Locul din România în care sunt cel puţin două tentative de sinucidere doar într-un singur weekend. Motivele pentru care oamenii de aici renunţă la viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se înregistrează cel puţin două tentative de sinucidere în fiecare săptămână Foto.arhivă Adevarul
Se înregistrează cel puţin două tentative de sinucidere în fiecare săptămână Foto.arhivă Adevarul

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul tentativelor de sinucidere, cauzate de depresie, a crescut îngrijorător. Judeţul Satu Mare este printre primele cinci în topul sinuciderilor din România, iar metodele prin care sătmărenii decid să îşi pună capăt zilelor sunt cele mai diverse.

Sinuciderea sau luarea propriei vieţi este o reacţie tragică la situaţii de viaţă stresante sau la problemele financiare. În fiecare săptămână la nivelul Spitalului Judeţean satu Mare se înregistrează cel puţin două tentative de suicid. În ultimul top al sinuciderilor realizat de Institutului Naţional de Medicină Legală din România, judeţul Satu Mare se află pe locul patru după Ilfov, Covasna şi Harghita.

Cauzele care duc la despresie şi ulterior la sinucidere sunt multiple, însă dintre acestea una estedeosebit de importantă, situaţia economică şi nivelul de trai.

Virgil Enătescu, academician şi doctor în psihiatrie, din Satu Mare, consideră că cei care ajung în despresie şi au gânduri sinucigaşe nu au speranţa de mai bine:

Dacă mergeţi cu maşina prin ţară puteţi vedea decalajul acesta economic între judeţe. Este un decalaj economic care îşi pune puternic amprenat şi asupra psihicului oamenilor. Judeţul Satu Mare se află de mult timp pe locul patru în acest top, pentru că la noi lucrurile stagnează, iar oamenii nu mai au speranţa de mai bine. Deci eu aş pune ideea de despresie şi suicid în speranţa pe care o au oamenii că o vor duce mai bine, persepectivele care i se oferă. La noi oamenii merg să muncească în alte ţări, departe de familii.   

Laşitate sau curaj?

Împovăraţi de griji, bătrâni sau tineri, cel puţin doi sătmăreni într-o săptămână doresc să îşi pună capăt zilelor. Numai în luna iulie, cel puţin zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce aparţinătorii lor i-au găsit aproape fără suflare. Dacă în unele cazuri medicii ajung la timp, în altele este prea târziu, în funcţie de metoda folosită şi de cât de repede îi găseşte cineva.  Un procent relativ mare de persoane înghit diferite medicamente, însă din fericire pentru ei această metodă nu este cea care are efctul dorit . În acest sfârşit de săptămână un bărbat şi o femeie au recurs la această metodă. Sătmăreanul a înghiţit 40 de pastile, însă familia l-a găsit la timp.

Medicamentele pot fi foarte periculoase, mai ales dacă pacientul înghite o cantitate mare de pastile, iar alcoolul potenţează efectul acestora. Ajung la noi, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, li se face o spălătură gastrică şi se stabilizeză. Dacă este nevoie se face şi internarea. Noi de cele mai multe ori îi îndrumăm şi spre un psiholog sau psihiatru, însă sunt multe persoane care refuză ajutorul medicilor specialişti, a declarat Constantin Demian, purtător de cuvânt al Spitalul Judeţean Satu Mare.

Alţi recurg la metode cu efect rapid, suferind de o depresie profundă. Cazul unui tânăr dintr-o localitatea apropiată municipiului Satu Mare a şocat întreaga comunitate. Tânărul de 34 de ani din Gelu (foto dreapta, credit foto: Facebook) s-a sinucis prin spânzurare după ce în prealabil ar fi anunţat familia iubitei lui, însă aceasta nu i-a dat crezare. Sătmăreanul s-a sinucis într-o pădure de la marginea localităţii, iar comunitatea susţine că această tragedie ar fi putut fi evitată dacă familia iubitei sale, o adolescentă de doar 16 ani, ar fi intervenit la timp. Mai mult, localnicii susţin că tânărul a mai avut şi alte tentative de suicid, însă nimeni nu l-a luat prea în serios.

Gelu
Depresia de natură nevrotică poate fi rezolvată în familie, însă când afecteze alte organe interne atunci trebuie să apeleze la un psihiatru şi psiholog. Există câteva semne care ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Persoana care suferă are insomnii, are coşmaruri, slăbeşte, face gesturi radicale, scade performanţa, schimbarea bruscă a atitudinii, atunci trebuie consultat un psihiatru. Terapia depinde de modul de depresie , a spus Virgil Enătescu.  

" Dumnezeu are un plan pentru fiecare"

Pe de cealată parte, reprezentanţii bisericii susţin că tentativele de suicid nu ar exista dacă acea persoană s-a întoarce la Dumnezeu. În acest sens este şocant cazul de anul trecut al pastorului Adrian Blaga (foto drepata, credit foto: crestintotal.ro) care a fost găsit carbonizat alături de fiul lui într-o maşină lângă o comună din Satu Mare.

pastor

Procurorii au stabilit că şi-a ucis fiul, după care s-a sinucis. Bărbatul ar fi recurs la acest gest extrem din cauza datoriilor de mii de euro. În ziua în care şi-a pus capăt zilelor, pastorul ar fi trebuit să achite chiriile pentru locuinţele sociale ale unei fundaţii din Bistriţa. Plecase împreună cu fiul său la Satu Mare pentru a face rost de bani. 

Dacă ar avea un orizont şi ar crede atunci nu ar recurge la asemenea gesturi disperate. Am avut cazuri. De obicei, persoanele care suferă de boli incurabile ca şi cancerul, copiii care sunt neglijaţi de părinţi, sau persoanele care suferă un şoc. Canonul nu rezolvă neapărat situaţia, ei trebuie să vadă că fiecare are un rost şi Dumnezeu are un plan pentru fiecare. Sunt cazuri când anumite persoane au probleme psihice, alţii sunt sunb influenţa unor băuturi şi atunci sigur că sunt circumstanţe atenuante, însă pentru cei care se sinucid fără aceste cirmustanţe nu se oficiază slujbă de înmormântare, însă sunt rugăciuni, a explicat părintele ortodox Gabriel Groza.

Coform ultimelor statistici despre sinucidere din România, femeile (mame) sunt cele care suferă cel mai mult de depresie, însă durerea lor nu le duce la sinucidere.

Numărul sinuciderilor este mai mare în cazul bărbaţilor şi asta din cauza că ei resimt mai apăsător situaţia financiară a familiei, singurătatea, o depresie amoroasă sau eşecul în plan profesional. 

Mai puteţi citi şi:

Despre libertatea de a muri sau a trăi

Sinuciderile şi Luna Plină. Părul şi unghiile cresc şi după moarte, iar guma de mestecat rămâne ani la rând în stomac - mituri spulberate de specialişti

Ce se întâmplă în mintea celor care se gândesc să se sinucidă. Un psiholog şi un preot explică de unde ne vin gândurile negre şi spun cum putem găsi salvarea

 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite