Ciobanii din Sibiu vând carnea de miel mai ieftin decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a câştiga la preţ, ciobanii din zona Sibiului îşi invită clienţii dornici de carne de miel la fermă FOTO Silvana Armat
Pentru a câştiga la preţ, ciobanii din zona Sibiului îşi invită clienţii dornici de carne de miel la fermă FOTO Silvana Armat

Pentru că numărul mieilor de pe piaţă este mai mare decât anul trecut, carnea de miel de Paşti este mai ieftină cu o cincime decât anul trecut. Unii dintre fermierii sibieni au decis să nu mai meargă la piaţă şi aşteaptă clienţii lângă saivan.

În pieţele din Sibiu, judeţ a cărui zonă a Mărginimii are tradiţie în creşterea oilor, carnea de miel se vinde cu 23 – 24 de lei, kilogramul. Preţurile de aici sunt neschimbate faţă de anul trecut, însă mult mai ieftin poate fi cumpărată carnea de miel direct de la ciobani. Aceştia au ajuns să vândă un miel viu şi cu 20% mai ieftin decât anul trecut.

Au fătat oile mai devreme

Dan Huzu este unul dintre cei mai mari fermieri din judeţul Sibiu. În primăvara acestui an a ajuns la peste 1.800 de miei de vânzare, însă strategia lui s-a modificat faţă de anul trecut. A decis să vândă doar la ferma lui din Şura Mare, deoarece, spune fermierul, în pieţele din zona Sibiului este inflaţie de carne de miel. „Din ce văd eu, sunt mai mulţi miei decât anul trecut pe piaţă. E o adevărată nebunie. Anul trecut se vindea mielul viu la zece lei kilogramul, iar anul acesta se vinde cu opt lei“, arată Dan Huzu.

Explicaţia lui pentru această scădere de preţuri ţine de faptul că în această primăvară, oile au fătat mai repede, iar acest lucru se simte chiar dacă Paştile sunt sărbătorite mai repede. „Anul trecut au fătat mai târziu, astfel că până la 1 mai, când au fost Paştile, mieii nu au crescut suficient de mult. Acum, însă, văd că sunt mult mai mulţi pregătiţi de vânzare“, adaugă Dan Huzu. El a decis să carnea de miel la carcasă 23 – 24 de lei pe kilogram. „Dar nu voi vinde şi la kilogram, ci doar la carcasă. Cel mai puţin la jumătate de carcasă şi numai aici, la mine la fermă“, arată fermierul sibian.

În alte locuri e mai ieftin

În partea dinspre Alba a judeţului Sibiu, preţurile sunt uşor diferite. „Şi la noi sunt mai mulţi miei decât anul trecut. Noi vindem cu cel mult 22 de lei carnea de miel la carcasă, cam la fel ca anul trecut. Dar am văzut că sunt preţuri şi de 18 lei la kilogram, depinde de cioban. La viu, carnea de miel se vinde şi cu opt lei“, arată Cladiu, proprietar de oi din zona comunei Păuca. Proprietarii de oi spun că preţurile stabilite de ei în săptămâna de dinaintea Paştilor se vor modifica. 

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite