Paradox în Satu Mare: oamenii folosesc terenuri de zeci de ani, dar nu au încă titluri de proprietate pe ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Ardud, simbol al localităţii  FOTO: Adevărul
Cetatea Ardud, simbol al localităţii  FOTO: Adevărul

La 24 de ani după promulgarea Legii 18, o parte dintre locuitorii din Ardud (Satu Mare) nu au titluri de proprietate pe terenurile pe care le folosesc de zeci de ani. Fiecare dintre ei ştie şi respectă ce terenuri au ceilalţi, însă nu au dovadă de carte funciară, în caz că vor să tranzacţioneze terenurile. Primăria susţine că, în 70% din cazuri, lucrurile sunt rezolvate şi că un topograf a fost contractat pentru a-i ajuta.

În caz de neînţelegere între două persoane pe un teren, susţine Primăria, lucrurile nu se pot rezolva decât în justiţie. Cristian Micle, secretarul Primăriei Ardud, susţine că există deja titluri de proprietate, în procent de 70% şi că s-au întocmit procese verbale de punere în posesie, în procent de 95%.

Există, totuşi, susţine Micle, un deficit de 370 ha de teren (pe Ardud si Mădăraş), ca atare ar fi în jur de 150 de persoane pe anexa de despăgubiri. Problema ar fi apărut în decursul aplicării legilor codului funciar. ”Oamenilor li s-au aprobat între 10 ha şi suprafeţe nelimitate. Unii au primit 10 hectare, alţii, ca inginerii agronomi, de exemplu, au avut dreptul la 15 hectare, la reconstituire. De aici, anumite suprapuneri”, spune Micle.

Totuşi, nu e o problemă la nivelul întregului Ardud, spune Micle, ci doar în comuna Gerăuşa: ”Oamenii vor să fie împroprietăriţi, pornind de la vechiul amplasament, ori lucrurile nu sunt clare. Aş putea zice că a fost şi un dezinteres din partea oamenilor”.

image

Foto: Primăria Ardud. Credit foto: www.orasardud.ro

Problemele au apărut din cauză că nu a existat cadastru

Sătenii din Gerăuşa - satul invocat de secretarul Micle a fi cu probleme - sunt nemulţumiţi că se întârzie cu întăbulările. Ei zic că au adeverinţe, ce ţin loc de titlu de proprietate, însă aceste adeverinţe nu au aceeaşi valoare juridică şi vor să fie puşi în posesie, conform prevederilor legale şi să li se emită titlul de proprietate.  

Mai zic că în 2010 au fost declarate terenurile, cu delimitările clare, la APIA. Ca atare, se întreabă de ce nu se ţine cont de acele adeverinţe de la APIA, mai ales că sătenii plătesc impozite pe suprafeţele declarate, dar nu sunt proprietari, pe bază de tilu de proprietate.

Inginerul Iacob, consilier la nivelul Compartimentului Agricol din cadrul Primăriei Ardud, a declarat : ”Oamenii au adeverinţe, dar e adevărat că nu le-au fost eliberate titlurile de proprietate. Cum nu a existat cadastru în această comună, ne e greu să identificăm clar terenurile pe care le pretind moştenitorii sau proprietarii ce au fost reîmproprietăriţi. Deci putem vorbi de probleme vechi, istorice, chiar”.

Iacob îi contrazice pe săteni, în chestiunea APIA, susţinând că nu se poate ţine cont de aceste adeverinţe, dat fiind că, în unele cazuri, acele adeverinţe au fost completate de arendaşi, nu de proprietarii de  drept ai terenurilor. Deci nu se pot folosi ca fundament pentru a emite titluri de proprietate.

Cert este, zice Iacob, că ”oamenii insistă să fie împroprietăriţi pe baza amplasamentului vechi. Unii sunt foarte bătrâni, alţii doar moştenitori, nu se ştie sigur care e adevărul. Totuşi, lucrăm să rezolvăm problema – avem un ajutor, un topograf, care face măsurători şi sperăm să lămurim această problemă, cât de curând”.

În ceea ce priveşte nemulţumirea oamenilor că durează prea mult, Iacob a precizat: ”Avem 80% din măsurători gata. Când terminăm, vom chema oamenii cu adeverinţele, cu buletinul şi le dăm titlul. Sperăm că, cel târziu, anul viitor, să rezolvăm problema”.


Foto: panoramă Ardud. Credit foto: orasardud.ro

Ardud

Topograful e sceptic: situaţia din Gerăuşa e complexă

Normak Tamas a găsit la Gerăuşa o problemă cu multe necunoscute, dar şi cu o doză serioasă de confuzii. ”E o situaţie veche, de 25 de ani. Cine s-a ocupat… nu a făcut treabă prea bună, acum stau să le descurc. Vă dau un exemplu: cetăţenii au primit titluri de proprietate cu numere, care nu apar niciunde, ca atare am – să zicem – titlul cu numărul 200 per 86, dar nu găsesc acest ”per 86” in niciun registru. Nu e simplu deloc. Chiar săptămâna trecută am descoperit 70 de numere topografice duplicate, care-s deja pe titluri de proprietate. Trebuie să refac totul”.

Întrebat dacă îi sunt de folos adeverinţele din 1991, a răspuns: ”Pe baza acestor adeverinţe nu pot face proces verbal de punere în posesie; pe adeverinţe nu scrie locaţia terenurilor, ci doar un drept la o anumită suprafaţă, fără a scrie unde anume, cu cine se învecinează proprietarii”.

Nu există litigii semnificative, susţine secretarul Primăriei Ardud: ”doar 2-3 corecturi de titlu între moştenitori”. Între timp, problema rămâne: la 25 de ani, de când s-a promulgat Legea 18, proprietarii din Gerăuşa sunt proprietari în realitate (n.r. adică folosesc un teren), dar nu şi pe hârtie, deoarece nu există titluri de proprietate pe terenul pe care-l folosesc. Singura lor dovadă de proprietate, pe moment, e o adeverinţă pe care timpul deja îşi lasă amprenta.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite