Musaca de orez cu urzici şi sos de roşii. Cum se face o mâncare săţioasă de sezon

Musaca de orez cu urzici şi sos de roşii. Cum se face o mâncare
săţioasă de sezon

FOTO UICA MIHAI

Bucătarul reşiţean Uica Mihai trăieşte după principiul că primăvara nu ai cum să mori de foame. Atâta timp cât câmpul e plin de verzituri, întodeuna se găseşte ceva de pus în farfurie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preferatele lui Uica Mihai sunt urzicile şi nu există an să nu plece la cules, pe câmp, pentru ca mai apoi să le transforme în diferite şi gustoase feluri de mâncare. Ne recomandă însă muscaua de orez cu urzici, pe care, dacă o gătiţi după indicaţile de mai jos, o să o îndrăgiţi de la prima lingură.

Curăţă şi spală bine o poală de urzici, aşează-le într-o oală adâncă şi toarnă peste ele apă clocotită cât să le acopere. Pune capac şi lasă urzicile acolo un sfert de ceas.

 Fierbe douăzeci de minute un sfert de kilogram de orez cu bob rotund în apă cu sare, lasă-l la umflat un sfert de ceas, apoi limpezeşte-l cu apă rece ca să scapi de excesul de amidon.

Urzicile se strecoară, se toacă la cuţit pe un fund de lemn, şi se amestecă într-un castron cu trei linguri de ulei de măsline, trei linguri de bulion, o mână de ciupercuţe din conservă, fâşii de gogoşar marinat şi o mână de fulgi de porumb, se potriveşte gustul din sare şi piper, adăugând şi puţin coriandru pisat.

Se unge o tavă cu ulei, se aşează un strat de orez pudrat cu piper şi sare, apoi un strat de urzici, iar la final din nou orez. Se dă tava la cuptor 30 de minute la 200 de grade Celsius.

Separat pregătim un sos de roşii clasic care se serveşte alături de musacaua tăiată în pătrate şi servită pe farfurii fierbinţi având alături şi o salată de ceapă verde cu ridichi timpurii”

citeste totul despre: