Şcoala din Olt care trimite 20 de elevi la „naţionale“: „Aceşti copii au lumină, deschidere, pasiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Performanţa este obişnuinţă pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ din Slatina FOTO: Alina Mitran
Performanţa este obişnuinţă pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ din Slatina FOTO: Alina Mitran

Şcoala gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina a ajuns în ultimii ani un reper în ceea ce priveşte olimpiadele naţionale. În 2017, vor intra în competiţiile cu cei mai buni şcolari din ţară 20 de elevi ai unităţii de învăţământ, iar cinci dintre aceştia sunt calificaţi la două, trei şi chiar patru discipline.

20 de elevi de la Şcoala gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina vor reprezenta în 2017 unitatea de învăţământ la etape naţionale ale olimpiadelor şcolare. Şcoala din judeţul Olt a depăşit recordul din 2016, când 18 elevi au ajuns în competiţiile cu cei mai buni şcolari din ţară, iar 13 dintre ei s-au întors cu aur, argint, bronz sau menţiuni.

Cinci dintre olimpicii de la „Eugen Ionescu“ vor participa anul acesta la două, trei şi chiar patru discipline, motiv pentru care se pregătesc conform unui program infernal. Rezultatul nu este deloc surprinzător pentru profesorii care-i pregătesc, pentru că, spun aceştia, „elevii pe care-i aveţi în faţă performează la toate disciplinele, sunt elevi de 10“. Ce au aceşti elevi definitoriu spun tot profesorii lor: „lumină“, „deschidere“, „pasiune“.

Sute de premii obţinute

La matematică şi la limba română, elevii şcolii se bat încă din anii ’90 pentru supremaţie în judeţ, iar copiii care au ajuns la „naţională“ s-au întors aproape de fiecare dată cu primele locuri. În ultimii ani s-au adăugat discipline noi: fizica, chimia, religia, biologia, educaţia civică, informatica, dar şi limbile străine.

Sutele, chiar miile de premii obţinute în ultimul deceniu nu sunt, însă, ţinte ale şcolii, spune directorul Gabriela Constantinescu. La „Şcoala performanţei“, aşa cum a fost supranumită, se insistă pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă, progresul personal al elevilor şi pe comunicare.  Olimpicii deja calificaţi pentru competiţiile naţionale susţin prin atitudine această părere. Sunt plini de viaţă, dezinvolţi, comunică detaşat cu profesorii. Ţin să spulbere ideea că elevii capabili de performanţă nu văd altceva decât manual şi culegeri. Ei au timp să urmeze cursuri de dans, de canto, de pian, să participe la concursuri de karaoke, la festivaluri de teatru organizate în şcoală, să pornească prin judeţ în acţiuni de ecologizare. Ba, mai mult, Vlad Coneschi şi Robert Vădăstreanu (ambii calificaţi şi anul acesta la matematică şi la informatică), deja vedetele şcolii, s-au abonat, de trei ani, la concursul naţional de robotică, un domeniu pe care îl studiază singuri.

„La judeţeană se concurează între ei“

Şcoala „Eugen Ionescu“, înfiinţată în urmă cu 40 de ani cu profil sportiv, cu clase de gimnastică şi volei (profil la care s-a renunţat şase ani mai târziu), are astăzi 670 de elevi, la ciclurile primar şi gimnazial. Copiii sunt pregătiţi de 14 profesori la învăţământul primar şi de 36 la ciclul gimnazial. Cel puţin o treime dintre elevi merg la faza locală a olimpiadelor şcolare, iar cei ajunşi la etapa judeţeană concurează de cele mai multe ori între ei. Pentru al doilea loc la naţionala de matematică, la clasa a V-a, au intrat la baraj trei elevi ai şcolii, colegi de clasă şi prieteni. La limba română, la concursul „Ionel Teodoreanu“ şi la lingvistică (o disciplină care nu se studiază la clasă) doar la clasa a VI-a n-au reuşit să prindă loc de naţională. La limba franceză, sunt singurii din oraş care au reprezentanţi, în condiţiile în care limba franceză este a doua limbă studiată, dar se luptă cu elevi din judeţ care o studiază încă din ciclul primar.

Cine sunt performerii

Diana Ţolu (clasa a VII-a) va reprezenta şcoala şi judeţul la lingvistică, la concursul naţional „Ionel Teodoreanu“ şi la matematică. Cu punctajul obţinut ar putea merge şi la fizică, însă a renunţat în ultimul moment, considerând că efortul ar fi prea mare. Anul trecut s-a întors de la naţională cu medalia de argint la matematică. „Au şi ei, categoric, un cuvânt de spus. Până la urmă, chiar dacă studiază din pasiune, este un efort semnificativ“, explică decizia elevei directorul şcolii, Gabriela Constantinescu.

olimpici matematica

Maria Tudosie (clasa a VIII-a) va concura, de asemenea, la trei discipline: limba română, lectură şi religie. A renunţat la matematică, disciplină la care s-a calificat anul trecut. Îi este foarte greu să aleagă, pentru că-i plac toate.

Vlad Coneschi (clasa a VII-a) şi Robert Vădăstreanu (clasa a VIII-a) sunt calificaţi, ca şi anul trecut, şi la matematică, şi la informatică, de unde s-au întors cu premii (aur pentru Coneschi la matematică; argint la informatică şi bronz la matematică pentru Robert Vădăstreanu, tot Robert fiind medaliat şi la balcaniada de matematică). Tot ei, după câştigarea concursului naţional de robotică, au reprezentat România, în noiembrie 2016, la competiţia internaţională desfăşurată în India, unde au mers până în sferturi. 

Ştefan Tudosie (clasa a V-a), fratele Mariei Tudosie, s-a calificat la informatică şi se luptă pentru al doilea loc la naţională la matematică, la baraj intrând alături de colegii lui de clasă Radu Bolborea şi Andrei Vasiloiu. Cei trei sunt şi buni amici, se pregătesc împreună şi spun că nu va fi supărare, indiferent cine merge mai departe.

Tot la matematică vor merge la faza naţională şi Andreea Dobre şi Anastasia Ştefănescu, clasa a VII-a, de asemenea calificate şi anul trecut.

Cristina Mărgheanu, tot în clasa a VII-a, va reprezenta judeţul la fizică, Alexandra Căpăţână şi Bianca Popescu, clasa a IV-a, vor merge la olimpiada naţională de cultură civică.

olimpici cultura civica

Melania Mitre, clasa a VII-a, s-a calificat la etapa naţională a olimpiadei de limba franceză. Deşi, ca şi colegii ei, are note foart bune la toate disciplinele, pasiunea ei este limba franceză, singura disciplină pentru care şi-a dozat efortul. La clasa a V-a, Alexia Bărbulete şi Sarah Marinciu vor reprezenta judeţul la limba şi literatura română, respectiv la concursul naţional „Ionel Teodoreanu“. Tot la „Ionel Teodoreanu“ concurează şi Bianca Păunescu, clasa a VIII-a.

olimpici limba romana

Antrenament dur, încă din copilărie

Conform rezultatelor comunicate până în prezent, nu mai puţin de 50 de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ din Slatina au terminat în acest an şcolar etapa judeţeană clasându-se pe unul dintre primele patru locuri. „Efortul nostru, trebuie menţionat, a fost susţinut şi de părinţi. De fapt, fără sprijinul acestora, n-ar fi posibil totul. Sunt dispuşi să cumpere o culegere în plus, să suporte deplasarea la concursuri, să-i aducă la pregătirea suplimentară, să-i aştepte. Nu e un demers uşor“, spune directoarea Gabriela Constantinescu.

Antrenamentul viitorilor olimpici începe, de altfel, din şcoala primară. Concursurile regionale şi naţionale pe discipline le câştigă constant. Alocă, recunosc, foarte mult din timpul liber, cei mici urmând un program trasat, cumva, de părinţi, în timp ce elevii din gimnaziu, mai ales „recidiviştii“, au ajuns să-şi gestioneze singuri ceea ce le rămâne între cursuri şi pregătire suplimentară, şi să le facă loc şi pasiunilor. Ce-şi doresc cel mai tare după ce au mai trecut o etapă a unui concurs cu miză? „Să nu mai auzim o zi de disciplina respectivă, pentru că a doua zi oricum ne întoarcem singuri la ea, e pasiune!“, spune olimpicul Ştefan Tudosie.

CITIŢI ŞI: Supertalentatul din Olt. Elevul cu 33 de medalii la română, matematică şi dans: „Aş vrea să devin astrofizician“

Băiatul deştept care face „profesionala“ de sărăcie. „Media îi permitea să intre la orice liceu, dar aici primeşte bursă“

Povestea dramatică a adolescentei care a fugit de acasă ca să poată da Capacitatea: „Nu-mi amintesc să fi avut copilărie“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite