FOTO Romii din Satu Mare şi Maramureş, incluşi într-un proiect de integrare, printr-un grant al Elveţiei de două milioane de franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Puterea unei comunităţi se bazează pe bunăstarea celor nevoiaşi. Şi asta înseamnă că că bunăstarea celor săraci trebuie ridicată”. Declaraţia a fost făcută astăzi de către ambasadorul Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet, la evenimentul de lansarea prin care romii din Satu Mare şi Maramureş vor fi integraţi social.

O organizaţie neguvernamentală din Satu Mare a reusit să atragă într-un parteneriat instituţiile publice din judeţul Satu Mare pentru integrarea în comunităţile locale a populaţiei de etnie romă din nord- vestul României. Zonele vizate de programul de integrare a romilor sunt Ardud şi Turulung- judeţul Satu Mare şi cartierele Craica şi Vasile Alecsandri- Baia Mare.

“Printr-un întreg process vor fi idenitificaţi acei oameni care îşi doresc să schimbe ceva în viaţa lor. Noi dorim să îi facem să-şi câştige încrederea în ei. Ne bucurăm extrem de mult că avem la dispoziţie patru ani pentru a face tot ce ne-am propus”- Claudia Macaria- coordonator regional.

Proiectul se numeşte „Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor si altor grupuri vulnerabile aflate în condiţii sociale de trai precare din regiunile Satu Mare şi Maramureş” şi este implementat în perioada 2014-  2018 de Caritas Elveţia în parteneriat cu Asociaţia „Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare”, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj Napoca şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate din Bucureşti, fiind cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă în valoare de 2.694.418 franci elveţieni.

Coordonatorii proiectului vor să dezvolte capacitatea membrilor comunităţilor de romi şi a grupurilor vulnerabile, din Ardud şi Turulung- judeţul Satu Mare şi cartierele Craica şi Vasile Alecsandri- Baia Mare, să-i stimuleze să participe activ la viaţa socială, economică si politică.

Prin activităţile întreprinse se va interveni în educaţie, sănătate şi dezvoltare comunitară. Printr-o dezvoltare comunitară membrii comunităţilor de romi din Ardud, Turulung şi Baia Mare vor deveni mai constienţi de situaţia în care trăiesc şi vor dobândi capacitatea de a accesa resurse pentru a-si îmbunătăţi situaţia.

Educaţia este un alt factor pe care coordonatorii proiectului se vor axa pentru ca membrii comunităţilor de romi şi a altor grupuri vulnerabile să fie capacitate să participe activ la viaţa socială, economică si politică.

Cei 1.000 de romi vr fi informaţi şi despre sănătate, pentru reducerea vulnerabilităţii privind riscurile de îmbolnăvire cauzate de barierele din sistemul de sănătate pe de o parte şi de cele din interiorul comunităţilor pe de altă parte.

“Sunt foarte multe lucruri de făcut în România. Este un prim pas faptul că am început să conştientizăm gravitatea problemei. Trebuie să implemetăm astfel de proiecte, dar cu certitudinea că vom avea şi un rezultat”- Laczikó Enik, secretar de Stat în departamentul pentru relaţii Interetnice din Guvernul României.

Vă recomandăm şi

Invadatorii români, între dragostea şi ura britanicilor: „Aceştia nu sunt români normali, sunt ţigani”

FOTO Cum a salvat bulibaşa ţiganilor din Lugoj casa primului „Dracula” de la Hollywood

FOTO VIDEO Descinderi ale inspectorilor fiscali la Strehaia. Firmele romilor datorează bugetului de stat 30 de milioane de lei

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite