Când se recomandă ecografia Doppler, care îţi poate salva viaţa. Nivelul crescut al colesterolului te trece în categoria pacienţilor cu risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Investigaţiile cu aparatură modernă aduc un diagnostic de precizie FOTO Adevărul“
„Investigaţiile cu aparatură modernă aduc un diagnostic de precizie FOTO Adevărul“

Investigaţia imagistică non-invazivă care foloseşte efectul Doppler îţi poate salva viaţa, fiind recomandată pacienţilor cu risc, în special cei care se confruntă cu dislipidemie, diabet, tabagism.

Ecografia Doppler se foloseşte atât pentru a aprecia riscul vascular al unui pacient, cât şi pentru a confirma diagnosticul anumitor afecţiuni, fiind recomandată pacienţilor cu dislipidemii (colesterol mare în sânge), diabeticilor, hipertensivilor etc. Este utilă în cardiologie, neurologie, oftalmologie, reumatologie etc.

De principiu, recomandarea o fac medici de diferite specialităţi, în special neurologi şi cardiologi, putând fi realizată atât de medici cu specialitatea imagistică medicală, cât şi de medici specialişti în neurologie sau cardiologie care au şi competenţe în ecografie.

Investigaţia, care nu presupune niciun risc biologic, presupune explorarea sistemului vascular, arterial şi venos şi se realizează ţintit. Se evidenţiază astfel leziunile de perete vascular (depuneri de colesterol, ateromatoză, disecţiile de perete vascular) apărute spontan sau în urma unor traumatisme, dar şi cauzele unui accident vascular cerebral (stenoze carotidiene, ocluzii de artere cervico-cerebrale, tromboze arteriale, tromboze venoase).

„Prezintă risc persoanele care suferă, de exemplu, de dislipidemie, fără accident vascular. Investigaţia este indicată de asemenea persoanelor cu accident ischiemic tranzitoriu, realizându-se pentru evidenţierea etiologiei. Pacienţii din această categorie ar trebui să o facă periodic. Pot să fie stenoze, de unde pot să plece emboli. O stenoză care ocupă foarte mult din vas, 75-99% din dimensiunea vasului, impune o indicaţie chirurgicală“, spune medicul neurolog Mugurel Coteanu, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, vorbind despre indicaţia în domeniul neurologic.

Cum se realizează

Se aseamănă foarte mult unei ecografii clasice, iar pacientul nu necesită o pregătire specială.  Medicul pune pe piele o sondă pe care o deplasează pe direcţia zonei ce are nevoie de investigaţii.
Ecografia Doppler măsoară, de fapt, fluxul de sânge (direcţia, viteza, volumul) din artere sau vene. Mecanismul implică utilizarea ultrasunetelor transmise prin intermediul unei sonde şi reflectate de globulele roşii.  Undele reflectate sunt captate şi comparate cu undele iniţiale, pe baza informaţiilor stabilindu-se viteza cu care sângele circulă în organism. Ecografia Dopller redă însă şi imaginea sonoră a circulaţiilor.

Pentru pacienţii cu risc neurologic ecografia Doppler se poate realiza, în funcţie de indicaţii, cervico-cerebral şi transcranian (se flosesc trei „ferestre“ - temporal, transorbital şi transoccipital). Ecografia Doppler transcaniană este utilă in diagnosticul stenozelor vasculare, ocluziilor vasculare, vasospasmului din hemoragia subarahnoidiană, malformaţiilor vasculare cerebrale. 

Ecografia Doppler este de asemenea utilă în oftalmolgie, vizualizându-se fluxul retinian, dar şi în diagnosticarea arteritelor, a trombozelor venoase, a afecţiunilor reumatismale sau tumorale etc.

CITIŢI ŞI: Ce este tuberculoza multidrog-rezistentă. Doar 1 din 5 cazuri se vindecă, la costuri de zece ori mai mari decât în mod normal

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite