că aceştia încearcă să convingă autorităţile că au folosit respectivele produse în operaţiunile de dezinsecţie – dezinfecţie – deratizare (DDD) fără să ştie, de fapt, că acestea ar conţine fipronil, pentru că substanţa nu era menţionată pe etichetă. Din acest motiv ar apela chiar la determinări într-un laborator extern, determinări care să le susţină varianta. Cert este că la acest moment din fermă nu iese, spune DSVSA Olt, niciun produs dacă nu este însoţit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestuia.
Ferma a fost cumpărata de la fosta Avicola Scorniceşti, trei din cele nouă hale fiind populate
Controalele la ferma din Scorniceşti, judeţul Olt, au avut loc la mijlocul lunii ianuarie 2019 (15 ianuarie). Reprezentanţii DSVSA Olt au recoltat probe de ouă, dar şi teste de sanitaţie, ambele relevând prezenţa fipronilului - o substanţă folosită frecvent în trecut în produsele de deparazitare, dar interzisă în prezent în anumite sectoare - atât în ouă, cât şi pe suprafeţe. În seara zilei de 17 ianuarie s-a primit rezultatul probelor, care a confirmat prezenţa fipronilului, astfel că pe 18 ianuarie, dimineaţa, s-a dispus sechestrarea ouălor din fermă, recoltându-se alte probe. Şi al doilea set de probe a avut acelaşi rezultat, concentraţiile de Fipronil detectate în probele analizate fiind între 0,02 şi 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg). Conform datelor valabile miercuri, 23 ianuarie 2019, 304.230 ouă au fost blocate la nivelul fermei, urmând să fie neutralizate. Alte 285.570 ouă (producţia din perioada 15 – 18 ianuarie) au fost în schimb comercializate în judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi municipiul Bucureşti.
Problemele, însă, nu se opresc aici. „În timpul anchetei desfăşurate de inspectorii DSVSA Olt, au fost identificate şi neconformităţi cu privire la etichetarea ouălor şi asigurarea trasabilităţii produselor, obţinute începând cu data 4 ianuarie, respectiv, 569.490 de ouă. Din acest motiv, inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauţiei, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie pâna în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov şi municipiul Bucureşti)“, a transmis DSVSA, miercuri, 23 ianuarie 2019, printr-un comunicat de presă. S-a lansat alerta în sistem, însă până în 23 ianuarie doar 64.959 bucăţi ouă au putut fi retrase de la comercializare.