Au început terapiile în apă, la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii vor fi împărţiţi în trei categorii   FOTO  arhiva
Copiii vor fi împărţiţi în trei categorii   FOTO  arhiva

După primele întâlniri deja apar rezultatele îmbucurătoare ale hidroterapiei - declar terapeuţii Centrului Fericitul Scheffler János.

Şase săptămâni au trecut de când, între terapiile Centrului Fericitul Scheffler János este accesibilă şi hidroterapia, ca terapie suplimentară. Dezvoltarea abilităţilor şi reabilitarea în apă, până acest moment, necesita multă călătorie, dar acum, pentru prima dată e accesibilă şi în Satu Mare - scutind nevoiaşii, de multă oboseală şi timp. Vestea hidroterapiei a atras multe persoane deja înaintea începerii, iar după pornirea consultaţiilor interesul continuă să crească.

După cum Fazekas Birgitta, terapeut TSMT, coordonator de specialitate a centrului a declarat, în prezent, copii au fost împărţiţi în trei categorii, astfel alcătuind grupurile: copii cu dizabilităţi locomotorii, având vârstă între şase luni şi patru ani; copii autişti, având între doi şi patru ani; şi copii cu probleme ale atenţiei, probleme de socializare, având vârstă şcolară. Pentru aceste grupuri se ţin terapii odată sau de două ori pe săptămână, cu două sau trei terapeuţi, care le oferă un program de mişcare şi un lanţ de stimuli speciale în apă. Grupul copiilor cu autism beneficiază şi de un pedagog specializat în autism, care supervizează conlucrarea părinţilor cu copii, este atent la eventualele probleme de comportament, care pot apărea în situaţii terapeutice, ajută familiile.

Este important de ştiut, că hidroterapia este o terapie suplimentară, deci în timp ce persoanelor cu probleme locomotorii, terapia de bază este dezvoltarea senzomotorică (TSMT), copiilor cu autism este terapia specifică pentru îmbunătăţirea cooperării şi comunicării, respectiv psihopedagogia. Terapiile suplimentare au scopul de a accentua rezultatele pozitive a terapiilor de bază, şi a oferi un spectru cât mai mare a abilităţilor.

Copii frecventează terapiile în perioade de zece întâlniri. După un astfel de "pachet", specialiştii evaluează stadiul la care au ajuns, şi decid, dacă mai e nevoie de acest mediu schimbat - reiau după o pauză, sau omit definitiv. Dacă se observă, că mişcarea copilului în apă este bună, are o atenţie sporită, cooperează, dar pe uscat e mai puţin efectiv, atunci terapiile continuă doar în sălile de gimnastică terapeutică, şi eventual mai târziu se reîntorc în piscină, cu scopul de a amplifica rezultatele pozitive. Copii trebuie să facă faţă condiţiilor pe uscat în viaţă, de aceea abilităţile trebuie să se dezvolte astfel.

Deşi grupurile sunt complete, este o posibilitate de încadrare şi a acelor copii în program, care momentan se află pe lista de aşteptare. Pe de o parte membrii grupurilor se schimbă permanent cu realizarea "pachetului" de zece întâlniri în funcţie de dezvoltare, iar pe de altă parte centrul pregăteşte şi pornirea a unui nou grup. Acesta ar cuprinde copii cu probleme locomotorii cu vârstă mai mare - şase-opt ani.

Fazekas Brigitta a spus, cu patru săptămâni după pornirea hidroterapiei, deja apar semnele pozitive de dezvoltare a copiilor. După ce aceştia s-au obişnuit cu mediul schimbat, terapeuţii au putut îngreuna exerciţiile, şi au putut începe o nouă etapă în dezvoltarea mişcării. Cooperarea cu copii autişti a crescut significant: în timp ce la început aceştia au fost preocupaţi cu menţinerea corpului deasupra apei, deja sunt mult mai atenţi la conlucrarea cu părinţii. "Este la fel o experienţă importantă, ca mulţi părinţi - în special cei cu copii mai mari - au tendinţa de a ajuta prea mult copii, am putea spune că încearcă să efectueze exerciţiile în locul copiilor. Astfel, terapeuţii fac efort, ca părinţii să înţeleagă foarte bine exerciţiul şi să lasă copilul să treacă de acesta, bazându-se pe mişcările şi deciziile lui. Nu e problemă nici în cazul în care cade copilul. Fiind în apă, nu se loveşte, dar rămâne cu o experienţă, cu o amintire. Părinţii trebuie să aibă grijă de el, dar lăsând copilul, să facă paşii lui, să-şi urmeze drumul lui, condus de experienţele lui. În maturitate, aceste persoane trebuie să aibă o autonomie, astfel hidroterapia este o formare pentru copii, dar şi pentru părinţi"– a adăugat Fazekas Brigitta.

Hidroterapia Centrului Fericitul Scheffler János Központ este deschis aşadar în continuare tuturor. După stabilirea contactului cu centrul, în primul pas, specialiştii efectuează o evaluare a stării persoanei respective, şi stabilesc terapiile necesare. Dacă va fi inclusă şi hidroterapia, acesta se va petrece într-un mediu discret şi plăcut.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite