Câţi porci au sacrificat medicii veterinari din cauza pestei şi când vin banii din despăgubiri. Alte patru localităţi sunt supuse restricţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Rusăneşti medicii veterinari au ormorât porcii sătenilor inclusiv în zilele libere
La Rusăneşti medicii veterinari au ormorât porcii sătenilor inclusiv în zilele libere

DSVSA a anunţat bilanţul activităţii de eliminare a porcilor conform planului de combatere a pestei porcine africane şi perioada în care proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi, precizând şi localităţile din judeţ în care s-au impus noi restricţii.

Medicii veterinari au eliminat aproape 600 de porci (590) de la confirmarea primului focar de pestă porcină în judeţul Olt (în 23 noiembrie 2018, la Rusăneşti), fiind prelevate probe de la toate animalele şi expediate către institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a anunţat astăzi conducerea DSVSA, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Menţionăm faptul că toţi proprietarii exploataţiilor de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA vor fi despăgubiţi conform legii.

Pâna în data de 03.12.2018 au fost întocmite 115 dosare de despăgubire, dintre care 29 cu valoare totală de 63.830 lei au fost finalizate.

Se preconizează că primele plăţi pentru despăgubirea proprietarilor animalelor afectate de PPA se vor face spre sfârşitul acestei săptămâni. Un număr de 86 dosare de despăgubire este în curs de soluţionare“, a transmis DSVSA Olt, anunţând totodată şi faptul că patru localităţi din vecinătatea comunei Rusăneşti se află sub restricţie din cauza evoluţiei focarelor de pestă procină africană. Este vorba de Băbiciu, Tia-Mare, Scărişoara şi Cilieni, „zone în care sunt impuse măsuri de punere sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor, restricţii de mişcare din şi către exploataţiile din interiorul localitaţilor şi între localităţi, a animalelor, a unor materiale susceptibile de a fi contaminate (ex.carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.), sunt instalate dezinfectoare la intrarea şi ieşirea din exploataţii şi filtre rutiere“, mai precizează specialiştii.

Deşi în judeţul Olt nu s-au înregistrat noi focare de boală în afara celor patru (trei în Rusăneşti, unul în Cilieni) confirmate în ultima săptămână a lunii noiembrie 2018, măsurile de eliminare a porcilor din gospodării continuă şi astăzi la Rusăneşti, spre nemulţumirea sătenilor.

După ce la Rusăneşti s-a descins, în urmă cu o săptămână, cu mascaţii pentru punerea în aplicare a ordinul prefectului privind eliminarea porcilor, în comunele vecine sătenii şi-au tăiat animalele fără să mai aştepte lămuriri de la medicii veterinari sau să se mai încreadă în spusele autorităţilor.

„Cine mai are porci în Izbiceni la ora asta, îşi asumă. Poate să mai fie porci mici, scroafe gestante, restul sunt la ladă“, a declarat primarul localităţii Izbiceni, Marian Gulie, localitate în care sunt impuse restricţii privind circulaţia animalelor.

De astăzi, în cele patru localităţi menţionate s-au montat (sau ar fi trebuit să se monteze, conform măsurilor aprobate la nivel judeţean) şi filtre dezinfectoare la intrare, în cazul aceleiaşi localităţi Izbiceni fiind vorba, a precizat primarul, de filtru la intrarea în comună pe DJ 543. Filtrele sunt din rumeguş impregnat cu substanţe dezinfectante şi au fost instituite în primul rând pentru a limita circulaţia virusului care se suspectează că a fost adus în judeţ din Teleorman, unde s-au confirmat, în urmă cu aproximativ o lună, focare de pestă porcină africană în pădurea de la Mândra, de peste Olt.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite