Cele mai frumoase trasee montane din Sibiu. Drumeţie pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de drumeţii montane pot descoperi în zona Sibiului două din cele mai frumoase trasee montane din România.

Unul din cele mai frumoase trasee montane din România are ca punct de plecare gara localitatea Sebeşu de Jos. De aici, mergeţi 4 kilometri până în capătul localităţii, la pod, traseul fiind marcat cu triunghi roşu. Din capătul localităţii, de la pod, aveţi două variante. “Prima pe creastă, urmând triunghi roşu, care e o variantă care în 3 ore ne duce la cabana Suru, variantă de unde se vede foarte frumos spre Sibiu şi spre partea estică a Făgăraşului sau, dacă prindem o maşină forestieră, să urcăm pe Valea Moaşei până în capătul drumului, 9 kilometri. Dacă urcăm pe vale la un moment dat poteca urcă foarte abrupt. Lăsăm rucsacii în potecă şi facem spre dreapta cam 5-10 minute pe cursuil râului şi vedem cele două cascade”, povestea pentru Adevărul Andrei Buta, un mare pasionat al muntelui şi autor al mai multor lucrări de specialitate.

După ce vă bucuraţi sufletul admirând cascadele pe pe Valea Moaşei, vă reîntoarceţi la potecă şi în aproximativ o oră şi 20 de minute ajungeţi la cabana Suru, trecând printr-o poiană unde este o stână. De la cabană, unde rămâneţi peste noapte, porniţi a doua zi cât mai de dimineaţă şi, după aproximativ o oră de mers, ajungeţi la monumentul lui Robert Baltres Ungureanu, un salvamontist din Sibiu care a murit într-o acţiune de căutare a unui turist în anii *80.

cascadele vaii moasei - foto andrei buta

Cazscadele Văii Moaşei - Foto Andrei Buta

“Traseul pe care îl vom urma e marcat cu triunghi albastru, continuă spre dreapta pe Muchia Moaşei, până în vârful Cocoriciu. De pe vârful Cocoriciu urmăm marcajul cu bandă roşie spre dreapta. De la monument până pe vârf facem cam o oră şi jumătate. Urmează o muchie cu pietre mari în care ai senzaţia că un uriaş a a jucat table. Ajungem în Şaua Apa Cumpănită, numită astfel pentru că există un izvor în şa care se varsă în două părţi, o parte spre sud şi o parte spre nord, formând pârâul Miezuinei şi Valea Sterminoasa înspre sud. Marcajul ocoleşte pe stânga vârful Tătaru şi ne apropiem uşor de Chica Fedeleşului. Înainte de Chica Fedeleşului există două doline. Dolinele sunt fenomene de dizolvare parţială a calcarului. Ele se numesc Gropile Turcilor pentru că în zonă se pare că în anii 1600-1700 ar fi fost omorâţi nişte turci şi spune legenda că acolo ar fi fost îngropaţi”, spune Andrei Buta. 

Vedere spre Suru dinspre  Chica Pietrelor - Foto Andrei Buta

Vedere spre Suru dinspre  Chica Pietrelor - Foto Andrei Buta

Apoi, lăsaţi pe stânga vârful Chica Fedeleşului şi treceţi printr-o pajişte de bujori de munte, pe lângă un izvor. De aici, poteca vă duce de-a stânga şi apoi de-a dreapta crestei şi ajungeţi în Chica Pietrelor. De aici este indicator spre dreapta, Turnu Roşu, şi marcaj cu cruce roşie. Vă ia aproximativ o oră să ajungeţi în Poiana Pleaşa, iar de acolo spre dreapta coborâţi pe Cărarea Şoimilor spre mânăstirea Turnu Roşu. De la mânăstire până în gară mai aveţi de mers cam o oră şi jumătate. 

Drumeţie pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Printre cele mai frumoase trasee montane din România se numără şi cel în care urcaţi pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea. Primul pas e drumul până la cabana Negoiu, care se parcurge uşor. Din DN 1, din Porumbacu de Jos, mergeţi cu maşina preţ de 7 kilometri, până la Porumbacu de Sus, şi apoi urmaţi drumul spre munte, marcat tot timpul cu triunghi albastru. Mergeţi pe Râul Mare aproximativ 22 de kilometri, tot cu maşina, până la cariera de marmură iar de aici pe jos până la cabana Negoiu faceţi aproximativ o oră şi jumătate de traseu prin pădure, marcat cu triunghi albastru. De la cabană, unde rămâneţi peste noapte, trebuie să porniţi în drumeţie la primele ore ale dimineţii.

image

Vărful Negoiu de la Cabana Negoiu - Foto Andrei Buta

“Din cabana Negoiu plecăm spre sud pe partea stângă a versantului, cum urcăm. Cam în trei sferturi de oră ajungem la Valea Sărăţii, apoi încă 45 de minute şi ajungem la Piatra Prânzului. Aici este o ramificaţie importantă deoarece în stânga facem către Strunga Ciobanului, cea care înainte a fost denumită Strunga Dracului, şi la dreapta urcăm spre şaua Cleopatrei. Traseul este marcat cu triunghi albastru. Ajungem în Şaua Cleopatrei, aici sunt două pietre mari care numesc Acele Cleopatrei, cele cu cu care i-a împuns inima unui zmeu, aşa se zice că ar fi legenda”, spune Andrei Buta. Din Piatra Prânzului până în Şaua Cleopatrei mergeţi încă 30 de minute şi urcaţi spre stânga. În 30 de minute ajungeţi pe vârful Negoiu pregătiţi să zâmbiţi şi să vă bucuraţi sufletul cu o privelişte care îşi taie respiraţia. În perioadele cu vreme bună, din inima Făgăraşului se poate vedea pînă şi Dunărea.

image

Vedere spre vârful Negoiu - Foto Andrei Buta

Vă puteţi întoarce pe acelaşi traseu sau, de pe vârf, să mergeţi înainte şi pe traseul cu cruce galbenă să coborâţi spre lacul Călţun. “Trecem după aproape 40 de minute de coborâre de pe vârf, ajungem în Strunga Doamnei. De acolo coborâm spre stânga încă 10 minute şi reluăm traseul pe cruce roşie spre Strunga Ciobanului. De la intersecţie până în Strunga Ciobanului cam o oră şi jumătate avem de mers. Peisajul este superb, cad pe noi toate stâncile şi arată extraordinar, e greu de descris în cuvinte. Din Strunga Cioabnului ne aşteaptă un coborâş dur şi lung până la cabana Negoiu, cam încă două ore. Tot traseul, în circuit, necesită cam 8-10 ore, se face într-o zi şi trebuie foarte multă apă pentru că din Valea Sărăţii practic nu mai ai niciun gram de apă până te reîntorci în acelaşi loc, deci trebuie să cari apă cu tine, 2-3 litri de apă de persoană. De asemenea le recomandăm turiştilor să facă traseul numai pe vreme bună”, spune Andrei Buta. 

Vă mai recomandăm: 

Sibianul din SUA care i-a făcut pe englezi şi pe americani să „invadeze“ România. Pictorul Liviu Lee Vasu i-a cucerit pe străini cu galeria sa de artă din New York

Lee Vasu, un pictor de 36 de ani stabilit în SUA de 25 de ani, conturează o imagine extraordinară a Sibiului în galeria de artă pe care o deţine în „Marele Măr“. Ba chiar i-a incitat atât de mult pe străini cu peisajele sale, încât zeci de artişti americani, britanici şi coreeni s-au înghesuit să vină să vadă cu ochii lor locurile pitoreşti.

FOTO Doi tineri din Sibiu şi o afacere deşteaptă: vacanţă într-o gospodărie ţărănească, filme în podul şurii, plimbări cu căruţa şi mâncare ca la bunica acasă

Doi tineri din Sibiu vă aşteaptă în weekend, într-o gospodărie ţărănească superbă din Mărginimea Sibiului, cu proiecţii de filme în podul şurii, plimbări cu căruţa, precum şi cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti.

FOTO Lecţia tinerilor din diaspora care chiar fac România bine. 50 de români şi cea mai frumoasă poveste de viaţă: aduc tone de ajutoare sărmanilor din ţară

Un grup de tineri români împrăştiaţi prin toată lumea, dar uniţi de dorinţa de a face bine, adună tone de ajutoare pentru familiile sărace din România, pe care le distribuie personal. Uniţi de un sibian plecat în Germania, tinerii au înfiinţat, până acum, peste 30 de puncte de colectare şi au ajutat deja aproximativ 200 de familii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite