Creşte numărul gospodăriilor în care se suspectează pesta, la Rusăneşti. Primar: „Am recoltat acum şi de la stăpânul stânei la care lucra ciobanul, are cinci porci. Vine şi ministrul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DSVSA Olt a transmis că prima suspiciune de pestă porcină africană din Olt s-a confirmat în laboratorul de la Bucureşti, dar şi că au fost recoltate probe dintr-o a doua gospodărie. Primarul comunei Rusăneşti a declarat, astăzi, că suspectă este şi o a treia gospodărie.

Pesta porcină africană se extinde la Rusăneşti, în Olt, localitate aflată la 3 kilometri de focarul de pestă descoperit pe un fond de vânătoare din Teleorman. Primul caz apărut, în gospodăria unui cioban care a îngrijit o stână în pădurea din Teleorman a fost confirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, a transmis DSVSA. Între timp un alt porc, aparţinând fratelui ciobanului, a dat semne de boală, fiind sacrificat şi neutralizat. Primarul comunei Ruăneşti, Alexandru Chirea, a declarat astăzi, 24 noiembrie 2018, că s-a intervenit pentru prelevarea de probe şi în gospodăria proprietarului stânei care l-a angajat pe cioban. Acesta ar deţine cinci porci şi, deşi nu dau semne de boală, aceştia au fost testaţi, a spus primarul. „Am recoltat acum şi de la stăpânul stânei la care lucra ciobanul, are cinci porci“, a declarat primarul, menţionând că atmosfera în Rusăneşti nu mai este de panică, pentru că mulţi dintre săteni şi-au sacrificat deja animalele, iar alţii „s-au obişnuit cu ideea“.

„Oamenii nu mai sunt aşa agitaţi acum, s-au obişnuit cu ideea, vine şi Crăciunul…A fost mai mare iufa când a apărut la Teleorman, atunci au tăiat mulţi porcii. Acum cred că mai sunt vreo 500 de porci în toată comuna, că au avut mai mulţi, au mai tăiat, au mai lăsat, sunt, totuşi, 1.200 de gospodării în Rusăneşti“, a mai spus primarul Alexandru Chirea, menţionând că sâmbătă este aşteptat în localitate şi ministrul Agriculturii, Petre Daea. „Îl aşteptăm şi pe domnul ministru, am înţels că ar fi pe la Prefectură. Ştiţi cum este dumnealui, vrea să vadă singur“, a mai spus Chirea.

DSVSA Olt a transmis că proprietarii porcilor sacrificaţi şi neutralizaţi vor beneficia de despăgubirile legale, menţionând şi faptul că au fost luate o serie de alte măsuri pentru a limita răspândirea virusului.

„Gospodăria din localitatea Rusăneşti a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii de la fiul proprietarului gospodăriei afectate, probe care au fost trimise către laborator. 
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, ecarisarea carcasei şi instalarea filtrelor rutiere.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei“, au transmis reprezentanţii DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite