Cinematograful ”Victoria” din Slatina îşi prelungeşte agonia pe termen nelimitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reabilitarea cinematografului ”Victoria” din Slatina, deschis în anii ’70 în incinta vechiului Club al subofiţerilor şi închis în anii 2000, se amână pe termen nelimitat. Autorităţile locale sunt nevoite să pună punct, cel puţin deocamdată, planului de a moderniza cinematograful menţionat mai sus şi plasat în perimetrul Centrului Istoric al Slatinei după ce o firmă a contestat în instanţă rezultatul licitaţiei.

Mai exact, este vorba despre firma SC Condor Păduraru SRL Slatina, care a contestat în instanţă decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ce dăduse câştig de cauză municipalităţii slătinene în privinţa respingerii ofertei societăţii comerciale ca neconformă. Firma în cauză aparţine unuia dintre denunţătorii lui Darius Vâlcov la Direcţia Naţională Anticorupţie, fostul edil al Slatinei între 2004-2012 ajuns ulterior ministru al Finanţelor, denunţ în urma căruia patronul a mărturisit că i-ar fi dat lui Vâlcov, în vara 2014, suma de 100.000 de euro prin intermediul lui Lucian Şuşală (fost şofer al lui Vâlcov în vremea când acesta era încă primar) şi al lui Cătălin Rotea (fost prefect al judeţului). Banii ar fi fost plătiţi în schimbul intervenţiei lui Vâlcov pe lângă conducerea SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma Condor Păduraru să primească diverse sume de pe urma derulării unui contract cu Compania de Apă pe raza oraşului.

Autorităţile locale slătinene au aşteptat, până zilele trecute, să expire termenul de contestare a deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor pentru a organiza o nouă licitaţie, numai că firma Condor Păduraru SRL Slatina, care conducea un consorţiu de firme ce participase la licitaţia Primăriei Slatina, a decis să pună mai departe beţe în roate derulării proiectului şi a contestat totul în instanţă.

Acest fapt împinge pe termen nelimitat finalizarea proiectului de modernizare a cinematografului ”Victoria” din Slatina (o clădire declarată monument istoric ridicată în Centrul Vechi al urbei la finele anilor 1800), primul deschis în municipiu, proiect pentru care autorităţile locale au semnat un contract de finanţare în valoare de 7 milioane de lei cu un ONG din Norvegia.

”Noua situaţie de fapt schimbă pe o perioadă necunoscută planul pe care-l aveam în privinţa reabilitării cinematografului <Victoria>. Având o vedere că acum este o contestaţie pe rolul instanţei de judecată, se suspendă automat toate termenele oficiale din contractual iniţial prin care noi ne obligam să finalizăm lucrările până în luna aprilie 2016 – în caz contrar noi trebuind să returnăm suma contractată. Cu alte cuvinte, nu există pericolul ca Primăria Slatina să returneze suma din contract deoarece se consideră că ne încadrăm încă în termenul legal atâta timp cât este vorba despre un proces legal în instanţă, deci nu e din vina noastră. Ar fi existat pericolul returnării banilor doar că ar fi fost vina noastră, sau a constructorului sau din alte motive, dar, atâta timp cât procedura este suspendată de lege, la fel se consideră a fi şi în cazul termenelor din contract”, a afirmat jr. Mihaela Otincelescu, purtător de cuvânt al Primăriei Slatina, care a precizat că durata situaţiei actuale poate dura de la câteva luni, până la cel puţin un an.

image

Reamintim că imobilul în cauză, ce a adăpostit, până în anii 2000, cinematograful menţionat, a fost ridicat la finele anilor 1800 şi a găzduit, decenii la rând, Clubul subofiţerilor. În anul 2010, cinematograful a fost preluat de Primăria Slatina de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) „România Film”. La finele anului trecut, primăria a reuşit să semneze un contract pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii pe fonduri europene. Mai exact, este vorba despre un proiect finanţat de Guvernul Norvegiei prin intermediul unui program numit “Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European”, valoarea totală fiind de peste şapte milioane de lei.

La finalul lucrărilor, imobilul nu doar că va fi complet renovat, dar va fi şi dotat cu o tehnologie nouă de cinema, ce va conferi o funcţionalitate multiplă. Cu alte cuvinte, noul cinematograf ”Victoria” va putea găzdui atât spectacole de film, dar şi de teatru, expoziţii de artă, conferinţe, şedinţe publice - inclusiv ale Consiliului Local. Potrivit studiului de fezabilitate al cinematografului “Victoria”, proiectul de reabilitare va presupune: modernizarea sălii de cinema şi a sălilor adiacente (camera cu balcon, casa de bilete, sala de proiecţie şi sala de vizionare), montarea a două centrale termice pe gaz, înlocuirea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare. Sala de cinema va avea o capacitate de 75 de locuri la parter şi 25 de locuri la balcon, accesul urmând să fie asigurat prin foaier - la parter, iar la etaj - prin hol şi casa scării.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

FOTO  Numărătoare inversă pentru modernizarea cinematografului istoric “Victoria” din Slatina

FOTO  Cinematograful “Victoria” din Centrul Istoric al Slatinei, readus la viaţă după aproape un sfert de veac

FOTO  Autorităţile din Slatina amână înlocuirea staţiilor de autobuz vandalizate, dar au găsit bani pentru achiziţia de minibuze noi

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite