Cum ne schimbăm permisul auto. De ce acte avem nevoie dacă a expirat, l-am pierdut sau vrem să înlocuim un act emis într-o altă ţară cu unul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actele pentru schimbarea permiselor se depun al serviciile de specialitate din prefecturi FOTO Arhiva Adevărul
Actele pentru schimbarea permiselor se depun al serviciile de specialitate din prefecturi FOTO Arhiva Adevărul

Dosarele pentru eliberarea unui nou permis de conducere se depun la serviciile de specialitate din cadrul prefecturilor şi trebuie să conţină o serie de documente.

Acelaşi set de documente este necesar pentru preschimbarea permisului de conducere dacă acesta a expirat, dacă v-aţi schimbat domiciliul sau numele. Toate documentele se depun numai de către titularul din acte, în lipsa acestuia numai cu împuternicire notarială specială pentru altă persoană.

Aveţi nevoie de cerere pentru preschimbarea permisului de conducere românesc; fişa medicală (formular tip A sau formular tip B, avizată de o policlinică medicală autorizată) în original şi copie; actul de identitate original şi copie xerox; dovada de plată a contravalorii permisului de conducere auto (chitanţă C.E.C.); permisul de conducere auto în original; dosar plic. 

Dacă v-aţi pierdut permisul de conducere, pe lângă actele enumerate mai sus mai aveţi nevoie şi de o declaraţie de pierdere, completată, precum şi de actul de identitate, original şi copie xerox. În cazul furtului, pe lângă actele amintite mai sus, este necesară şi o adeverinţă în original eliberată de organul emitent sau organul de poliţie unde a fost înregistrat furtul permisului de conducere. 

Cum preschimbăm permisele de conducere emise de alte state cu permis similar românesc

În acest caz, aveţi nevoie de mai multe documente, şi anume: 

Permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1) din OMAI nr. 163/2011 a cărui preschimbare se solicită, în original, şi traducerea legalizată în limba română a acestuia; sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului eliberat de autorităţile competente ale statelor prevăzute la art. 2 alin. (1), OMAI nr. 163/2011 precum şi traducerea legalizată în limba română a acestuia;

Cerere de solicitare a preschimbarii permisului de conducere străin;

Documentul de identitate al solicitantului, în original şi, respectiv, în copie:

1. paşaportul, certificatul de înregistrare, permisul de şedere, cartea de rezidenţă în România;

2. cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate în cazul cetăţenilor români;

Fişa deţinătorului permisului de conducere, completată lizibil, cu majuscule;

Fişa medicală completată de o unitate de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate autorizată, încheiată cu concluzia „APT CONDUCĂTOR AUTO”, cu precizarea categoriei/categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule, precum şi a eventualelor restricţii medicale ce vor fi menţionate în permisul de conducere preschimbat – original şi copie;

Certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate;

Declaraţia notarială pe propria răspundere a solicitantului, din care să rezulte că permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, că titularul acestuia nu are rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru, că nu mai posedă un alt permis de conducere naţional românesc ori eliberat de autorităţile unui alt stat sau un duplicat al acestuia, că nu a declarat pierderea ori furtul acestuia la organele emitente sau la alte autorităţi în vederea eliberării unui nou document, precum şi faptul că nu a luat şi nu i-a fost adusă la cunoştinţă anularea permisului de conducere sau a dreptului de a conduce ori suspendarea sau restricţionarea exercitării acestui drept;

Dovada achitării taxelor, prevăzute de lege, aferente preschimbării permisului de conducere (68 RON) achitată la CEC.

Persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României, situaţie în care fişa deţinătorului va avea ataşată în spaţiul special destinat o fotografie color 3 x 4 cm/4 x 5 cm de data recentă.

Vă mai recomandăm: 

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite