6.000 de sibieni au protestat în seara cu numărul 13. ”Asta nu-i politică, e cultură civică!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prânzul zilei de duminică, mai bine de 300 de sibieni au ieşit să protesteze prin cultură, citind cărţi timp de o oră în Piaţa Mare. Câteva ore mai târziu, numărul sibienilor ieşiţi în stradă a crescut de mai bine de 20 de ori.

A fost un maraton al protestelor la Sibiu, în ziua de duminică. Încă de la ora 12:00, în Piaţa Mare a oraşului au început să apară tineri interesaţi de ”Protestul prin cultură”, un demers inedit, prin care locul vuvuzelelor şi al fluierelor a fost luat de cărţi. Dar au rămas afişele cu ”#rezist”. În cele din urmă, peste 300 de sibieni au venit cu diferite titluri pentru a citi în semn de protest.

Seara, sibienii au ieşit din nou în stradă, de data asta în număr mult mai mare. Peste 6.000 de oameni au scandat în marş, cerând demisia Guvernului Grindeanu.

Actualizare 22:00

Aproximativ 2.000 de sibieni s-au întors în Piaţa Mare a Sibiului, pentru a puncta finalul celei de-a 13-a zi de proteste continue în oraşul de pe Cibin. În centru au fost aşteptaţi de reprezentanţii unei cafenele, care au împărţit ceai cald. Protestatarii au mai înconjurat o dată piaţa, după care s-au adunat în centrul acesteia pentru a intona imnul. ”Ne vedem şi mâine!” a fost printre ultimele scandări ale serii de duminică, 12 februarie.

Actualizare 21:00

Coloana de manifestanţi a ajuns pe bulevardul Mihai Viteazul, unde numărul participanţilor s-a menţinut constant. La ieşirea din cartierul Hipodrom, protestatarii au decis să scurteze traseul, din cauza frigului pătrunzător. Oamenii se reîntorc spre Piaţa Mare a oraşului. Numărul celor care mărşăluiesc începe să scadă, unii dintre protestatari oprindu-se din drum în dreptul caselor lor. 

Actualizare 20:25

Numărul protestatarilor creşte în continuu. Noile estimări indică peste 6.000 de sibieni ieşiţi în stradă, înainte ca protestatarii să ajungă în cartierul Hipodrom, zona în care – de obicei – se înregistrează vârful ”participării”. ”Asemenea oameni care ne conduc acum să nu mai aibă posibilitatea să ajungă la putere. Eu am copilărit în comunism şi nu vreau ca şi ai mei copii să trăiască în vremuri asemănătoare. De asta ies în fiecare seară să protestez”, explică un bărbat care poartă pancarta ”Dragnea + Mititica = Love”. ”Acolo este locul unor asemenea oameni”, îşi explică sibianul pancarta.

image

Actualizare 20:10
Numărul celor care s-au alăturat coloanei de protestatari care a ieşit din centrul istoric al oraşului a depăşit 4.000. Oamenii scandează energic împotriva partidului aflat la putere şi a guvernului susţinut de acesta, cerând demisia. La fel ca în celelalte seri cu participare numeroasă, pe traseu numeroşi sibieni aşteaptă de pe trotuar sosirea coloanei, pe care o fotografiază, filmează şi apoi i se alătură.
Oamenii au adus şi noi pancarte. ”Asta nu-i politică, e mişcare civică!” şi ”Vreau o ţară ca afară, ca să-mi văd ficioru’-n ţară” sunt printre mesajele noi afişate de protestatari. Totodată, mulţi au venit cu pancarte de mari dimensiuni, pe care sunt scrise mesaje mai lungi. ”Ne-am născut, trăim, creştem, dar nu vrem să emigrăm” şi ”Ruşine, lehamite şi silă îmi este de neruşinarea, nesimţirea şi aroganţa voastră” sunt două astfel de exemple.

image

Actualizare 19:40
Mai bine de 3.000 de sibieni au pornit din Piaţa Mare a Sibiului în cea de-a 13-a seară de proteste consecutive. Intenţia organizatorilor este ca traseul ce va fi urmat să fie cel ”al Revoluţiei”, care include toate cartierele importante ale oraşului.

Mii de sibieni au ieşit în stradă în cea de-a 13 seară consecutivă

La protest participă şi oameni din afara oraşului, cum ar fi exemplul unei pensionare venite din comuna Alţâna, aflată la aproape 40 de km distanţă. Femeia a venit îmbrăcată în costum popular şi poartă o pancartă pe care scrie ”Doamne, ia-le ce au furat, lasă-le ce au lucrat!”. ”Am mai fost şi duminica trecută. M-am simţit foarte bine între tineri, am văzut o atmosferă cum nu mi-am putut închipui. PSD-ul e de vină pentru ce se întâmplă acum”, spune femeia care provine din cea mai ”roşie” zonă a judeţului Sibiu.
Printre protestatari se află şi un sas, pe a cărui pancartă scrie ”#rezistieren”.  ”Am scris în săsească, pentru a arăta că suntem şi noi alături de protestatari. Şi că nu vrem ca ceea ce ieri a fost o ordonanţă, mâine să fie o lege”, explică bărbatul.

image

Ştire iniţială

”Protestul prin cultură” a fost avizat de Primăria Sibiu să înceapă de la ora 13:00, în Piaţa Mare. Cu toate acestea, cu o oră înainte de cea stabilită, în centru au început să apară primele scaune ocupate de oameni care citesc.
Printre ”protestatarii prin cultură” au fost mai mulţi cetăţeni străini, stabiliţi în zona Sibiului în ultimii ani. ”Eu cred în soluţiile pentru comunitate care nu irită pe nimeni şi care sunt fezabile pentru oameni. Am venit cu copiii că e soare afară, nu am oricum cu cine să las copiii, iar dacă sunt aici sunt şi pentru viitorul lor”, povesteşte o franţuzoaică.

De la Constituţie la Mizerabilii

Titlurile pe care le-au adus cu ei tinerii veniţi să lectureze sunt dintre cele mai variante. De la ”Cum alegem”, de Cătălin Avramescu, la Legea achiziţiilor publice, Constituţia României sau beletristică. Din acest ultim domeniu se remarcă ”Mizerabilii”, de Victor Hugo. ”E la modă iar. Am venit să fiu solidar cu cei care au venit şi cu cei care cred în schimbare. Absolut, voi ieşi şi deseară la protest”, explică cel care citeşte în Piaţa Mare romanul terminat în 1862.


Aurelia Călinescu şi-a adus mai multe lecturi, toate din domenii diferite. Alături de un volum de poezii de Cezar Ivănescu, Aurelia a adus şi caietul de notiţei al mamei sale, în care sunt numeroase reţete de gătit. ”O reţetă anume mi-a atras atenţia din acest carnet de notiţe: este vorba de minciunele”, explică femeia. Care şi-a pregătit pentru studiu şi Proclamaţia România 2017+ de la Timişoara.

image

#rezist

Mulţi dintre tinerii ieşiţi la ”Protestul prin cultură” au venit însoţiţi de copii. O fetiţă citeşte cartea ”Spune-mi de ce?”, în timp ce în jurul său alţi copii se dau cu trotinetele. Alţi copii au primit cretă şi, pe chenarul desenat de un adult, colorează literele din sloganul ”#rezist”. De altfel, acest slogan este purtat de toţi cei adunaţi în Piaţa Mare fie cu ajutorul unor stickere, fie prin afişe A4 lipite pe scaunele pe care stau pentru a citi. ”Vuvuzelele omoară ideile, aşa zic eu. Este potrivit orice protest, prin orice cale, nu doar să ieşim să strigăm”, apreciază un tânăr modalitatea de protest.


O altă fată, care a spune că a ieşit în stradă în fiecare seară, încearcă să dea o formă cerinţelor celor care participă la ”protestul prin cultură”. ”Nu mai e vorba strict de guvernul Grindeanu, care trebuie să demisioneze, ci de toată clasa politică. Ştiu că sună idealist, dar protestele acestea cred că sunt un semnal de alarmă pentru toţi cei din politică, să fie mai atenţi la cerinţele oamenilor”.
Protestul s-a încheiat la ora 14:00, când toţi cei care au citit s-au ridicat în picioare şi au aplaudat încântaţi.

image

Două săptămâni de proteste

Duminică seara, de la ora 18:00, sibienii sunt din nou aşteptaţi să iasă în stradă, cu Piaţa Mare loc de întâlnire. De la ora 19:30 este programată plecarea în marş către cartierul Hipodrom, participarea fiind estimată a fi numeroasă, din moment ce cu o seară înainte au ieşit în stradă peste 3.500 de sibieni. Duminica trecută, la Sibiu a avut loc cel mai mare protest din istoria oraşului, peste 40.000 de oameni (adică un sfert din populaţie) cerând din stradă demisia Guvernului Grindeanu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite