Cel mai nou-promis spital din România se reîntoarce la stadiul de acum zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul lucru pe care l-au făcut autorităţile după ce premierul României a anunţat că Guvernul va finanţa construirea unui nou spital judeţean a fost acela de a organiza o comisie de lucru. Una care să identifice un teren propice acestui spital. Terenul obţinut anul trecut pentru un astfel de spital, după zece ani de negocieri, este clasificat, acum, nepotrivit.

„Da, asta încerc să vă spun“, este modul în care premierul Mihai Tudose anunţa, la mijlocul săptămânii trecute, faptul că Guvernul va finanţa construirea unui nou spital de urgenţă la Sibiu. La acest proiect lucrează autorităţile locale de zece ani, de când acelaşi Guvern al României, dar cu o altă componenţă, anunţa că nu mai sunt bani pentru nou spital sibian şi, dacă îl vor, să îl construiască autorităţile locale.

Din cauza faptului că Primăria Sibiu nu mai dispune de terenuri libere pe care să fie ridicat noul spital, zece ani le-a fost necesar autorităţilor locale să le convingă pe cele centrale să transfere un teren potrivit pentru ridicarea unei noi instituţii medicale. Suprafaţa necesară a fost obţinută la finele lui 2016, când într-una din ultimele şedinţe ale guvernului tehnocrat, 20 de ha de păşune de la marginea Sibiului au fost transferate de la Agenţia Domeniilor Statului în proprietatea Consiliului Judeţean. 

„Nu mai e bun“

Pentru a ridica – după peste 100 de ani de la construire actualului - un nou spital pe terenul transferat de la ADS, Consiliul Judeţean şi Primăria au anunţat că vor folosi studiile de fezabilitate primite de la Ministerul Sănătăţii tot la finele anului trecut. Studiile estimează că noul spital va avea nevoie de aproximativ 130 de milioane de euro. CJ Sibiu a alocat 900.000 de lei pentru reactualizarea acestor studii, iar Primăria Sibiu – cu o rezervă bugetară de peste 40 de milioane de euro la finele anului trecut – a anunţat că va susţine financiar proiectul. Modelul asocierii între CJ şi Primăria Sibiu este unul deja exersat în proiectul modernizării Aeroportului din Sibiu, unde cele două instituţii au investit, în cote egale, peste 70 de milioane de euro.

Acum, însă, lucrurile ar trebui să se oprească. Anunţul făcut de premier referitor la finanţarea noului spital a determinat prefectul Sibiului, Adela Muntean, să formeze o echipă de lucru. Care s-a şi întrunit în seara zilei de vineri şi, ca primă concluzie, a stabilit că terenul de 20 de ha obţinut de CJ Sibiu nu se potriveşte pentru noul spital. „Locaţia este amplasată în vecinătatea depozitului de deşeuri ce deserveşte judeţul Sibiu, existând risc major de poluare cu hidrogen sulfurat”, este unul din motivele invocate de comisie, alături de faptul că în Sibiu există şi un aeroport care produce zgomot. Groapa de gunoi amintită este la 4,5 km distanţă – în linie dreaptă – de respectivul teren, iar aeroportul – la aproape trei. 

„Nu are rost să căutăm un alt teren“

Actuala preşedintă a CJ Sibiu, Daniela Cîmpean (PNL), arată că există soluţia legală prin care Guvernul să poată investi într-un nou spital pe un teren care nu îi aparţine. „Nu are rost să mai căutăm un alt teren, pentru că cel identificat acum este foarte bine poziţionat, aproape de autostradă, cu mai multe căi de acces. S-au pierdut zece ani până acum pentru a identifica un teren“, spune Daniela Cîmpean.

Ea mai spune că, dacă va fi necesar, va retrage autorităţile locale din acest proiect, dar numai în condiţiile în care reprezentanţii Guvernului îşi asumă într-o formă scrisă finanţarea noului spital. 

Spital cu 462 sau 1.000 de paturi 

Proiectul preluat de la Minister lua în calcul ridicarea unui spital judeţean de urgenţă cu 462 de paturi, o arie utilă de 31.882 metri pătraţi şi o arie desfăşurată de 64.698 metri pătraţi. Acesta includea unitatea de primiri urgenţe, servicii ambulatorii şi spitalizare de zi, departamentul de radiologie, imagistică şi explorări funcţionale, precum şi restul de servicii conexe specifice spitalelor.

Prin reactualizarea studiilor de fezabilitate, autorităţile locale din Sibiu încearcă să determine dacă n este mai potrivit ca spitalul să aibă aproximativ 1.000 de locuri şi să înglobeze şi alte unităţi spitaliceşti din oraş, precum Spitalul de Pediatrie. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite