Fiertură de urzici cu brânză: o reţetă pentru primăvara care bate la uşă

Fiertură de urzici cu brânză: o reţetă pentru primăvara care
bate la uşă

FOTO ARHIVA

Urzicile sunt printre primele plante sălbatice pe care le putem găti primăvara devreme, aşa că o reţetă pentru o mâncare gustoasă de urzici este binevenită în această perioadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bucătarul bănăţean Uica Mihai are o fiertură de urzici cu brânză după care te lingi pe buze şi mai ceri o porţie. Despre cum se pregăteşte felul acesta de mâncare ne-a povestit Uica Mihai mai jos.

Să ai la îndemână: o căpăţână de usturoi; doi morcovi groşi ca druga, scoşi de la nisip; două cepe scoase din foile lor; urzici, o cotăriţă întreagă; un căuc de făină de cucuruz, necernută, că tărâţa ei îi dulce; brânză de oaie tare, o jumătate de kilă; sare, piper şi boia, cu mână spartă.

Să speli urzicile în trei ape şi tot de le-ai mai spăla tot o să iasă nisip din ele. Dar nu e nisip, ci seva lor, care se cristalizează în contact cu apa, aşa că te oboseşti de pomană. Ceapa, morcovul şi usturoiul să le tai mărunt şi în oala a mare să le căleşti pe plită în mult ulei, sau mai bine, dacă nu ţii post în untură de porc. Ca să fie orânduială, le sărezi, le pipărezi şi la urmă de tot pui boiaua, o lingură cu vârf că obrazul roşu al fierturii îi mai îmbietor şi trezeşte pofta. Şi când îs rumene şi damfu lor te trage de nări, să azvârli peste ele urzicile şi să le acoperi cu apă clocotită dinainte.

Şi numai zece minute să fiarbă ele ca să nu se ducă în aburi toată puterea lor. Atunci, torni în ploaie făina de cucuruz şi baţi fiertura bine cu făcăleţul, ca să nu facă mălaiul cocoloaşe. La urmă de tot mai botează zama cu un mujdei lung şi tulbure. Nu-i mare bucătăreală. Şi într-un blid adânc de pământ, pui o fălie de brânză şi peste ea torni urzicile fierbinţi de o să se umple fiertura de o spumă albă ca un unt, iar brânza se va face moale precum caşul”, spune Uica.
 

citeste totul despre: