VIDEO Sute de buzoieni s-au închinat la moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momente de pioşenie şi rugăciune pentru sute de buzoieni care au venit să se închine astăzi la racla cu moaştele Sfântului martir Constantin Brâncoveanu pornită în pelerinaj în anul în care se împlinesc trei secole de la moartea voievodului şi a celor patru fii ai săi. Prima oprire a fost la Buzău, iar în zilele următoare moaştele vor ajunge şi la credincioşi din alte zone ale ţării.

În onoruri militare, racla aurită a fost purtată pe braţe si depusă pe un catafalc în faţa Catedralei Arhiepiscopale a Buzăului şi Vrancei. Însoţite chiar de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rămăşiţele sfântului au fost cinstite printr-o slujbă religioasă oficiată de zeci de preoţi.

Racla cu moaşte a fost aşezată apoi lângă icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, adusă de la Mănăstirea Dălhăuţi, în Agheazmatarul Catedralei Arhiepiscopale. Pe rând, mai întâi oficialităţile locale, apoi preoţii din eparhie şi la sfârşit peste 500 de oameni de rând s-au închinat la rămăşiţe.

„Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost decapitat în urmă cu 300 de ani la Constantinopol, tocmai în ziua naşterii sale, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sfinţii Constantin cel Mare, împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi sfetnicul Ianache. Ei sunt jertfă a credinţei şi demnităţii neamului românesc", le-a spus enoriaşilor prezenţi la eveniment Patriarhul Daniel. 

La trei secole de la martiriul marelui voievod, Biserica Ortodoxă Română a declarat 2014 Anul Brâncoveanu. Deshumate în primavară din Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, acolo unde Domnitorul fusese înmormântat, rămăşiţele martitului declarat sfânt în 1992 au fost depuse într-o raclă.

Patriarhia a organizat un pelerinaj naţional, iar prima oprire a fost la Buzău, unde moaştele vor rămâne până dumincă seară. Luni, moaştele vor ajunge la Mănăstirea Brazi din Vrancea, iar în săptămânile viitoare vor poposi în Ardeal, Oltenia şi Moldova.

Citeşte şi: Moaştele lui Constantin Brâncoveanu vor fi aduse la Buzău. Trei zile de evenimente în judeţ organizate de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite