Obiceiuri de Paşte la Satu Mare: toaca şi fuga cu coşurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fuga cu coşurile de Paşte este unul dintre obiceiurile care este respectat cu sfinţenie în unele comune din judetul Satu Mare. Duminica dimineaţa, după ce preotul sfinţeste bucatele, începe distracţia. Fiecare bărbat încearcă să ajungă primul la coşul cu bunătăţi al familiei, iar apoi o ia la fugă spre casă.

Duminica dimineaţa, în prima de Paşte, când merg la slujba de la biserică, sătenii din comuna Turt, in special, duc coşurile pline cu bunătăţile tradiţionale la biserica. La sfârşitul slujbei religioase, după ce preotul sfinţeste bucatele, începe adevarata distractie. 

Fiecare bărbat încearcă să ajungă primul la coşul cu bunătăţi al familiei, iar apoi o ia la fugă spre casă. Respectând tradiţia, a doua zi de Paşte, bărbaţii vor merge apoi la stropit, deşi numărul celor care fac acest lucru este tot mai mic de la un an la altul şi reprezintă mai degrabă o bucurie pentru cei mici care primesc ouă roşii şi bani. 

Toaca de Pasti 

Un alt obicei de Pati al osenilor din Racsa e “Toaca”. Imediat dupa slujba si chiar in timpul acesteia are loc un concurs intre sateni pentru a vedea care bate mai bine toaca. Semnificativ e faptul ca, desi in cursul anului trasul clopotelor si celelalte servicii religioase cad exclusiv in sarcina barbatilor, de Pasti interdictia se ridica. La competitie participa fete si baieti, tineri si batrani. Practic, se scoate toaca in curtea bisericii, se agata de un nuc, si oricine doreste poate sa vina sa o bata. Unii se perfectioneaza an de an si devin adevarati maestri in aceasta arta. 

Invartitu' bisericii in Racsa

Un obicei singular filmat de realizatorul de filme Nicoara Mihali se pastreaza in satul Racsa din Oas. 

In cele 3 zile de Pasti, dupa slujba religioasa, tinerii imbracati in costume populare formeaza perechi si se rotesc incolonati in jurul bisericii. Dupa a treia tura, baiatul sta pe loc, iar fata face un pas in fata si perechile se schimba. Pare un cadril taranesc simplu, dar deosebit de elegant, derulat in liniste sau pe ritmul impus de toaca, fapt ce ii da si o nota de mister. In primele randuri merg copiii, care fac perechi separate. Adultii si batranii stau pe margine si urmaresc atenti care cu cine se potriveste. 

Va recomandam si

FOTO Meşteşugul încondeiatului ouălor – apus de peste 100 de ani în judeţul Galaţi

FOTO „Vălăritul” şi „scrânciobul”, obiceiuri de Paşti în Vrancea arhaică

Drumul Crucii va fi reconstituit miercuri, în centrul ClujuluiObiceiul pascal care a evoluat de la purificare la poluare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite