O judecătoare din Caraş-Severin şi familia nu pot justifica 209.000 de euro. Instanţa a dispus confiscarea banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii timişeni au decis că familia colegei lor din Caraş-Severin, Luminiţa Telbis, nu poate justifica 209.000 de euro din averea pe care o deţine

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a verificat averea judecătoarei Lumiţa Telbis şi a soţului său, medicul Sebastian Telbis, fostul şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, care a fost prins primind spăgi pentru întocmirea unor dosare fictive prin care pensiona pe caz de boală oameni sănătoşi tun.

În luna martie, a anului 2014, Telbis şi încă doi medici cărăşeni au fost ridicaţi de procurorii anticorupţie pentru întomirea unor dosare prin care sute de persoane au beneficiat de pensii de boală chiar dacă nu aveau dreptul. Sebastian Telbis, soţul judecătoarei din Caraş-Severin, a fost condamnat la trei de închisoare cu executare.

Venituri nejustificate, în patru ani de activitate

Între timp, ANI a decis verificarea averii familiei. “Agenţia Naţională de Integritate a reţinut că între modificările intervenite între averea  dobândită şi veniturile realizate, există o diferenţă semnificativă:

-  în anul 2009 de 429.599 lei, echivalentul a 101.385 euro;

-  în anul 2010 de 58.427 lei, echivalentul a 13.878 euro;

-  în anul 2013 de 82.214 lei, echivalentul a 18.605 euro;

-  în anul 2014 de 79.152 lei, echivalentul a 17.809 euro.

Astfel, diferenţele prin însumare reprezintă suma de 649.392 lei, reprezentând echivalentul  a 151.677 euro, calculate la cursul medii anuale. Totodată, la această sumă se adaugă şi suma de 552.232,50 lei numerar identificată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, echivalentul a 124.247,85 euro, astfel suma totală este de  1.201.624  lei,  echivalentul  a  257.924,85  euro  diferenţă  în  sensul  art.  18  din Legea nr. 176/2010”, se în referatul celor de la ANI.

Cum s-a apărat judecătoarea

A urmat procesul în care familia Telbis a reuşit să-i convingă pe judecători că mai pot justifica aproximativ 66.000 de euro, însă pentru restul nu au prezentat niciun fel de documente.

Prin Ordonanţa nr. 2 din 04.03.2016, Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara a admis sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la persoana cercetată  şi   a  trimis  cauza  spre  soluţionare  Curţii  de  Apel  Timişoara pentru controlul averii persoanei cercetate pentru suma de 209.974 euro. 

În  declaraţia  dată,  Luminiţa Telbiş arată    soţul  său  se  ocupa  de administrarea averii, iar acesta gestiona inclusiv salariile şi lua singur decizia înstrăinării sau achiziţionării  bunurilor de mare valoare.  A  mai  arătat  că,  soţul  său,  a  avut  rude  în străinătate, mai exact un unchi în Ungaria, de la care a primit sume mari de bani. Sebastian Telbis, a arătat că el s-a ocupat de achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile, fără să se consulte deloc cu soţia lui şi că el administra toate veniturile, atât ale  soţiei  sale  cât  şi  ale  lui.

 “Din depoziţia  martorilor  rezultă    unchiul  persoanei  cercetate  ce domicilia în Ungaria i-ar fi lăsat acestuia o moştenire consistentă, iar această sumă i-a fost donată de către unchiul său din Ungaria, astfel încât nu  se poate stabili cu certitudine nici exactitatea sumei şi nici provenienţa  acesteia, motiv pentru care instanţa nu o va lua în considerare în categoria veniturilor obţinute de persoanele cercetate”, arată judecătorii în motivarea sentinţei.

Aceştia nu au crezut-o nici pe colega lor, care spunea că nu ar fi avut cunoştinţă despre valoarea averii familiei sale. “În ceea ce  priveşte apărarea persoanei cercetate potrivit căreia aceasta nu a  avut cunoştinţă de dimensiunea patrimoniului în discuţie, respectiv de dobândirea şi înstrăinarea de bunuri realizate exclusiv de soţul acesteia care decidea singur în această privinţă, Curtea reţine că o asemenea apărare nu este plauzibilă fiind contrazisă de însăşi actele existente la dosar, respectiv, în cazul contractelor de înstrăinare imobile acestea s-au făcut de ambii soţi”, se mai arată în sentinţă.

Aşadar judectorii Curţii de Apel Timişoara au decis că banii nu sunt justificaţi şi trebuie confiscaţi. “Legea nr. 115/1996, constatând că pârâţii au dobândit nejustificat suma de 209.974 euro şi obligându-i pe aceştia la plata în favoarea Statului Român prin Ministerul  Finanţelor Publice a sumei de 209.974 euro sau echivalentul în lei, la data plăţii în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe”. Familia judecătoarei Luminiţa Telbis are dreptul să facă recurs.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite