Pelerinaj în locurile sfinte din Grecia pentru 43 de preoţi ai Protopopiatului Satu Mare. Au participat şi politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul a fost însoţit, de deputatul Octavian Petric, din partea autorităţii locale de viceprimarul Marcela Papici, părintelele vicar, Vasile Augustin şi de către părintele protopop Ioan Socolan
Grupul a fost însoţit, de deputatul Octavian Petric, din partea autorităţii locale de viceprimarul Marcela Papici, părintelele vicar, Vasile Augustin şi de către părintele protopop Ioan Socolan

Un grup de pelerini format din 43 de preoţi ai Protopopiatului Satu Mare a efectuat în perioada 21-27 septembrie un pelerinaj în locurile sfinte din Grecia. La acest pelerinaj nu au lipsit nici politicieni. Au participat şi deputatul Octavian Petric şi viceprimarul Marcela Papici.

Episcop Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului alături de un grup de 43 de preoţi din Protopopiatul Satu Mare a făcut, în perioada 21-27 septembrie un înălţător pelerinaj la locurile sfinte din Grecia. Delegaţia sătmăreană a fost formată din preoţi şi credincioşi în frunte cu părintele protopop  Ioan Socolan şi Octavian Petric, membru delegat în Adunarea Eparhială.

Grupul a fost însoţit, din partea autorităţii locale de viceprimarul Marcela Papici, părintelele vicar, Vasile Augustin şi de către părintele protopop Ioan Socolan. Printre preoţii prezenţi s-au numărat şi câţiva membrii ai Coralei Arhanghelii împreună cu dirijorul lor preot Covaciu Petrică. Potrivit unui comunicat de presă, grupul a pornit pe traseul Satu Mare – Timisoara – Varset (Serbia) - Salonic - Insula Evia – Atena – Insula Eghina - Pireu – Corint – Patras – Metsovo – Meteora – Evzoni – Satu Mare. În prima zi, s-a vizitat comunitatea românească din Voivodina – Serbia, în această provincie, românii fiind în procent de 20%, grupaţi în jurul oraşului Varset, oraş în care îşi are reşedinţa şi Episcopul românilor din Serbia, PS Sa Daniel. “A doua zi s-a vizitat Thesalonicul unde ne-am închinat la moaştele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am vizitat Arcul de Triumf al Împăratului Constantin cel Mare şi ne-am închinat în Mânăstirea Sfântă Teodora de pe malul Mării Egee”, informează membrii grupului.

Excursia a continuat în insula Evia unde preoţii şi politicienii au vizitat Mânăstirea Sfânta Paraschievi şi Katoxenia. Din insula Evia, pe valurile Egeei, cu feribotul grupul a călătorit spre Atena, la Moaştele Sfântului Efrem cel Nou. În Atena, capitala acestei ţări în care ortodoxia are un procent de 98% ghidul lor Akis i-a familiarizat cu istoria acestei metropole şi le-a evocat pagina de istorie a anului 1821, în care românii creştini ortodocsi au ajutat biserica sora a Greciei în evenimentele sângeroase de pe Acropole. S-a reamintit perioada neagra a Greciei, de 400 de ani, de ocupaţie otomană în care doar preoţii au păstrat vie, în comunităţile greceşti, limba, credinţa şi tradiţiile greceşti. În acea perioadă, un preot ortodox grec vânat şi ucis de musulmani era înlocuit de alţi 2 preoţi, dovadă vie fiind unitatea de azi a poporului grec.

“Ne-am simţit binecuvântaţi, păşind pe lespezile de piatră ale Templului Dumnezeului Necunoscut de unde a predicat Sfântul Apostol Pavel întâia oară atenienilor”, transmit preoţii.

O altă mânăstire deosebită vizitată este Megalo Spileo, cea mai mare mânăstire din Grecia, săpată în stâncă, cu un muzeu al mânăstirii ce cuprinde un valoros tezaur al ortodoxiei şi unde părintele iconar Contra Ciprian le-a explicat tainele icoanelor bizantine. În zorii celei de-a şasea zi, pelerinarii au traversat cel mai mare pod pe cabluri, din lume, podul Rio Antirio, ce leagă Patrasul de continent. Prima oprire a fost în Metsovo, o localitate montană în care trăiesc peste 4000 de vlahoromani ce vorbesc până azi, după 1000 de ani de înstrăinare, o limbă română arhaică. Biserica comunităţii, zidită în secolul XV, cu acoperiş de piatră şi cu un superb iconostas sculptat în lemn, străjuită de stejari seculari şi ocrotită de Sfântul Nicolae Aromanul a jucat un rol important în viaţa acestei comunităţi. După un traseu spectaculos cu tuneluri şi viaducte, grupul a ajuns la Meteora, unde cerul atinge pământul.

“Spectaculozitatea acestui loc nu poate fi descrisă în nici una din limbile pământului. Doar harul divin poate da o explicaţie a înălţării acestor mânăstiri ridicate sub forma unor cuiburi de vulturi ce stăjuiesc de pe piscurile stâncilor”, transmit pelerinii.

Vă recomandăm şi

O elveţiancă plecată pe jos spre Ierusalim va locui o săptămână printre buzoieni

Musulmanii celebrează Kurban Bayramul. Muftiul Iusuf Muurat: „În România sărbătorim în armonie“

VIDEO Sute de buzoieni s-au închinat la moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite