Povestea educatoarei care coase costume populare splendide şi abia face faţă comenzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Dumitru, o educatoare din satul Nadeş, judeţul Mureş, coase costume populare extrekm de frumoase şi a ajuns renumită în zonă pentru măiestria ei.

Maria Dumitru (54 de ani) s-a îndrăgostit de lucrul de mână încă din anii copilăriei, când o admira ore în şir pe mama ei brodând ii şi costume populare. Tot atunci a învăţat să facă dantelă şi să coase la război, iar pasiunea i-a rămas pentru toată viaţa. 

După modele vechi

În urmă cu câţiva ani, când fiica ei a avut nevoie de un costum popular pentru un spectacol pe care trebuia să-l prezinte, s-a sfătuit cu mama ei şi apoi i-a făcut singură ia, fusa şi catrinţele. Pe fată au admirat-o colegele, au vrut şi ele şi aşa a început să i se ducă vestea. Astăzi, are constant comenzi şi aproape că nu mai lasă acul din mână. 

image

Lucrează după modele vechi, primite de la o bătrână din sat, doar în alb şi negru, culori tradiţionale ale zonei. Pentru fetele tinere, cu model mai mare, pentru persoanele mai în vârstă, model mai mic, şi la cusătura de pe ii, şi pe dantela prinsă jos pe fustă. 

„Cos cam o lună şi jumătate la o ie, la un costum întreg două luni bune. Când vin acasă de la grădiniţă, ca să mă relaxez, iau o ie în mână, şi o jumătate de oră dacă lucrez simt că-mi trec toate supărările”, spune, zâmbind. 

Tradiţie pentru copii şi tineri

Vinde un costum întreg cu 1.500 de lei iar o ie, cu 800 de lei, şi comenzile curg. Se bucură că mulţi dintre clienţii ei sunt oameni tineri, care nu uită de tradiţii, de rădăcini, şi îmbracă mândri portul popular românesc. 

image

„E foarte important să ducem tradiţia mai departe, pentru că este o parte din sufletele noastre de români. Bătrânii noştri ţeseau costume populare la război, trebuie ca noi să le ducem munca şi sufletul mai departe ”, spune educatoarea. 

Cu drag şi dor de copilărie

Maria Dumitru îmbracă în fiecare duminică, mândră, portul popular atunci când merge la biserică, şi spune că sentimentul pe care îl încearcă atunci când aşează în oglindă ia şi catrinţa este acelaşi din copilărie. 

image

„Simt că nu am vârsta pe care o am, că sunt copilă mică şi că sunt acasă la mama, acolo am îmbrăcat prima dată costumul popular, acolo am învăţat să cos. Mă bucur. Şi când văd tineri că poartă costumele făcute de mine simt că o parte din sufletul meu, din trăirile mele, sunt în ei”, încheie, emoţionată. 

Vă mai recomandăm: 

Dragoste ca-n filme într-un colţ de rai. Doi tineri au lăsat oraşul pentru a trăi sănătos alături de băieţelul lor într-un sat de poveste din judeţul Sibiu

Ildi şi Dan Pocan au renunţat la viaţa la oraş pentru a trăi într-un sat de poveste, într-o casă veche de 80 de ani. Fiul lor, David, trăieşte aici o copilărie autentică, alături de micuţii din sat.

Amintirile cutremurătoare ale unui fost pilot de război: „Era cu faţa neagră, îi arseseră sprâncenele, nasul, făcea cu mâna către mine. Cu ce să-l ajut?“

Iosif Drâmbărean are 94 de ani şi a fost comandor de aviaţie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi, după 70 de ani de la încheierea războiului, veteranul încă mai visează că zboară şi că luptă, fără frică de moarte, „numai să batem inamicul“.

Paradisul ecvestru dintr-un sat uitat de lume: cum a ajuns dragostea pentru cai să atragă mii de turişti străini

Mihnea Vîrgolici (41 de ani) a renunţat la viaţa în Bucureşti pentru a-şi urma visul şi a transformat un fost IAS dintr-un sat uitat de lume din Transilvania într-un paradis al iubitorilor de echitaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite