România la limita stocului de cărbune. Primăria din Anina are depozit imens de huilă de care nimeni nu este interesat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Românu, primarul din Anina, judeţul Caraş-Severin, spune că în localitatea pe care conduce există un depozit de 150-180.000 de tone care stă nefolosit şi nimeni din România nu se arată interesat să-l exploateze.

Edilul cărăşean spune că a trimis adrese la toate termocentralele din România încă din vara anului 2016, dar nu a primit niciun răspuns. În aceste condiţii, Primăria Anina caută clienţi pe piaţa externă.

“Pe mine mă doare că ne plângem că nu avem cărbune şi nimeni nu este interesat de ofertă. Noi vrem să-l vindem şi chiar dacă în ţară primeam un preţ mai mic, eram bucuroşi să-l dăm aici. Se pare că am găsit un client, din păcate, din afara ţării, care ne va lua întreaga cantitate”, spune Românu.

Depozitul de cărbune descoperit la Anina, provine de la exploatări efectuate la începutul secolului 20, când tehnologia nu era aşa de avansată, astfel că rezidurile rămase conţin o cantitate suficientă de cărbune pentru a putea fi folosit în termocentrale. Specialiştii estimează că valoare cărbunelui de la Anina se ridică la circa 3,5 milioane de lei. În luna decembrie a anului 2016, un prim transport, de 1.500 de tone de cărbune, a şi fost trimis la centrala termică din Liubcovăţ, din Bosnia-Herţegovina, însă puterea calorică a huilei de la Anina este mult prea mare pentru centrala bosniacilor.

În urmă cu câteva zile Ministrul Energiei, Toma Petcu, a adeclarat că stocul de cărbune este redus şi în condiţiile în care gerul revine, ar putea părea probleme serioase în asigurarea energiei. "Am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aş referi la Complexul Energetic (CE) Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara, avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcţionare de maxim patru zile", a declarat Petcu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite