Efectele devastatoare ale utilizării excesive a reţelelor sociale. Psiholog: „Se poate muri de singurătate, să ştiţi asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe persoane au ajuns dependente de reţelele de socializare. FOTO.boginmunnsusinesslaw.com
Tot mai multe persoane au ajuns dependente de reţelele de socializare. FOTO.boginmunnsusinesslaw.com

Statitsticile arată că numărul celor care utilizează reţelele sociale creşte de la an la an, iar  media de vârstă este tot mai scăzută. Psihologii atrag atenţia asupra efectelor devastatoare pe care le poate avea acest obicei.

Dacă prima dată a fost Hi5, apoi s-a inventat Facebook-ul, Instagram, nu de mult timp a apărut Shoots, Ello, Pinterest. Reţelele social unde utilizatorii sunt îndemnaţi să aibă un profil personal creat din fotografii, informaţii legate de viaţa personală, hobby-uri, statut social, viaţă personală şi chiar şi evenimente legate de cele mai intime aspecte au ajuns să facă parte din viaţa cotidiană, la fel cum ne-am obişnuit cu faptul că mergem la serviciu, la şcoală sau avem un prieten bun pe care îl căutăm zilnic.

Nu doar reţelele sociale sunt mai numeroase, de la an la an tot mai mulţi oameni devin utilizatori fideli, însemnând că cel puţin de două ori pe zi intră pe aceste platforme pentru a-şi actualiza profilul sau a se interesa de noutăţile care au apărut în viaţa cunoscuţilor lor.

Copiii au ajuns să aibă un profil personal, iar dacă nu îl administrează ei au grijă părinţii lor ca informaţiile legate de prima zi de şcoală, de serbarea de sfârşit de an, dar şi cele mai noi haine de marcă ale copilului să fie încărcate pe profil pentru a aduna cât mai multe aprecieri din partea persoanelor din lista de prieteni, lucru total greşit, spun psihologii care au ajuns să se confunte nu doar cu cazuri în care părintele devenise dependent de o reţea socială, dar la fel erau şi copiii.

Astfel că, nici unul nu mai era dispuns să petreacă timp de calitate cu cei dragi, preferând să navigheze în lumea virtuală, lucru care a dus la răcirea relaţiilor şi la neînţelegeri grave care au mocnit, iar în timp au apărut frustrările, izolarea, singurătatea şi în final depresia. Acest fapt se datorează în mare parte faptului că, unor persoane le este mult mai convenabil să fugă de realitate, să posteze doar lucruri pozitive despre viaţa lor, ascunzându-se sub o mască care de fapt ascunde vulnerabilitate, nesiguranţă, stimă de sine scăzute, narcisism şi uneori chiar şi frica de a lega relaţii personale în adevăratul sens al cuvântului.

Dependenţi de Facebook

Cercetătorii de la o serie de instituţii academice, dar şi  de la Facebook în sine au efectuat un număr tot mai mare de studii privind modul în care conectarea la Facebook, derulând News Feed-ul, verificarea pe ceea ce prietenii şi cunoscuţii tăi fac. Propriile fotografii şi actualizări de stare pe reţeaua socială afectează modul în care te simţi despre tine şi viaţa ta. Cercetătorii au descoperit că folosirea frecventă a Facebook-ului  este legată de apariţia primelor simptome de depresie.

S-a dovedit că emoţiile, atât pozitive cât şi negative, se răspândesc cu uşurinţă prin intermediul postărilor comune ale utilizatorilor pe reţeaua socială. S-a constatat că pur şi simplu conectarea la Facebook în mod regulat are un impact negativ asupra cât de fericiţi sunt adulţii şi tineri, dar şi că participarea pasivă sau senzaţia de a fi mereu analizat, supus unor anumite judecăţi are efecte psihologice negative. Cele mai grave acţiuni pe care le face un utilizator al reţelelor de socializare sunt următoarele: compararea cu ceilalţi utilizatori din lista de prieteni, dezvoltarea unor sentimente de inferioritate, petrecerea timpului căutând informaţii despre persoane care ne-au dezamăgit, care au ieşit din viaţa noastră, schimbarea dispoziţiei în funcţie de postările altora, construirea unei iluzii care este în realitate este departe de ceea ce trăim.

"De obicei afişăm pe reţelele de socializare doar aspectele pozitive pentru a ne face cât mai plăcuţi, să câştigăm popularitate şi prestigiu. Este destul de greu să pui un diagnostic în aceste cazuri, pot fi mai multe. Depresia apare în timp, însă primele aspecte pe care le putem observa sunt narcisismul, nevoia de atenţie. De obicei, persoanele care petrec prea mult timp pe aceste reţele se simt singure, iar singurătatea este o boală din care se poate muri, să ştiţi asta", explică psihologul Alina Perşa.

Ce spune profilul despre utilizator?

Studiile arată că persoanele cu stimă de sine mică tind să fie mult mai preocupate de ceea ce posteaza alţii despre ei pe Facebook , în timp ce utilizatorii cu mai mare stima de sine depun mai mult efort pentru a adăuga informaţii pe profilurile lor personale. Alte cercetări atrag atenţia asupra diferenţelor de gen şi modul cum femeile şi bărbaţii privesc reţelele sociale. Femeile sunt în general mai active decât bărbaţii pe Facebook . In medie, femeile petrec 81 de minute pe zi Facebook , în timp ce bărbaţii navighează aproximativ 64 de minute . Utilizatorii cu venituri mici şi nivel de educaţie scăzut folosesc Facebook mai mult decât alte grupuri . În cadrul acestor grupuri , utilizatorii care petrec mai mult timp pe Facebook raportează, de asemenea, senzaţie de conţinut mai fericit şi mai puţin amănunte negative,experineţe nefericite din viaţa lor.

Această concluzie este de asemenea valabilă mai ales în cazul femeilor femei şi mai puţin în cel al bărbaţilor. De asemenea,cuplurile care postează zeci de poze lunar in diferite ipostaze , sunt şi cele care au nevoie ca senimentele lor de iubire să fie confirmate şi de alţii deoarece ei nu au destul încredere în propriile emoţii, mai mult unii parteneri insistă ca jumătatea lor să aibă cât mai multe poze împreună pentru a fi siguri că ceilalţi îl vor percepe ca indisponibil, din motive de gelozie şi posesivitate.

Vă mai recomandăm:

Câştigătoarea de la Vocea României, mamă a doi copii cu sindrom Down: „E trist dacă dragostea ta faţă de o fiinţă e condiţionată de perfecţiune“

Timişoreanca a ţinut să răspundă şi celor care au acuzat-o că nu a făcut avort. Cristina Bălan a postat pe pagina ei de Facebook o „Scrisoare deshisă către primatele superioare“.

Povestea incredibilă a lui Pavel Durov, poreclit „Mark Zuckerberg al Rusiei“

Pavel Durov, întemeietorul reţelei sociale VKontakte, a părăsit Rusia după ce a intrat în conflict cu Kremlinul şi a pus, în august 2013, bazele unui nou proiect, Telegram, o aplicaţie de mesagerie criptată care le dă mari bătăi de cap autorităţilor în ceea ce priveşte spionarea utilizatorilor.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite