Cum funcţionau reţelele de trafic de influenţă, şantaj şi ameninţare ale baronului Mircea Govor, de la Satu Mare
0După ce a fost reţinut 24 de ore de procurorii DNA, baronul PSD Satu Mare Mircea Govor a fost plasat, joi seară, în arest la domiciliu. Conform procurorilor anticorupţie, arsenalul baronului social-democrat a variat de la trafic de influenţă la şantaj şi ameninţare, cu o capacitate de a avea influenţă, de la nivel de Satu Mare, până pe coridoarele cele mai obscure ale puterii din Bucureşti.
Referatul întocmit de DNA, prin care procurorii au cerut arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Mircea Govor, vicepreşedintele CJ Satu Mare, devoalează, în detaliu, modul în care politicul controlează puterea administrativă. Vicepreşedintele CJ Satu Mare avea câteva ”reţele” bine-puse la punct, prin care a reuşit, de-a lungul anilor, să împletească relaţiile familiale cu cele politice, cu cele de afaceri, ba chiar cu cele din domeniul presei, o presă devenită armă a şantajului.
Prima reţea: Traficanţi de influenţă: Govor Mircea - politicieni / miniştri de nivel central ( Andrei Dolineaschi şi Liviu Dragnea) – preşedintele ANAF (Gelu Diaconu), un vicepreşedinte ANAF (Florin Tunaru, omul de încredere al lui Dragnea) – directorul general DGFP Cluj (Mihai Costin); Beneficiari: Mircea Ardelean (finul lui Govor), Soos Istvan (nepotul lui Govor), Şipos Ioan (protejatul lui Govor).
Procurorii DNA l-au acuzat pe Govor de săvârşirea folosirea influenţei şi autorităţii, conferite de calitatea de preşedinte al PSD şi vicepreşedinte al CJ Satu Mare, în scopul dobândirii unui folos necuvenit. În 2013, Govor ”a făcut demersuri, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui, ori intereselor de partid”. În acest context, pentru a controla A.J.F.P., a acţionat, pentru a obţine sprijin politic, cu scopul de a-şi impune fidelii pe funcţii în A.J.F.P.
Folosindu-se de acest sprijin politic, oferit de doi politicieni de la nivel central, Govor a intervenit pe lângă preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, şi un vicepreşedinte ANAF (Florin Tunaru, omul de casă al lui Dragnea), dar şi pe lângă directorul general al DGFP Cluj, Mihai Costin. Precizare: Gelu Diaconu a postat pe facebook ” „În legatură cu informaţiile vehiculate despre cazul prezentat în aceasta ştire, fac următoarea precizare: singura mea implicare în acest caz constă în faptul că am ajutat la clarificarea acestuia”.
Cum şi-a pus oamenii în funcţii-cheie
”În urma acestor acţiuni, Govor Mircea Vasile a reuşit impunerea provizorie pe funcţia de şef al A.J.F.P. Satu Mare a numitului (...) – persoană cu care se afla în relaţii de prietenie şi chiar de rudenie prin alianţă”, susţin procurorii DNA în referat. Este vorba de Mircea Ardelean, finul lui Govor.
Şi nepotul Soos Istvan a fost ”servit” de baronul Govor: ” în urma demersurilor efectuate, a reuşit delegarea pe funcţia de şef Birou Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice din cadrul AJFP Satu Mare, a numitului (...), persoană cu care se află în relaţii de rudenie prin alianţă ((...) ) şi prin intermediul căruia avea controlul asupra modului în care se efectua executarea silită a persoanelor juridice, întrucât parte din societăţile comerciale controlate de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, se află în stare de insolvenţă sau faliment”, susţin procurorii DNA.
Conform referatului DNA, ”numitul Govor Mircea Vasile a procedat în aceeaşi manieră şi pentru readucerea pe o funcţie de execuţie sau chiar de conducere a numitului (...), fost şef a Gărzii Financiare Secţia Satu Mare, cunoscut cu probleme de integritate şi care nu a promovat examenul pentru ocuparea unei funcţii în cadrul structurii de antifraudă fiscală”. Din descrierea anterioară, ar rezulta că e vorba de numitul Şipos Ioan.
A doua reţea
Traficanţi de influenţă: Govor Mircea şi Szasz Lorand (redactor-şef Gazeta de Nord-Vest) , şantaj la un avocat din Baroul Satu Mare, în interesul unei firme; Beneficiar: Mirel Vlas şi firma Tehnic Asist. (Precizare: Am înaintat o cerere 544 către CJ Satu Mare, dar refuză să furnizeze contractele pe care le-a atribuit Tehnic Asist, în ultimii 5 ani. Citind referatul DNA, cred că e clar de ce...)
Avocatul pe care DNA îl menţionează în referat este Dicu Levente Szolt, iar firma pe care o controla acesta este Eunitas S.R.L. In perioada martie-aprilie 2010, Govor află ”informaţii cu privire la mecanismul fraudulos de atribuire a achiziţiilor publice în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană”, în sensul că firma Eunitas, având contracte de consultanţă juridică cu diferite primării, se implica în întocmirea caietelor de sarcini pentru licitaţiile la anumite proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale, favorizând anumite firme să câştige licitaţiile.
Ca atare, Govor îi comandă redactorului şef de la Gazeta de Nord- Vest, Szasz Lorand, investigaţii care să demaşte ”activitatea pretins infracţională desfăşurată de Dicu Levente Szolt”. Ulterior, apare în acest ziar, un articol ”Consultanţă dubioasă”, menit să probeze forţa de ”investigator” a lui Govor.
După publicarea articolului, Govor i-a cerut unui apropiat, Cristian Sasu, să-i intermedieze o întâlnire cu avocatul Dicu Levente. La această întâlnire, conform referatului DNA, lucrurile ar fi evoluat astfel: ” numitul GOVOR MIRCEA VASILE... folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra publicaţiei cotidiene locale (Gazeta de Nord Vest) ... în prezenţa numitului Mirel Vlas, administrator al SC Tehnic Asist SRL Botoşani, l-a ameninţat pe numitul Dicu Levente ... că, în cazul în care nu va favoriza societatea Tehnic Asist, să câştige mai multe licitaţii publice ..., în ziarul mai-sus menţionat vor apărea mai multe articole compromiţătoare”.
Conform unei surse, negocierile s-ar fi purtat pe nişte şerveţele. Unul dintre aceste şerveţele a fost salvat de Sasu şi se află la dosar. Ideea cu şerveţelele se pare ca i-ar fi aparţinut lui Vlas de la Tehnic Asist: omul nu vorbea, ci doar scria pe şerveţel cum vede el instituţia şantajului.
Avocatul Dicu Levente ar fi refuzat şantajul la întâlnirea respectivă, pretextând că nu are cum să direcţioneze contracte spre Tehnic Asist a lui Mirel Vlas. Totuşi, finalmente, cedează şi, pentru a-l linişti pe Govor, convinge doua societăţi, care câştigaseră o licitaţie - Tarr Const SRL si TCM Nord SRL - să vireze 124.800 lei firmei Media Total, care administra Gazeta de Nord Vest. Pretextul ar fi fost publicitatea, dar, spun procurorii, ” în ziarul menţionat nu au apărut niciodată articole publicitare cu privire la aceste societăţi”.
Această reţea e reluată în cazul posibilei şantajări unui primar de comună din Satu Mare - primarul din Odoreu, Pop Dumitru – beneficiar al posibilului şantaj fiind firma Tehnic Asist, care este descalificată la o licitaţie.
Primarului Pop, în biroul de la CJ Satu Mare, susţin procurorii, Govor i-ar fi scris pe un bileţel: ”dacă nu câştigă Tehnic Asist, va fi mare bai”. Tehnic Asist a fost descalificată, pe motiv că a întocmit eronat nişte documente. Licitaţia se reia, în urma unei contestaţii la CNSC. Ulterior primarul din Odoreu este atacat în ziarul controlat de Govor, pentru ca Tehnic Asist să câştige licitaţia: ”în perioada noiembrie-decembrie 2010, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra publicaţiei cotidiene locale (...) SATU MARE, împreună cu numitul (...) (senator în Parlamentul României şi preşedinte al (...) Satu Mare la acea vreme,persoană care controla linia editorială a ziarului menţionat), au impus, prin intermediul redactorilor cotidianului, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa numitului (...), primar al Comunei (...), scopul urmărit de Govor fiind acela de a-l constrânge pe primar să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie …. în vederea atribuirii lucrării în favoarea Tehnic Asist.
În această reţea, conform referatului DNA, ar fi fost implicat şi senatorul Valer Marian, preşedinte al PSD Satu Mare, la acea dată. După materiale de presă, cu titluri de genul ”Jigodia din Odoreu”, Pop nu cedează, iar Tehnic Asist nu câştigă licitaţia. Ca urmare, conform surselor, Valer Marian şi Mircea Govor desfiinţează organizaţia PSD din Odoreu.
Reţeaua Govor- Gazeta de Nord Vest – Andrei Dolineaschi, cu ajutorul căreia Govor a căutat să constrângă moral pe Inspectorul - şef al ITM Satu Mare să nu-şi exercite atribuţiunile de serviciu. Este vorba de Adina Filip.
Referatul DNA menţionează că ”în perioada august-septembrie 2013, folosindu-şi autoritatea şi influenţa deţinute…, a constrâns-o pe numita (...), inspector şef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme, (constrângere ce a constat în proliferarea unor ameninţări directe cu destituirea din funcţie, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către şeful său ierarhic la solicitarea lui Govor ), ca aceasta, în exercitarea atribuţiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale împotriva persoanelor agreate politic de el (în speţă, primarii (...) din jud. Satu Mare”.
Ce se întâmplase, de fapt?
Inspectorii ITM Satu Mare aplicasera o amendă de 40.000 lei Primariei Supur, localitatea de baştină a lui Govor. Conform unor martori ocular, Govor avenit peste ea în birou, însoţit de primarul din Supur, şi i-a cerut să ia un pix si să-şi dea demisia. A urmat episodul cu ”datul la gazetă”, iar Govor l-a sunat la Bucuresti pe Andrei Dolineaschi ca să ceara inspecţie la ITM Satu Mare. Dolineaschi s-a executat: Inspecţia Muncii de la Bucureşti a venit în control la Satu Mare.
Citiţi şi: