Jandarmul care creşte găini dintr-o rasă pe cale de dispariţie. „Românilor nu le plac, pentru că sunt urâte, aşa golaşe“
0Răzvan Ţiplea creşte găini Golaş de Transilvania, o specie românească pe cale de dispariţie din care sunt înregistrate doar 3.000 de exemplare în ţară. Specia este revendicată de maghiari ca fiind a lor, profitând de faptul că românii nu doresc să o crească pentru că nu e estetică.
Răzvan Ţiplea, un jandarm din judeţul Satu Mare a găsit în creşterea găinilor de rasă atât o pasiune, cât şi o ocupaţie şi speră el şi o sursă de venit pe care să o realizeze după orele de program.
Pasiunea lui Răzvan pentru animale a existat de mică, antrenată şi de faptul că a locuit la casă iar părinţii l-au lăsat să ţină prin curte tot felul de animăluţe. Păsările i-au plăcut cel mai mult, astfel că în curte au început să se înmulţească rapid numărul de porumbei, raţe, găini de toate felurile. În prezent în curtea lui Răzvan, mai exact în volierele atent aranjate se găsesc fazani, păuni, porumbei din patru specii diferite din care una originară din Satu Mare, rate mici şi mari, turturele râzătoare şi multe găini. Găinile sunt cea mai mare pasiune a lui Răzvan, în care investeşte bani, dar mai ales timp.
Nu orice fel de găini îi atrag atenţia tânărului, ci în special rasele care au ceva special. Aşa a ajuns ca după ce a crescut mai multe rase pentru concursuri, tânărul să îşi îndrepte atenţia către o rasă mai rară şi ignorată de multă lume, Golaş de Transilvania. Lumea nu iubeşte această rasă şi nu e prea încântată să o aibă în curte pentru că nu are pene. Acesta este şi specificul rasei, faptul că gâtul acesteia şi pieptul sunt lipsite de pene, văzându-se pielea de un roşu puternic.
Un exemplar reuşit din acestă rasă trebie să aibă pene doar pe aripi şi pe spate, de la gât şi până la coadă fiind lipsit de orice penaj. Aspectul găinilor nu este preferat de români, iar acest lucru a făcut ca rasa românească să devină tot mai rar susţinută de crescătorii de găini. Există la momentul actual doar 3000 de astfel de exemplare înregistrate în ţară.
„Sunt foarte puţine exemplare de Golaş de Transilvania în ţară şi nici măcar nu sunt prin Transilvania sau undeva într-o fermă, ci împrăştiate prin ţară. La nivelul asociaţilor de crescători sunt înregistrate cam 3000 de exemplare din această rasă, deci e o specie pe cae de dispariţie. Ca să vă faceţi o idee, rasa Brahma, găina aceea mare cu penaj bogat,este un efectiv depeste 10-15 mii de găini înregistrate în ţară şi sunt şi crescători care au câteva sute de bucăţi. Din Golaş de Transilvania sunt puţine exemplare şi nu sunt crescători care să aibă cu sutele”, declară Răzvan Ţiplea, tânărul crescător de găini de doar 27 de ani.
Golaşul de Transilvania este o specie pe cale de dispariţie
Faptul că sunt atât de rare l-a şi atras la aceste găini, dar i-a dat şi bătăi de cap. Acesta a trebuit să colinde toată ţara pentru a le cumpăra, iar preţurile la care le-a achiziţionat nu au fost deloc de neglijat. A fost nevoie să îşi mai convingă încă un prieten să crească aceste găini ca să poată cumpăra tot efectivul pe care un bătrân din Dolj îl creştea în curte. Acum are 26 de exemplare din această rasă, pe care doreşte să o înmulţească şi până la sfârşitul anului să ajungă la 100 de bucăţi.
Răzvan ajută la perpetuarea unei specii de porumbei sătmăreni, care se dau peste cap în zbor
Nu se gândeşte să facă o afacere din creşterea acestor găini, ci e oarecum o muncă de orgoliu, pentru că găinile şi cocoşii săi sunt mereu atracţiile concursurilor la care participă, premiile venind de fiecare dată. Cu toate acestea specia este una cu potenţial economic, o găină costând între 100 şi 150 de lei iar cocoşii sunt ceva mai scumpi, ajungând chiar şi la 250 de lei. Şi din afacerea cu ouă s-ar putea câştiga, dacă interesul pentru conservarea speciei ar fi mai mare, pentru că un ou se vinde cu 6, chiar 7 lei bucata, dar doritorii sunt puţini.
Carnea acestor găini are gust mai bun
Răzvan creşte găinile în curtea casei unde şi locuieşte, pentru ca atunci când el este în tură să asigure ordinea şi liniştea publică, părinţii lui să se poată îngriji de păsările lui. Acesta a fost nevoit să separe cocoşii, pentru că sunt foarte agresivi, mai agresivi decât restul speciilor, astfel încât acum are trei voliere unde cresc doar aceste exemplare,pe lângă restul găinilor comune pe care părinţii săi le cresc pentru carne, deoarece din găinile lui speciale Răzvan nu doreşte să taie. Asta cu toate că, după cum afirmă tânărul, carnea Golaşului de Transilvania este mai fragedă decât a restului găinilor.
„Au carnea mai bună. E mai bună la gust, e mai fragedă când o prepari. Sunt animale care au dezvoltat de-a lungul timpului nişte caracteristici speciale. Fiind golaşe au dezvoltat p rezistenţă la frig, că pot rezista până la -30 grade iar asta are efect şi asupra cărnii care nu e la fel de tare ca la restul găinilor de curte”, explică Răzvan Ţiplea, mândru de găinile sale. Cu toate că au carnea specială, el nu se desparte de exemplarele sale pentru a le băga în oală,ci luptă pentru a le conserva.
Găinile pe care se bat românii cu maghiarii
Lupta nu este una uşoară, în primul rând fiind una cu mentalitatea românilor de a creşte această specie mai puţin estetică, dar şi cu vecinii maghiari, care o adjudecă drept fiind o specie aparţinând Ungariei, deşi ea este acreditată şi recunoscută ca specie românească. În acest sens s-ar face demersuri pentru ca specia să fie trecută în patrimoniul lor. Specia nici nu se găseşte în altă parte în lume, decât pe teritoriul României şi pe partea vestică a Ungarie, suprapunându-se cu vechile teritorii ale Imperiului Habsburgic, ceea ce îi face pe maghiari să o revendice ca fiind o rasă specifică lor. Deocamdată Răzvan se bucură de beneficiul că rasa e una românească şi câştigă premii cu exemplarele sale chiar şi la concursurile din Ungaria.