Cum au fost transportate cadavrele a doi sătmăreni în stare de putrefacţie prin Europa. Mama: „Au plecat băieţi şi mi-au adus acasă doi monştri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Odoreu acuză firmele de pompe funebre care s-au ocupat de repatrierea rudelor decedate în Franţa că transportul s-a făcut în condiţii improprii. Pe de cealaltă parte, reprezentanţii firmelor spun că totul s-a făcut conform legii, iar familia orbită de durere caută vinovaţi.

                               După ce s-a chinuit să crescă cinci fete şi cinci băieţi, Maria Alec primeşte de Ziua Naţională a Franţei, în 14 iulie, trista veste că băiatul cel mic şi cel mijlociu au murit înecaţi într-un lac din apropierea Parisului. Cei doi munceau la o fermă şi, primind liber de ziua naţională, la fel ca francezii, au decis să iasă la plimbare cu bicicletele. La un moment dat, fiul cel mic, Cristian, trecând pe lângă un lac, a decis să se scalde, doar că zona nu era autorizată pentru scăldat. Apropiaţii spun că nu erau nici foarte buni înotători, însă cel mai probabil au crezut că apa era mică. 

" Nu ştiau foarte bine să înoate. Cristi avea 26 de ani şi Dan avea 30 de ani. Lucrau la o fermă din apropierea locului unde s-au înecat. A fost şi un băiat din Moldova cu ei şi el ne-a povestit că ar fi văzut o fată scăldându-se şi au vrut să facă şi ei o baie, vâzând că apa e mică. Nu ştiu ce s-a întâmplat că, la un moment dat, Dan s-a scufundat, Cristi era în faţa lui la trei metri de mal, s-a întors după Dan şi s-au înecat amândoi. La autopsie s-a constatat că Cristi făcuse infarct, probabil a fost apa prea rece şi era mult prea cald afară", a spus unul dintre fraţi, Vasile Alec. 

               Părinţii, în durerea loc, refuză să creadă că o asemenea nenorocire s-a abătut asupa familiei şi afirmă cu certitudine că a fost un blestem, diavolul care i-a îndemnat pe băieţi să intre în apă.   

„Numai cineva care ne-a dorit mult răul a putut să abată o asemenea nenororcire asupra familiei noastre. Eu i-am zis soţiei că de acum numai noi urmăm, până la urmă şi ea s-a îmbolnăvit mai tare la aflarea veştii, şi eu la fel“, spune tatăl, Vasile Alec.

image

Bani pentru repatriere

Şi după principiul „o nenorocire nu vine niciodată singură“, familia s-a aflat şi în imposibilitatea de a plăti cheltuielile pentru a-i aduce pe cei doi fraţi acasă, pentru a-i înmormânta creştineşte. Aveau nevoie de cel puţin trei mii de euro pentru a plăti o firmă specializată care să îi aducă pe cei doi acasă. În acel moment toată familia s-a mobilizat, comunitatea din Odoreu la fel, dar şi autorităţile locale care i-au ajutat cu 10 mii de lei. „Am primit bani de la parohiile române ortodoxe şi greco-catolice din Franţa, de la prieteni şi de la autorităţile şi oamenii din Odoreu. Suntem o familie mare şi mai ales Dănuţ a fost foarte iubit de cei din Odoreu. Îi ajuta pe oameni la treburile câmpului, când se tăia porcul. Şi Cristi a fost iubit, mai ales de fete, lui îi plăcea să intre în vorbă cu fetele şi avea de gând să se întoarcă acasă, să aibă grijă de părinţi şi bineînţeles să se însoare. Chiar avea în plan să modernizeze casa părintescă", spune Nelu Alec. 

Viceprimarul comunei a specificat că e normal în Odoreu ca lumea să se mobilizeze în astfel de cazuri. „Au primit sprijin din partea Consiliului Local 10 mii de lei, plus că oamenii  au donat şi ei cât au putut. Şi odoreni au fost ajutaţi în 1970 când au fost inundaţiile aşa că oamenii sunt dispuşi să ajute", susţine viceprimarul comunei Odoreu, Kovacs Joszef

Proceduri greoaie şi reîntoarcere cu scandal


Pentru a-i putea înmormânta creştineşte acasă, familia a avut nevoie de serviciile unei firme care se ocupă cu transportul internaţional al persoanelor decedate. Printr-o recomandare au ajuns la firma lui Attila Bottyan. Acesta la rândul lui a contractat o firmă din Timişoara care are autorizaţie pentru transport persoane decedate din afara ţării firma fiind reprezentată de Adrian Cotan.

În momentul în care şoferii au ajuns în Marsilia, după cele două trupuri neînsufleţite, acestea au fost puse într-un sicriu din zinc care s-a pus la rândul lui într-un sicriu de lemn, însă fără ca cei doi să fie îmbrăcaţi. „Eu nu am discutat niciodată despre ce trebuia făcut, despre servicii cu familia. Eu am mers acolo, am ridicat două corpuri şi firma din Satu Mare a venit şi le-a preluat undeva între Satu Mare şi Timişoara. Transportul s-a făcut într-o maşină funerară. Acum staţi să ne înţelegem, corpurile au fost  ţinute mai multe zile acolo. Nu s-a făcut îmbălsamare, corpurile arătau altfel, adică dacă se făcea îmbălsămarea preţul nu mai era aceelaşi. În Franţa îmbălsămarea unui corp costă 800 de euro, adică o stanatopraxie. Nu s-a făcut asta, vă spun sută la sută. Dacă se făcea îi şi îmbrăcau. Nici noi ca firmă nu puteam să cerem asta celor din Franţa. Unul dintre ele începuse deja să intre în putrefacţie. Sicriele s-au sigilat în Franţa. Unul dintre membrii familiei a fost de faţă când s-au făcut sigiliile. Nu s-au dus cei de la Satu Mare pentru că ei nu sunt autorizaţi şi de aceea ne-am dus noi. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu deschideam sicriele. Să ne înţelegem: s-au înecat", explică Adrian Cotan  

Reprezentantul firmei sătmărene susţine cele afirmate de proprietarul firmei din Timişoara. Mai mult acesta spune că familia a  înţeles greşit procedura şi că totul s-a făcut conform legii. 

„Eu am fost  personal să preiau persoanele decedate. Au fost în Franţa cei de la Timişoara pentru că suntem colaboratori. Băieţii lui Adi au plecat acolo, au luat cele două corpuri, dar nu le-au îmbrăcat acolo, în Franţa, nu a fost personal specializat în acele moment acolo ca să îi îmbrace.  Corpurile care stau în apă, deci cei care mor înecaţi, intră în stare de putrefacţie repede. Nu am întârziat cu corpurile. Persoanele decedate au fost în camera frigorifică până când au pornit spre Odoreu. În ziua aceea  eu am avut de făcut un alt transport în Ucraina şi am sunat la un alt colaborator sătmărean să le ducă la Odoreu. Colegul a ajuns cu 30 de minute mai repede decât ora stabilită, cred că aici a fost problema. Familia a închis porţile şi nu l-au mai lăsat pe colaboratorul meu să iasă. Au chemat poliţia, pe motiv că sicriile au fost desigilate, însă dânşii ne-au dat dreptate.  Dar nu familia a cerut să se îmbrace persoanele decedate? Sicriile au fost desigilate în faţa lor pentru a îmbrăca persoanele",  a spus sătmăreanul Attila Bottyan.


Conform legii, transportul internaţional al corpurilor persoanelor decedate se face în sicriu impermeabilizat, închis, al cărui fund este acoperit cu un strat de cinci centimetri grosime din materiale absorbante (rumeguş, turbă), îmbibate într-o soluţie dezinfectantă. Sicriul se depune într-o ladă din lemn, nu într-un frigider, aşa cum credea familia că se realizează transportul rudelor lor.

În final, cu toate problemele întâmpinate  până acasă, cei doi fraţi au fost înmormântaţi creştineşte sâmbătă, în localitatea Odoreu sub privirile îngrozite ale mamei care afirma parcă sedată de durere :

„Au plecat băieţii mei şi mi-au adus acasă doi monştri!", a spus Maria Alec.
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite