Agricultori pentru Danemarca, recrutaţi la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Danemarca şi-a trimis un reprezentant, miercuri – 9 aprilie, la Slatina, cu scopul de a recruta forţă de muncă pentru o serie de posturi vacante în agricultură în Danemarca, dar şi Portugalia. La interviu au fost chemate persoane din toată ţara care au îndeplinit condiţiile solicitate de angajator. Interviurile s-au desfăşurat la Casa Tineretului din localitate.

De organizarea acţiunii propriu-zise de recrutare a forţei de muncă s-a ocupat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul fililalei sale de la Slatina. Astfel, patru reprezentanţi ai AJOFM Olt au coordonat interviurile de recrutare de la Casa Tineretului din Slatina, acolo unde au avut loc propriu-zis interviurile. Practic, angajatorul străin a oferit un număr de 50 de locuri de muncă strict pentru lucrători în agricultură, respectiv culegători de mazăre, în două ţări: Danemarca şi Portugalia. Aşa cum au fost avertizaţi anterior prezentării în faţa angajatorului străin, persoanele care au venit la interviu au discutat numai în limba engleză cu potenţialul angajator, cunoaşterea limbii engleze la nivel cel puţin mediu fiind una dintre condiţiile de bază solicitate de firma străină. Sesiunea de interviuri s-a întins până seara.

Au fost chemate la Slatina un număr de 83 de persoane care, anterior, şi-au completat şi trimis un C.V. model Europass în limba engleză la o adresă de email din Danemarca, dar, miercuri – 9 aprilie, s-au prezentat doar jumătate dintre acestea - 43. În plus, au fost acceptate la interviuri şi câteva persoane care au venit “neinvitate”, dar au aflat “tangenţial” de sosirea reprezentanţilor firmei daneze la Slatina şi au sperat că vor fi acceptaţi pentru un loc de muncă peste hotare. Dintre persoanele care s-au prezentat au fost admise 13, acestora adăugându-li-se alte 20 de persoane ce figurau cu numele de “rezerve”. Nouă persoane au fost respinse.

“Candidaţii chemaţi astăzi la interviu au venit din 24 de judeţe ale ţării după ce, anterior, au completat fiecare CV-uri în limba engleză pe care le-au expediat la o adresa de email din Danemarca. În acest mod au şi fost, dealtfel, selectaţi de către angajatorul străni, la Slatina având loc interviul final”, a precizat Elena Ţane, coordonator al Biroului EURES din cadrul AJOFM Olt.

Salariul lunar, variabil

Potrivit cerinţelor comunicate de către angajatorul din Danemarca, munca se va desfăşura la o fermă ecologică în aer liber. Vârsta minimă cerută a fost de 18 ani, să fie motivaţi şi flexibili în privinţa programului, respectiv să fie apţi pentru muncă grea indiferent de climă. Programul de lucru nu va fi însă unul fix, ceea ce va permite muncitorilor să aibă un salariu mai mare, în funcţie de munca depusă. Plata muncii va fi în funcţie de cantitate. Persoanele intervievate miercuri au fost înştiinţate despre faptul că, în Portugalia, salariul minim lunar va fi de 507 euro, la care se vor adăuga bani de concediu şi bonusuri de masă corespunzător pentru 172 ore şi 1.950 kg. pe lună, acesta fiind nivelul minim de performanţă. Dacă se va atinge un nivel de performanţă mai ridicat, se va plăti cu 0,35 euro/kg. ca bonus la sfârşitul sezonului. După perioada de instruire, lucrătorul va trebui să fie capabil să atingă nivelul minim, altfel poate fi concediat.

În Danemarca, salariul este în jur de 0,6 euro/kg., la care se adaugă 12,5 % bani de concediu. După o perioadă de instruire, lucrătorii va trebui să atingă nivelul minim de performanţă de 28 kg./oră, altfel pot fi concediaţi. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze

Culegătorii de mazăre vor lucra în Portugalia în perioada 15 aprilie - 10 iunie şi între 1 septembrie - 20 decembrie; respectiv în Danemarca în perioada 10 iunie - 1  septembrie. Potrivit informaţiilor reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, se va munci într-o comunitate internaţională, cu oportunităţi de dezvoltare a abilităţilor de muncă şi socializare. Lucrătorii vor avea ocazia de a-şi dezvolta alte abilităţi: astfel, pe lângă culesul mazărei, unii lucrători pot fi şoferi de autobuz/tractor, tâmplari, zidari sau supervizori etc.

Ce program de lucru îi aşteaptă pe români

Angajatorii străini au oferit şi alte beneficii în afară de cele salariale. Astfel, în Portugalia, cazarea se va face fie la hotel, fie în apartamente prevăzute cu bucătărie, toalete şi duş. Costul pentru cazare/electricitate este de 3-6 euro/zi. În Danemarca, cazarea se face în corturi aduse de lucrători sau în rulote cu dormitoare. Bucătăria, toalete, duşuri, maşini de spălat, TV şi Internet sunt deopotrivă disponibile. Taxa de cazare pe lucrător/zi este între 4-8 euro Transportul dus - întors România - Danemarca este în responsabilitatea lucrătorului.

În Portugalia, transportul de la locul de cazare până la locul de muncă este gratuit. În Danemarca, pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziţia lucrătorilor un autobuz contra cost pentru 1,5 euro/zi/persoană; opţional, lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă. Muncitorii români vor lucra în Portugalia în perioada 15 aprilie - 10 iunie şi între 1 septembrie - 20 decembrie, iar în Danemarca: între 10 iunie - 1 septembrie. Programul de lucru va fi de şase zile/săptămână, programul de muncă începând devreme dimineaţa şi terminându-se în jurul prânzului.

De menţionat că locuitorii judeţului Olt care sunt în continuare interesaţi să lucreze peste hotare se pot înscrie pentru a fi luaţi în evidenţe la Slatina, respectiv la biroul EURES al AJOFM Olt aflat pe strada Crişan, lângă bazarul SLATEX, fostul “Textila”.

Vă mai recomandăm:

După spanioli, acum şi danezii caută căpşunari români

Sala Polivalentă de la Slatina prinde contur

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite