Ce riscăm la o simplă baie în piscină: boala care poate duce la insuficienţă renală şi chiar la deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscinele supravegheate sanitar n-ar trebui să ascundă pericole FOTO: Adevărul
Piscinele supravegheate sanitar n-ar trebui să ascundă pericole FOTO: Adevărul

Câteva ore pe care vrem să le petrecem în mod plăcut ne pot aduce neplăceri sezoniere sau, în cazuri grave, pe viaţă, dacă mergem în locuri de agrement nesupravegheate sanitar.

Baia la piscină, la care apelăm când marea e departe, când buzunarul nu ne permite, dar şi când ni se pare că e cadrul mai intim, ne poate aduce neplăceri mari dacă obiectivele de agrement nu sunt supravegheate sanitar şi nu se igienizează şi monitorizează conform legislaţiei sanitare în domeniu.

Complicaţiile pot să apară şi atunci când mergem „la scăldat“ pe cursuri de apă unde nicio autoritate nu face, niciodată, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere, uitând că, e adevărat, „pe vremuri“ n-am păţit nimic, însă astăzi, din păcate, gunoaiele sunt la tot pasul.

Complicaţiile pot fi de la înroşirea pielii, mâncărimi, uşoare alergii, până la infecţii cu viruşi şi bacterii, uneori foarte dificil de combătut. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt atrag atenţia asupra celor mai frecvente pericole la care ne expunem atunci când alegem să ne îmbăiem în locuri nesigure din punct de vedere sanitar:

Conjunctivita şi otita - sunt  boli des întâlnite în timpul verii din cauza scăldatului în locuri
supraaglomerate sau neamenajate.  Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare, senzaţii de arsură, secreţie abundentă.

Conjunctivita - atât cea bacteriană, cât şi cea virală - este extrem de contagioasă  şi dacă nu sunt luate măsuri de tratament şi prevenire boala se poate extinde şi la celălalt ochi sau la alte persoane.

Otita se manifestă prin dureri de urechi, febră, frisoane, secreţie nazală, apetit diminuat, greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor. Umezeala este unul dintre factorii care cresc riscul infecţiilor, de aceea otitele sunt mai frecvente în perioada practicării înotului;

Meningitele şi encefalitele -  intră în rândul bolilor care prezintă un grad foarte ridicat de risc, ajungând să fie fatale dacă se întârzie administrarea tratamentului potrivit. Acestea sunt determinate de infestarea cu virusuri prezente în ape contaminate din  piscine neigienizate corespunzător;

Boli digestive -  determinate de ingestia de apă din piscine. Una dintre cele mai frecvente este giardioza, o infecţie la nivelul intestinului subţire, cauzată de ingestia de apă contaminată cu fecale în care există paraziţi numiţi Giardia lamblia. O alta, foarte gravă, este dizenteria bacilară, care apare în urma ingestiei de apă contaminată cu bacterii din materiile fecale ale persoanelor purtătoare ale bacteriei Shigella dysenteriae; 

Bolile transmise pe cale cutanată -  cea mai gravă este leptospiroza, care are ca agenţi patogeni leptospirele. Leptospirele (sursa de infecţie o constituie rozătoarele, vitele, porcii etc.) se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă şi produsele alimentare. Oamenii se îmbolnavesc în timpul scăldatului în iazuri infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede, etc. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare, microbii ajungând în sânge unde se îmulţesc şi apoi trec în diverse organe.

Simptomele sunt: dureri musculare, febră, frisoane, dureri de cap, icter, hemoragii renale. Tratamentul se realizeaza cu antibiotice timp de două săptămâni. Cel mai mare pericol al leptospirozelor este reprezentat de insuficienţa renală.

„Merită menţionat faptul că aceste afecţiuni dermatologice apar atât pe pielea sănătoasă, dar au o incidenţă mai mare la cei care prezintă o poartă de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziţi etc. (zgârieturi, răni)“, avertizează epidemiologii.

Trebuie de asemenea menţionat faptul că îmbăierea în apa supraclorinată duce la iritaţia pielii, înroşirea pielii şi ochilor, mâncărimi, uscăciune, eczemă, alergii.

CITIŢI ŞI: Ce punem în trusa medicală pentru vacanţă. „Arsenalul“ necesar pentru mâncărurile care „au căzut greu“
Cum folosim produsele care ţin ţânţarii la distanţă. Dermatolog: „Înţepăturile de insecte pot determina reacţii alergice grave“

Cum ne dăm seama că o aluniţă poate fi cancerigenă. Top 5 afecţiuni care se agravează la expunerea solară

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite