Peste 230 de persoane sunt „mame profesioniste”. Două dintre ele au crescut 14 copii fiecare, în ultimii 20 de ani
0Asistenţii maternali cresc copiii abandonaţi de alte mame, de cele mai multe ori alături de copiii naturali pe care îi au acasă.
Asistenţii maternali sunt persoane care îşi dedică fiecare zi pentru creşterea copiilor, dar nu ai lor, ci pentru creşterea copiilor pe care familiile lor nu îi doresc şi îi abandonează în spitale. În prezent în judeţul Satu Mare sunt 239 de asistenţi maternali, care au în grijă 470 de copii.
Asistenţa maternală a prins contur în România în anul 1998, iar de atunci copiii din centre de plasament, copii abandonaţi, au ajuns în grija „mamelor de împrumut”. Unele dintre acestea au făcut o profesie din a creşte copiii altora, având la activ chiar şi 14 copii pe care i-au redat societăţii, crescuţi şi educaţi într-o familie.
„Din 1998, când a avut loc primul curs şi primele angajări de asistenţi maternali, şi până în prezent, numărul cel mai mare de copii, pe care i-au avut doi asistenţi maternali, a fost de patrusprezece copii, urmând ca apoi un alt asistent maternal să aibă treisprezece copii, iar alţii câte zece copii”, afirmă conducerea DGASPC Satu Mare, într-o informare solicitată de Ziarul ObiectivSM
În prezent, există angajat un asistent maternal, care în îngrijire, simultan, şase copii, iar un altul are cinci copii acasă, luaţi în îngrijire de la DGASPC. Mai există patru asistenţi maternali care au în îngrijire câte patru copii fiecare, ca restul să aibă trei, doi sau un copil în îngrijire.
Aceşti copii ajung în casele mamelor de împrumut, şi cei mai mulţi sunt trataţi ca şi cum ar fi copiii celor care îi cresc, care în cele mai multe cazuri au şi proprii lor copii, chiar de vârste apropiate de copiii luaţi în plasament. Casele asistenţilor maternali sunt verificate de către inspectorii DGASPC înainte ca un copil să fie dat în plasament, acestea trebui să îndeplinească anumite standarde.
Creşterea copiilor este un act de binefacere pentru societate, atâta timp când sumele primite pentru îngrijirea fiecăruia nu sunt fabuloase şi de multe ori nu acoperă nevoile copiilor, dat fiind faptul că acesta este locul de muncă full time, sau de multe ori extra full time pentru „mămicile de împrumut”. Au existat la un moment dat chiar discuţii aprinse lansate de sindicate cu privire la faptul că asistenţii maternali lucrează mereu ore suplimentare, fiind „de serviciu” 24 de ore din 24, iar concediile sunt practic inexistente, pentru că şi atunci când „mama de împrumut” merge în concediu, are copiii luaţi în plasament cu ea.
„Pentru copilul fără dizabilităţi alocaţia de plasament este de 600 lei la care se adaugă alocaţia de stat în cuantum de 200 lei, până la vârsta de 2 ani, respectiv 84 de lei peste doi ani. Pentru copilul cu dizabilităţi alocaţia de plasament este de 900 de lei, la care se adaugă de asemenea alocaţia de stat în cuantum de 200 lei”, mai prezintă aceeaşi sursă.