Cum se acordă reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare. Reprezentant CJP: „Este o înscriere nouă la pensie, nu este o recalculare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul aşteptat de înscriere la pensie, cu doi ani mai devreme, a oltenilor care trăiesc în localităţile cuprinse de curând în lista celor cu poluare remanentă nu mai vine, salariaţii care ar putea beneficia de efectele noii legi lămurindu-se între timp că este vorba de o pensie anticipată, fără penalizare, nu de o pensie la limită de vârstă.

Deşi iniţiatorii modificării legii pensiilor astfel încât cei care au trăit vreme de cel puţin 30 de ani într-o localitate intens poluată să se poată pensiona cu doi ani mai devreme faţă de vârsta standard se aşteptau să vină în spijinul multor olteni (Slatina şi localităţile situate pe o rază de 8 kilometri în jurul Slatinei au intrat din această vară în rândul acestor localităţi), oamenii aflaţi în prag de pensie renunţă repede la idee când află că, de fapt, ar urma să beneficieze de o pensie anticipată, fără a fi penalizaţi, şi nu de o pensie la limită de vârstă.

Numărul celor care vin să se intereseze dacă pot beneficia de prevederile noii legi este relativ mare, însă foarte puţini depun efectiv dosarele de pensionare în noile condiţii. Doar câteva dosare au fost depuse în judeţul Olt şi încă nicio decizie de pensionare nu a fost emisă (decizia trebuie emisă în termen de 45 zile de la depunerea dosarului). Cele mai multe persoane care se interesează sunt, însă, din alte categorii decât cele care pot beneficia de lege.

„Vin în principal persoane care beneficiază deja de pensie anticipată parţial sau de invaliditate, persoane care îndeplinesc criteriul de vârstă, dar nu şi pe cel privind stagiul de cotizare, sau persoane care au vechimea necesară, dar nu vârsta, pentru că, spre exemplu, îşi fac calculul că din vârsta la care se pot pensiona anticipat mai pot să scadă 2 ani, ceea, ce, de fapt, nu se întâmplă. Ce trebuie să înţeleagă oamenii este că vorbim despre o înscriere nouă la pensie, nu de o recalculare, şi de faptul că beneficiile acestei legi nu se cumulează cu altele. Dacă au, spre exemplu, ani lucraţi în grupă de muncă, nu pot beneficia şi de scăderea din acest motiv a vârstei de pensionare şi de scăderea cu 2 ani pentru faptul că au locuit vreme de peste 30 de ani în Slatina sau în localităţile aflate pe o rază de 8 kilometri în jurul municipiului“, a precizat Constanţa Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CJP Olt.

Beneficiile Legii nr. 144/2017 care a modificat alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt reale, venind în sprijinul angajaţilor care chiar îşi doresc pensionarea mai devreme şi pentru care diferenţa de cuantum între pensia de care vor beneficia la limită de vârstă şi cea a pensiei anticipate nu contează.

Noua modificare se aplică de la 1 iulie 2017, când pe lista localităţilor poluate pentru cetăţenii cărora se acordă o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără penalizare, au intrat şi Slatina, Râmnicu-Vâlcea şi Turnu Măgurele (erau deja Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu-Mureş).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite